metalshow

Dirijorul Camil Marinescu – invitat la pupitrul Orchestrei de Camera Radio

pentru doua concerte in luna decembrie

Camil Marinescu, unul dintre cei mai cunoscuti dirijori romani ai momentului, revine la pupitrul Orchestrei de Camera Radio, pentru doua concerte ce se vor desfasura pe 9 si respectiv 16 decembrie, ora 19.00, la Sala Radio.

 

Programul concertului de miercuri, 9 decembrie, cuprinde integral lucrari de Mozart: prima parte – Simfonia nr. 35 in re major Haffner, K 385 si Concertul nr. 2 in mi bemol major pentru corn si orchestra, K 417 (solist Ionut Podgoreanu, prim-cornist la faimosul Gran Teatre del Liceo din Barcelona), iar partea a doua – Simfonia nr 36 in do major Linz, K 425.

Al doilea concert dirijat de Camil Marinescu va avea loc miercuri, 16 decembrie, si il va avea ca solist pe binecunoscutul pianist Dan Grigore. Si acest program cuprinde integral lucrari mozartiene: prima parte, Uvertura operei La Clemenza di Tito, K 621 si Concertul nr. 20 in re minor pentru pian si orchestra, K 466, iar partea a doua, Simfonia nr. 37 in sol major, K 444 si Simfonia nr. 38 in re major, Praga  K 504.

Camil Marinescu a urmat cursuri de fagot la liceul de muzica si de dirijorat la Conservatorul bucurestean, fiind unul dintre elevii remarcabilului profesor Constantin Bugeanu. S-a perfectionat apoi cu Mihai Brediceanu, Cristian Mandeal si Pierre Dervaux. A fost dirijor al Operei din Bucuresti timp de 10 ani, al Filarmonicii din Sibiu, al Filarmonicii din Bacau si al Filarmonicii de Stat din Iasi, si s-a impus printr-o muzicalitate aparte, tehnica foarte buna si un repertoriu cuprinzator, cu preferinta pentru muzica romantica si postromantica. A fost deasemenea invitat sa conduca numeroase orchestre din strainatate, in Franta, Spania, Portugalia, Israel, Lituania, Germania. A inregistrat numeroase discuri la Radiodifuziunea din Köln, Leipzig si Bucuresti, printre care integrala simfoniilor de George Enescu la Radiodifuziunea Germana. In 2002 si-a facut debutul la Hallé Orchestra din Manchester si la Festivalul Lanaudière din Quebec. In 2003 a dirijat Orchestra Simfonica din Berlin si Orchestra Nationala din Lyon. In anul 2004 a debutat ca dirijor de opera in America, cu “Lucrezia Borgia” de Donizetti la Minnesota Opera, iar in acelasi an a dirijat pentru prima data Orchestra Nationala din Mexic. In stagiunile urmatoare a dirijat Orchestra Simfonica din Berlin, Württemberg, Hof si Nordwestdeutsche Sinfonie (Germania), Orchestra St. Gallen (Elvetia), orchestre din Statele Unite ale Americii si Japonia.

In afara de activitatea dirijorala, a tinut cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka si cursuri de estetica si filozofie a culturii la Universitatea din Kyoto, dar si conferinte pe teme de analiza muzicala si interpretare la universitati din Franta, Spania, Portugalia, Germania si SUA.

Biletele pentru aceste concerte se gasesc la casa de bilete a Salii Radio, str. General Berthelot nr. 60-64, (tel. 021 303 1428, 021 314 6800).

Bucuresti, 07.12.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *