free download 78 travel guides written by experts

Dimensiunile arhetipale ale psihicului

Dimensiunile arhetipale ale psihiculuiMarie-Louise von Franz
Editura Herald

Pentru cei care stiu mai putin despre autoare, incepem prin a le spune ca Marie-Louise von Franz este cel mai important continuator al lui Carl Gustav Jung (alaturi de care a lucrat o lunga perioada de timp). Ea a avut numeroase articole, lucrari, a tinut prelegeri, iar cartea de fata nu a fost gandita de autoare ca un volum anume, lucrarea reunind, in fapt, material diverse: “articole, colaborari la carti si conferinte dintre anii 1969 si 1985, pe tema actiunii si a continutului din domeniul dimensiunii arhetipale, adica al fortelor inconstientului colectiv care actioneaza sau vor actiona in spatele evenimentelor si prezent.” (citat din prefata semnata de Robert Hinshaw).

In „Dimensiunile arhetipale ale psihicului” cititorii au ocazia de a vedea o sumedenie de trimiteri cunoscute de autoare din vasta sa experienta in studiul miturilor, viziunilor folosite pentru a arata modul in care s-ar putea rezolva impasul modern. Acest impas este cel dat de faptul ca trecem printr-o „perioada de reactie impotriva formelor culturale si religioase care s-au rigidizat si s-au izolat de izvorul creativ al constientului colectiv. Semnificatia ascunsa a acestei „urgente psihice” este aceea ca impinge dezvoltarea constiintei umane catre o renastere spirituala.”.

Analizand, dupa cum spuneam, o sumedenie de mituri, vise, basme – cu trimiteri numeroase la o seama de personaje, autori si lucrari importante – autoarea arata faptul ca acestea sunt, in esenta, exprimarea unei dorinte occidentale de reintegrare a naturii si a corpului. Cu alte cuvinte, ca situatia si modul de viata de acum, cu toate caracteristicile sale, nu mai satisface pe deplin oamenii.

Cartea este bine documentata, interesanta, informatiile putand deschide noi perspective asupra societatii si vietii multor cititori care o vor lectura cu atentie si cu mintea deschisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *