free download 78 travel guides written by experts

Din dragoste pentru copii si animale

1 octombrie 2016 este o zi mare. Nu pentru că s-ar fi întâmplat ceva glorios în trecut, ci pentru că undeva pe lângă Cluj, pe Valea Gârbăului, niște oameni de suflet și cu pricepere deosebită la copii și la animale inaugurează un acoperiș.

Ei și?

Acoperișuri se tot construiesc, dar puține sunt cele care inspiră atâtea speranțe ca cel de acolo, de la Centrul de Activități Asistate de Animale Descoperă Natura, locul unde de peste 15 ani se organizează și pentru adulți, și în special pentru copii programe de interacțiune cu animalele, programe care, dincolo de divertisment, reprezintă șanse de integrare în societate.


,,Interacțiunea cu natura, cu animalele îi schimbă pe copii. Încep să aibă încredere în ei, să comunice mai bine cu ceilalți, se simt în siguranță și teama este înlocuită de dorința de a explora. Este o bucurie să observi cum starea lor se îmbunătățește după doar câteva ședinte. Copii cu Sindrom Down îți zâmbesc de îndată ce sunt urcați pe cal, iar asta este doar un exemplu”, povestește Mugur Pop, președintele Asociației Descoperă Natura, un om extrem de complex, un mare iubitor al naturii, care știe totul despre cai și multe despre oameni.

Mugur este pasionat de cai, pe care îi ințelege și care, la rândul lor, relaționează fantastic cu el, iar prin prisma acestei pasiuni a ajuns să ajute, fără nici un cost, mulți copii cu nevoi speciale.

TAA (terapia asistată cu ajutorul animalelor) folosită de Mugur dă rezultate foarte bune pentru acești copii care își dezvoltă motricitatea și limbajul, interacționând din ce în ce mai mult, într-o manieră naturală, cu lumea din jurul lor.

Activitățile asistate de animale, în special de cai, reprezintă un mijloc de evoluție și de transformare benefică pe plan comportamental, cognitiv și afectiv pentru copiii și adulții cu anumite tulburări psihice și de dezvoltare. Atât copiii care suferă de autism, cât și copiii abuzați, reacționează bine la cai, dar si la calma Păcălicea (o mărgăriță cu o fețișoară adorabilă și caracter de călugăr budist)  sau la cățelușii și pisicile aciuate la ferma lui Mugur.

Printre alții, la acest centru vin pentru terapie și copii cu nevoi speciale de la Școala Specială Transilvania. Pentru ei și pentru toți ceilalți, noul acoperiș înseamnă că programele de recuperare nu se mai limitează doar la zilele calde, când nu plouă sau ninge, ci se pot derula de acum pe parcursul întregului an. La rândul lor, organizatorii sunt bucuroși că programele educaționale, de cercetare și de terapie care se desfășoară aici nu vor mai depinde de capriciile vremii.

În ultimii ani, Asociația Descoperă Natura a oferit ONG-urilor și centrelor universitare partenere logistica și resursele necesare derulării mai multor proiecte. Prin această colaborare, cadre didactice, studenți și doctoranzi de la Universitatea Babeș Bolyai și de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au posibilitatea să dezvolte diverse activități și terapii asistate de animale.

Iubitoare de copii și sănătate, magazinele PROFI susțin și ele acest frumos proiect, contribuind la definitivarea manejului de pe Valea Gârbăului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *