free download 78 travel guides written by experts

Documentarul Ultimul Delavrancea – evenimentul lunii iunie la TVR Cultural

Duminică, 10 iunie, ora 21.00

După documentarele despre Dali (aprilie) şi Constantin Noica (mai), la TVR Cultural, evenimentul lunii iunie va fi reprezentat de documentarul-portret al pictoriţei Nuni Dona (Ultimul Delavrancea), realizat de Sanda Vişan.
    
„Pictoriţa Nuni Dona are 91 de ani şi este ultima descendentă a familiei Delavrancea. A face cunoscute marelui public persoana şi opera ei are o valoare de restituire şi de model de existenţă, întrucât bunicul, Barbu, şi soţia sa, Maria Lupaşcu, au fost întemeietorii unei familii în care artisticul a devenit parte a formulei lor de viaţă. Nuni Dona este nu doar o artistă care a trăit zbuciumatul secol XX, ci şi ultima reprezentantă a unei lumi în care prietenia şi respectul pentru valoare a creaţiei se situau în centrul sistemului lor axiologic”, ne-a declarat Sanda Vişan, realizatoarea documentarului.

Pe la jumătatea secolului al XIX-lea, pe uliţele înecate în verdeaţă ale Barierei Vergului, trecea ades, în căruţa cu care făcea cărăuşie, Tudor Ştefan Albu. Împroprietărit de Cuza în 1864, venise cu familia din ţinutul Vrancei tocmai în Ilfov, căutând să-şi facă o viaţă mai bună prin preajma Bucureştilor, transportând grâne spre porturile dunărene.
    
Destinul hotărâse ca tocmai această familie de ţărani analfabeţi să aducă pe lume, prin cel de al nouălea şi ultimul lor născut, pe unul din intelectualii de vârf ai României: Barbu Ştefănescu Delavrancea. „Plebeu de geniu”, implicat în prezentul timpului său, ca om politic, avocat şi „cel mai mare orator pe care l-a dat suflarea românească”, cum l-a caracterizat Maiorescu, Delavrancea a lăsat şi o operă literară care îl plasează între creatorii importanţi ai neamului, ca nuvelist şi dramaturg.
    
Alături de soţia sa, Maria Lupaşcu, licenţiată în filosofie şi matematică, dar şi admirabilă pianistă, Barbu Ştefănescu a întemeiat o familie în care talentul artistic nu a ocolit pe niciuna dintre cele patru fete ale cuplului: Cella a fost o neîntrecută pianistă, cu o carieră europeană, Margareta (Bebe), o apreciată profesoară de litere şi filosofie, Niculina (Pica), o pictoriţă ce expune în ţară şi în străinătate vreme de cincizeci de ani, iar Henrietta (Riri), una dintre figurile de marcă ale arhitecturii româneşti.
    
La 91 de ani, Nuni Dona, nepoata scriitorului Barbu Ştefănescu şi fiica Niculinei Dona Delavrancea, are în spate o carieră în pictura românească de peste şaizeci de ani. A realizat cu egal interes picturi de şevalet, dar şi lucrări monumentale, împreună cu pictorul Ghiţă Popescu: frescele primăriilor din Bucureşti, Constanţa sau Ierusalim, frescă de biserici şi mozaicuri. De curând, o expoziţie organizată la Bucureşti, cu desenele şi lucrările sale de şevalet, a oferit publicului, după 38 de ani de la anterioara sa prezenţă expoziţională, o cale de acces către universul sensibil al acestei artiste formate în perioada interbelică.
    
Nuni Dona, ultima descendentă a familiei, poartă în sine întregul farmec al unei lumi apuse şi al dinastiei întemeiate de Barbu Ştefănescu Delavrancea. Pe Nuni Dona o veţi cunoaşte în documentarul Ultimul Delavrancea, realizat de Sanda Vişan.
    
„Lucrând la documentar am descoperit ce personalitate fascinantă a fost Delavrancea, dincolo de autorul Apusului de soare, pe care îl ştim cu toţii. A realizat imens de multe lucruri: a fost avocat, orator neîntrecut, politician, primar al Bucureştiului. În cei 60 de ani de viaţă s-a ars ca o torţă. Mă gândesc să propun un documentar şi despre bunicul lui Nuni, dintr-o perspectivă contemporană”, ne-a mărturisit Sanda Vişan, realizatoarea documentarului Ultimul Delavrancea.

Bucuresti, 8.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *