free download 78 travel guides written by experts

Doina Rusti conferentiaza la USR: Iane Farmacistu, din strada Batiste

Scriitoarea Doina Ruşti va susţine o conferinţă despre un farmacist din secolul al XVIII-lea, personaj al cărţii Cămaşa în carouri şi alte 10 întîmplări din Bucureşti, recent aparută în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Cartea este recomandată de Diverta.ro.

Evenimentul va avea loc vineri, 12 martie, la ora 17.00, în Sala Oglinzilor de la USR (Calea Victoriei 115), fiind organizat de Uniunea Scriitorilor din România şi Polirom, în seria „Mitologii urbane”.

Parteneri media: România literară, Observator cultural, Radio România Cultural, TVR Cultural.

Conferinţa va fi urmată de proiecţia unui film despre strada Batiste.

Puteti vizualiza aici clipul conferintei, realizat de Nicu Rotaru si Un Cristian.

Un fel de puzzle narativ, volumul Cămaşa în carouri şi alte 10 întîmplări din Bucureşti cuprinde 11 texte, ai căror eroi sînt tineri bucureşteni, îndrăgostiţi, aflaţi pe punctul de a se îndrăgosti ori în pragul unei mari descoperiri. Prinşi sub puterea magică a oraşului, ei trec prin experienţe neobişnuite. Astfel, o cămaşă în carouri devine un bun refugiu pentru un papagal ucigaş (Cămaşa în carouri), un telefon celular interferă cu o fată din secolul al XVIII-lea (Lîngă Biserica Sf Silvestru), o elevă de liceu, care chiuleşte de la o oră, cade într-o buclă temporală (Un sfert de oră apăsător), iar cîinele unui actor participă la viaţa nevăzută a unei terase etc. Aventurile lor compun treptat o mitologie bucureşteană, fixată în locuri bineştiute, precum ceasul de la Universitate, cartierul Andronache, Dudul lui Brîncoveanu sau Biserica Sf Silvestru, şi se leagă în mod subtil de viaţa unui farmacist din secolul al XVIII-lea. Constituind un reper vag şi eteric, acest Iane Farmacistu, din strada Batişte, supravieţuieşte discret în memoria sau în visele oamenilor, în sunetele unui sambuc sau chiar într-o scenă de film, revenind periodic, ca reper vag şi eteric. El este anonimul bucureştean.

Cămaşa în carouri şi alte 10 întîmplări din Bucureşti va fi lansat joi, 25 martie, de la ora 18.00, la Librăria Diverta (Bulevardul Magheru 9).

Vizualizati pe youtube un filmulet despre carte.

Doina RUSTI, cunoscută mai ales prin romanul Fantoma din moară (2008), recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România şi nominalizat la alte patru premii importante, este considerată de critica literară o prozatoare de mare forţă epică. Romanele sale abordează subiecte diverse, punctul de interes constituindu-l de fiecare dată povestea bine construită, cu personaje pregnante şi acţiune tensionată.

A publicat romanele Omuleţul roşu (2004), Zogru (2006), Lizoanca la 11 ani (2009), precum şi numerose povestiri. Unele dintre scrierile sale au fost traduse sau se află în curs de traducere în bulgară, franceză, spaniolă, italiană, maghiară. Premii: Premiul USR/2009, Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti/2006; Premiul revistei Convorbiri literare/2006, Medalia de Aur a Schitului Darvari pentru merite literare, 2008 s.a.

Bucuresti, 11.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *