free download 78 travel guides written by experts

Doar 1% dintre romani cunosc semnificatia stampilei de pe ou

82% sunt preocupati de conditiile în care cresc găinile ouătoare

Organizatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN face public sondajul de opinie care arată că în luna ianuarie numai 1% dintre români stiau că stampila de pe ou indică si modul de crestere al găinilor. În acelasi timp 82% dintre români se declară preocupati de conditiile în care trăiesc găinile care produc ouăle pentru alimentatie.

”Suntem plăcut surprinsi că majoritatea covârsitoare a populatiei din România se declară sensibilă la conditiile în care trăiesc găinile care ne oferă ouă pentru alimentatie. Este un semnal încurajator si pentru alte campanii ale organizatiei noastre pentru protejarea drepturilor animalelor. În acelasi timp suntem extrem de dezamăgiti că la aproape 4 ani de când există stampila de pe ou doar 1% dintre români stiu ce înseamnă aceasta. Asta dovedeste că până acum nu s-a făcut informare adecvată si că stampila s-a aplicat aproape degeaba atâtia ani”, a spus Veronica Tulpan, coordonator proiecte naţionale, VIER PFOTEN România.

Modul de crestere în aer liber al găinilor indicat de cifra 1 de pe stampilă presupune că acestea au la dispozitie o suprafată semnificativă unde pot iesi în aer liber. Totodată, acestea se pot bucura si de adăpost închis cu mediu controlat. Astfel ele îsi pot satisface liber nevoile fiziologice si comportamentale. În plus, sistemul de crestere ecologic indicat de cifra 0 a stampilei atestă că hrana găinilor are certificare ecologică.

Din acelasi sondaj a rezultat că 53% dintre români ar plăti mai multi bani pentru a consuma ouă care provin de la găini crescute în alte moduri decât în baterii. 19% nu ar fi prea dispusi să cheltuie mai mult, iar 18% deloc dispusi. 10% sunt nehotărâsi în privinta banilor cheltuiti pe ouă. ”Faptul că majoritatea românilor este sensibilă la conditiile de viată ale găinilor si că ar fi dispusă să plătească mai mult pentru asta reprezintă un semnal puternic pentru retaileri si pentru producători că trebuie să respecte dorinta consumatorilor de a oferi mai multe ouă de la găini crescute în aer liber. Tendinta este evidentă si ireversibilă”, a încheiat  Veronica Tulpan.

Sondajul a fost realizat pentru VIER PFOTEN de Mercury Research pe 1250 de respondenti în functie de regiunea geografică unde trăiesc, de vârstă, de mărimea orasului, de nivelul de educatie si de cel al venitului. Abaterea standard este de 1,07%.

VIER PFOTEN solicită supermarketurilor si producătorilor să ofere consumatorilor mai multe ouă de la găini crescute în aer liber si în sistem ecologic.

Bucuresti, 22.02.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *