Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Discuție deschisă în sala de teatru despre educația în familie

Spectacolul #minor este adus la București, în cadrul unui turneu susținut de BRD – Groupe Société Générale

Turneul de teatru „Manifest pentru dialog”, susținut de BRD – Groupe Société Générale pentru a promova spectacolul #minor în mai multe orașe din țară, se va încheia cu o reprezentație în București. Astfel, pe 29 noiembrie, de la ora 19:00, la Teatrul Excelsior, tânărul regizor și dramaturg Bogdan Georgescu, un grup de actori masteranzi din Sibiu și un psiholog provoacă publicul bucureștean la un dialog deschis în sala de teatru despre educația în familiile din România și despre lejeritatea cu care îi judecăm pe străini.

„Datorită succesului de care s-a bucurat spectacolul #minor în orașele în care a fost deja pus în scenă – Târgu Mureș, Pitești, Ploiești și Râmnicu Vâlcea – am decis să extindem turneul cu încă o reprezentație. Astfel, le vom oferi și bucureștenilor ocazia de a participa la această inițiativă lăudabilă a echipei din Sibiu – aceea de a da naștere unei discuții deschise în sala de teatru, sub coordonarea unui psiholog”, afirmă Flavia Popa, Secretar General, BRD – Groupe Société Générale.

Spectacolul #minor pornește de la două cazuri intens mediatizate anul acesta – situația familiei Bodnariu și scandalul de la Opera Română – care, deși aparent diferite, aduc într-o zonă comună anumite metehne naționale precum pasarea responsabilității sau tendința de ne crede mai buni și de a-i critica pe ceilalți fără a ne vedea propriile greșeli.

„Ce înseamnă normalitate? Ce înseamnă familia ca tradiție și valoare într-o țară în care numărul copiilor abuzați – în familie – depășește zecile de mii anual? România este pe ultimul loc în Europa privind capacitatea de a empatiza. Nu știm să ne punem în pielea celuilalt, nu ne învață nimeni cum să facem asta, cum să înțelegem și să analizăm situații din perspective complet diferite. O majoritate nu poate stabili reguli și principii sociale care să încalce drepturile și demnitatea unei minorități, oricare ar fi aceasta. Vreau să cred că mai e timp pentru dialog, pentru a ne pune întrebări și nu a ne impune punctele de vedere, chiar dacă, din păcate, societatea românească ratează sistematic posibile șanse de emancipare”, spune Bogdan Georgescu, autorul și regizorul #minor.

#minor – proiect observațional de artă activă, coproducție Teatrul Național „Radu Stanca” și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – este al doilea spectacol al platformei „Manifest pentru dialog” după Antisocial, promovat anul trecut într-un turneu realizat tot cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale.
    

„Atunci când am început proiectul Manifest pentru dialog cu Antisocial, o experiență unică în peisajul teatral și educațional românesc, am promis că vom dezvolta o trilogie cu actorii tineri de la ULBS și TNRS, cu coroborarea celor două instituții și cu sprijinul generos al BRD – Groupe Société Générale. #minor, a doua parte a trilogiei, care a fost programată, la fel ca Antisocial, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2016, își începe călătoria în orașele din România încercând să atragă atenția asupra violenței care, în toate formele ei, întunecă viața de zi cu zi a întregii lumi. Încercăm, împreună cu psihologi din orașele unde jucăm, să dezbatem cu publicul această problemă după fiecare reprezentație. Este o responsabilitate pe care ne-o asumăm în organizare și suntem convinși că va da roade importante. În același timp, asigurăm toți spectatorii că vom continua anul viitor acest proiect și cu cel de-al treilea spectacol”, completează Constantin Chiriac, Director General, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.

Distribuția este formată din actori masteranzi: Vladimir Petre, Gabriela Pîrlițeanu, Raj – Alexandru Udrea, Maria Soilică, Claudiu Urse, iar echipa de producție este completată de Luminița Bîrsan (manager proiect), Vlad Bacalu (asistent regie), Dorin Părău (light design) și Tudor Răileanu (sunet).

Turneul a inclus până acum orașele Târgu Mureș, Pitești, Ploiești și Râmnicu Vâlcea și, până la reprezentația din București (29 noiembrie), va trece și prin Sibiu (24 noiembrie), Cluj-Napoca (27 noiembrie) și Craiova (28 noiembrie).

Turneul #minor – Manifest pentru Dialog generează dezbateri publice privind gradul mult prea ridicat al toleranței față de violența domestică, față de bătaie ca instrument educațional și lipsa de empatie a societății românești în raport cu noi structuri individuale, comunitare și sociale.

#minor este un proiect de artă activă care combină tehnici de devising, teatru documentar și observațional, explorând noi tipuri de teatralitate și structuri dramatice.

 “Unde dă tata crește?” “Bătaia e ruptă din rai?” “Eu te-am făcut eu te omor?” Care sunt metodele educaționale pentru creșterea unui tânăr adult în România anului 2016? Cine educă adulții în a pregăti viitori adulți? #minor este analiza unui context social și politic în care pasarea responsabilității și utilizarea cazurilor particulare pentru crearea unor platforme de manipulare sunt scopuri în sine. Trăim într-o societate în care găsirea unui vinovat, un celălalt de acuzat e soluția oricărei probleme. Lipsa de dialog, a conștientizării și a responsabilității sunt aspecte devenite banale. Infantilizarea, această atitudine transformată în mentalitate, aplicată majorității tinerilor adulți ca metodă educativă poate construi o societate din care am vrea să facem parte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *