free download 78 travel guides written by experts

Documentarul „8 Martie”, in regia lui Alexandru Belc, in competitia East Silver 2012

Documentarul 8 Martie, în regia lui Alexandru Belc, a fost selectat în competiția East Silver 2012, care va avea loc în cadrul celei de-a 16-a ediții a Jihlava International Documentary Film Festival (23 – 28 octombrie).

Premiile East Silver sunt decernate anual în cadrul East Silver Market, cea mai mare piață de film documentar din sud-estul Europei. Cea de-a 9-a ediție a East Silver Market va premia cele mai bune documentare la 3 categorii: scurtmetraj, mediumetraj și lungmetraj. Câștigătorii vor fi anunțați pe 27 octombrie, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor a festivalului de la Jihlava. 

8 Martie concurează la categoria dedicată lungmetrajelor, alături de alte 12 documentare, selectate din peste 600 de înscrieri. Juriul competiției este format din Ina Rossow (Deckert Distribution, Germania), Rada Sesić (Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo FF, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam) și Francis Kandel (CANALPLUS, Franța).

În documentarul 8 Martie, poveștile simple și umane sunt piesele unui puzzle istoric complicat. Documentarul vorbește despre femeile care și-au trăit tinerețea în comunism și surprinde mai multe momente ale acestei lumi: o mină lăsată în paragină, un depou de tramvaie, un atelier de confecții al unei foste case de modă, o fabrică de lactate. 8 Martie oferă o imagine despre Ziua Internațională a Femei, sărbătorită în fostele țări socialiste în martie.

8 Martie a avut premiera în cadrul ediției 2011 a Festivalului Internațional de Film Transilvania, urmând să fie prezentat la festivalul Making Waves, care va avea loc la New York în perioada 29 noiembrie – 5 decembrie.

Conform publicației Variety, 8 Martie arată cum “până și părțile bune ale filosofiei comuniste au fost duse la faliment de guvernele ulterioare”.

De asemenea, publicația Hollywood Reporter consideră că filmului lui Belc este un “documentar empatic și observațional realizat cu profesionalism”.

Alexandru Belc a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” din București în 2007. În timpul facultății a realizat mai multe scurtmetraje și filme documentare. Astfel, documentarul său The Sound of Mountains a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2007. De asemenea, documentarul său Rebel Rebel a fost selectat la Festivalul Internațional de Film Vision Du Reel la Nyon, în 2010.

8 Martie este o producție Libra Film Productions.

Bucuresti, 17.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *