Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Doctrina secreta a templierilor

Jules Loiseleur
Editura Herald

“Ordinul Templului nu a avut o viata prea lunga. Fondat in 1118, recunoscut official peste zece ani de catre Sfantul Bernard, el a fost suprimat in 1312. I-au fost suficiente mai putin de doua secole pentru a capata o putere pe care niciun alt ordin inaintea lui nu a detinut-o.

Aceasta militie monahala, creata pentru intretinerea unui etern razboi, formata din oameni fara pata si fara mila, era expresia cea mai inalta a spritului deopotriva religios si razboinic al epocii. Ordinul a dobandit rapid toate calitatile si toate defectele cavaleriei, spiritul nemilos al intreprinzatorului, orgoliul inuman, dorinta de a jefui cat mai mult. Adaugati la toate acestea si cea mai mare parte a viciilor care pot da nastere la moravuri militare in cazul unor oameni ignoranti, daruiti celibatului, (…) bogati, dispunand de puteri nelimitate intr-o tara de sclavi, sub un soare arzator.” (p. 31)

„Doctrina secreta a templierilor” debuteaza cu o parte dedicata acuzatiilor indreptate impotriva ordinului si unei priviri asupra doctrinei sale. Urmeaza o analiza a surselor doctrinei, urmata de izvoarele orientale care au putut-o influenta. Se analizeaza apoi monumentele atribuite Ordinului Templierilor, iar lucrarea se incheie cu un rezumat si concluzii, note si documente. Intrucat cartea este orientata pe analiza doctrinei templierilor si nu pomeneste istoria ordinului, Gabriel Avram realizeaza o prezentare utila si bine documentata in introducere, astfel incat cititorii nefamiliarizati cu cronologia ordinului sa poata afla momentele importante.

„Cartea lui Jules Loiseleur, un ilustru erudit francez, [este] o profunda si convingatoare cercetare a surselor care au influentat Ordinul Templului. Este o incursiune amplu documentata prin istoria religiei crestine si pagane, in cautarea radacinilor secrete ale templarismului, care, in ultima instanta, se dovedeste a fi un rau umflat cu multe izvoare doctrinare de diferite proveniente.” (p. 6)  „Doctrina secreta a templierilor” se constituie asadar intr-o lectura interesanta pentru cei care vor sa afle mai multe detalii despre Ordinul Templierilor, ordin care, veacuri mai tarziu, inca este inconjurat de mister.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *