free download 78 travel guides written by experts

Din 20 mai incepe o luna de „Festival Italian”

Republica Italiana isi sarbatoreste ziua sa nationala, 2 iunie, cu o luna de Festival Italian. Succesiunea de evenimente reunite sub aceasta egida este organizata pentru prima data in Romania, in acest an, intre 20 mai si 17 iunie, „insa dorim ca Festivalul Italian sa devina o traditie si sa fie astfel organizat in fiecare an”, declara Mario Iaccarino, Director Insitutului Italian de Comert Exterior Bucuresti. Initiativa romaneasca s-a nascut din dorinta noului Ambasador italian la Bucuresti, S.E. Mario Cospito, care a gandit un eveniment general cu implicarea diverselor institutii si asociatii de antreprenori italieni, prezenti in Romania.

Festivalul Italian este deja un brand la nivel mondial, fiind initial un eveniment cu precadere cultural, care a capatat recent forme mai ample, comerciale, cu scopul de a promova imaginea Italiei in lume. Festivalul Italian se desfasoara sub patronajul Ambasadelor Italiei. In timp ce activitatile culturale sunt organizate de Institutul Italian de Cultura, initiativele comerciale care prevad si implicarea societatilor italiene, sunt coordonate de birourile externe ale Institutului Italian de Comert Exterior (ICE). „Cu o prezenta in aproximativ 80 de tari (100 de birouri), ICE gestioneaza latura comerciala a Festivalului Italian, in lume si in Romania”, declara Mario Iaccarino, Director ICE Bucuresti.

Calendarul Festivalului Italian

Festivalul Italian demareaza cu Saptamana Modei Italiene, intre 20 si 27 mai, lista magazinelor partenere se afla in documentul atasat. Urmeaza o saptamana dedicata bucatariei italiene, manifestarea se numeste „La masa in restaurantele italiene” si se defasoara in Bucuresti intre 29 mai si 4 iunie. ICE a inclus pe lista locatiilor participante nu mai putin de 21 locatii din Bucuresti pe care le puteti afla din documentul atasat.

Intre 1 si 7 iunie este programata „Saptamana de promovare a designului interior in stil italian” in magazinele partenere ale Festivalului Italian, pe care le puteti gasi in documentul atasat. In a doua jumatate a lunii de Festival Itaian, ICE ofera prin reteaua real,- Hypermarket, in intreaga tara doua saptamani de „Promovare a produselor alimentare si a vinurilor italiene”, intre 4 si 17 iunie”.

800.000 de locuri de munca generate de investitiile italiene

„PIB-ul Romaniei a crescut cu valori intre 5 si 9 procente in ultimii 6 ani si in consecinta au existat si cresteri salariale. Astfel, nivelul consumului privat a crescut de la an la an, mai ales in sectoarele care reprezinta si obiectul “promotional” al Festivalului Italian: imbracaminte, mobila sau sectorul agroalimentar. In prezent, aceste sectoare inregistreaza incetiniri din cauza crizei economice internationale, care a determinat si o diminuare a puterii de cumparare si implicit a cererii de bunuri de consum. De la inceputul lui 2010 estimam insa o refacere economica de care ar trebui sa beneficieze toate sectoarele productive care in 2009 au inregistrat incetiniri” spune Mario Iaccarino, Director ICE Bucuresti.

Daca la inceputul anilor 90 investitiile italiene s-au concentrat initial in sectoarele „labour intensive” – companii ale caror productie necesita un numar mare de muncitori. „Treptat, ca o consecinta a dezvoltarii progresive inregistrate de Romania, am asistat la extinderea prezentei italiene prin creare de societati mixte si incheierea contractelor cu producatorii locali pentru livrarea si asamblarea de piese mecanice sau echipamente, pana la investitii directe ale unor mari grupuri italiene implicate in dezvoltarea infrastructurii”, considera Mario Iaccarino, Director ICE Bucuresti. In prezent, o serie de intreprinderi de talie medie sau mare au venit in Romania cu investitii financiare si tehnologice considerabile.

”Capitalul italian in Romania este prezent la toate nivelurile, intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi de talie medie sau mare, corporatii, incidenta asupra locurilor de munca create fiind estimata la peste 800.000 de angajari directe si indirecte” Mario Iaccarino, Director ICE Bucuresti.

Interesul tot mai puternic manifestat de companiile italiene fata de piata romaneasca, coroborat cu numarul mare de companii italiene prezente aici, face ca activitatea biroului ICE sa creasca considerabil in fiecare an. „In anul 2008 am oferit societatilor din Italia un numar de 617 servicii distincte. Acestea se refera fie la analize de piata, fie la cautarea posibililor colaboratori locali sau cereri specializate despre licitatii si oportunitati de afaceri, ori oferirea de asistenta specializata in domeniul comercial sau juridic. Vorbim astfel de un total de peste 1000 de societati italiene interesate de piata romaneasca”, declara Mario Iaccarino, Director ICE Bucuresti.

Despre Institutul Italian de Comert Exterior Bucuresti (ICE):

ICE (Institutul Italian de Comert Exterior) cu sediul central la Roma este o agentie guvernamentala care are ca scop promovarea comertului exterior italian; Biroul ICE de la Bucuresti opereaza in Romania din 1969 si ofera asistenta firmelor italiene care doresc demararea sau extinderea unei activitati in Romana. Biroul ICE Bucuresti are in competenta si piata din Republica Moldova, unde va fi inaugurat un Birou de corespondenta in curand.

Activitatile desfasurate de ICE sunt finantate cu precadere din fonduri publice acordate de catre Ministerul italian al Dezvoltarii Economice.

Bucuresti, 21.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *