free download 78 travel guides written by experts

Doctore, ma doare viata!

Doctore, ma doare viata!Despre constientizarea problemelor emotionale!
Mirela Pop

Editura Herald

„Emotiile sunt parte din noi insine. Desi de multe ori incercam sa le negam, sa le suprimam sau macar sa le reducem, emotiile (chiar si cele negative) sunt extrem de importante pentru supravietuire.” (p. 9) Asa isi incepe cartea Mirela Pop, medic si psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentala. Un volum despre emotii, despre modul in care ele ne influenteaza viata si despre gandurile din spatele emotiilor.

„In mod natural, emotiile sunt autolimitate: ele isi indeplinesc rolul si apoi se estompeaza pe masura ce am inteles si am actionat luand in considerare lor. Problema apare atunci cand le ignoram, atunci cand le ca , , . Aceasta prelucrare mentala defectuoasa a emotiei se refera cel mai frecvent la emotiile negative.” (pp. 10-11) Autoarea ofera, intr-un mod accesibil si cu o doza de umor pe alocuri, informatii despre tipurile de emotii, despre cum trebuie ele gestionate, oferind si exemple elocvente.

Lucrarea este structurata concentrandu-se pe cateva teme importante pentru orice om: primul capitol se refera la durerea sufletului (acoperind, printre altele, elemente precum cascada emotionala, dragostea, inclusiv cu disfunctiile sexuale si pe care le ascund acestea, frustrarea, nedreptatea); cel de-al doilea capitol se concentreaza pe ceilalti – relatiile sociale, relatia de cuplu, inclusiv cu relatii in care apare o a treia persoana si relatia parinte-copil -, in timp ce al treilea capitol se axeaza pe minte (depresie, atacul de panica, anxietate, comportamentul obsesiv-compulsiv etc.). Cel din urma capitol ne aduce aminte de titlu – „Ma doare viata” si are, ca subcapitole, , si , iar despre ce se discuta in acestea va las sa aflati chiar voi.

Mirela Pop face, de-a lungul cartii, diverse sugestii menite a-i ajuta pe cititorii care se confrunta cu problemele semnalate in carte sa le gestioneze mai bine. Sigur, solutiile poate ca nu sunt mereu usor de pus in practica, fiind diferite de reactiile „tipice” ale persoanelor, dar, cu o reactie diferita se obtine un efect diferit.

Un volum interesant, o carte de ajutor, cu multe probleme comune, des intalnite si, mai ales, cu exemple si cu sugestii. „Doctore, ma doare viata!” isi ajuta cititorii mai intai sa isi inteleaga mai bine viata, autoarea „invitandu-i” sa isi exploreze lumea interioara, sa se inteleaga, sa afle sursele problemelor si apoi modul in care pot schimba ceva in bine.

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *