Kinodiseea

DOC EST2009 – Festival de Film Documentar

Ediţia a III-a – film documentar de mediu – premieră în România
26-28 noiembrie
Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, Sala Gaudeamus

Intrarea liberăDOC EST 2009 este o premieră în România în domeniul filmului documentar de mediu. Aflat la a treia editie, Festivalul de Film Documentar de la Iaşi readuce in atentia publicului un gen cinematografic tot mai popular care prezintă fapte autentice şi probleme arzătoare ale lumii în care trăim. Tema aleasă pentru anul acesta de către organizatori – Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German din Iaşi, Asociaţia Mai bine şi Asociaţia Teris – este cea a mediului înconjurător.

În programul evenimentului sunt incluse filme care abordează subiecte sensibile şi controversate: de la încâlzirea globală, probleme cauzate de epuizarea resurselor de apă şi cultivarea organismelor modificate genetic, la cazul Roşia Montana şi mineritul în România. Pe parcursul a trei zile, 26-28 noiembrie, între orele 17.00 si 23.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi vor avea loc 12 proiecţii de film, 8 întâlniri cu invitaţii – specialişti în domeniul media şi ecologie din România, Franţa şi Germania – şi o expoziţie de afişe despre energie. Deschiderea Festivalului va avea loc joi, 26 noiembrie, ora 17.00! , la sala Gaudeamus, CCS.

Printre filmele incluse in program se afla câteva titluri de referinţă pentru tematica tratată, cele mai multe producţii 2008-2009. Percy Schmeiser – David vs Monsanto (Bertram Verhaag, Germania, 2009), va fi difuzat în premieră în România pe 27 noiembrie de la ora 20.45. Filmul prezinta cazul unui fermier, Percy Schmeiser, care luptă împotriva abuzurilor companiei agro-chimice Monsanto – principala producătoare de organisme modificate genetic (OGM) din lume. Proiecţia va fi urmată de discuţii la care vor participa fostul director Monsanto – Dragos-Costin Dima, Gabriel Paun, preşedintele Agent Green şi Carmen Gache, preşedinta Societăţii Ornitologice Române.

În prima seară a Festivalului, pe 26 noiembrie, de la ora 20.00, va fi proiectată o producţie britanică 2009 – The age of stupid (Franny Armstrong, Marea Britanie, 2009) – considerat de către presa internaţională ca unul dintre cele mai importante filme ale timpului nostru. Documentarul vorbeşte despre schimbările climatice care vor avea loc în viitor.

Festivalul se va încheia sâmbăta, 28 noiembrie cu proiecţia filmului Home (Yann Arthus Bertrand, Franţa, 2009), cel mai costisitor şi mai impresionant documentar despre planeta Pamânt, lansat pe 5 iunie 2009, de Ziua Pământului.

Programul detaliat al DOC EST 2009 se găseşte pe site-ul: www.docest.ro

Bucuresti, 22.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *