free download 78 travel guides written by experts

Diferiți, dar împreună într-o comunitate mai bine informată. Cum să le facem viața mai ușoară persoanelor cu dizabilități

Peste un miliard de oameni au o formă de dizabilitate, ceea ce îi face să fie cea mai mare dintre minoritățile lumii. Numai în București trăiesc 64.650 de persoane cu dizabilități, din care 5.266 copii și 59.384 adulți. Este motivul pentru care Fundația Copii în Dificultate a gândit un proiect care să le facă viața mai ușoară persoanelor cu dizabilități.

Proiectul „Diferiți, dar împreună într-o comunitate mai bine informată”, finanțat de la bugetul local al Municipiului București prin bugetul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, a fost lansat marți seară la Palatul Copiilor din București, Sala Mică, avându-i ca invitați speciali pe Andreea Avarvarei și trupa de dans Dinamic.

Cei de la Fundația CID au ajuns la necesitatea acestui proiect ca urmare a numeroaselor acțiuni de asistență, consiliere și educație în școli gimnaziale de masă din sectorul 2, în urma cărora au constatat lipsa de informare a elevilor despre existența copiilor de seama lor care se confruntă cu dificultăți de integrare școlară și socială din cauza dizabilității pe care o au. Din această necunoaștere, copiii cu dizabilități ajung să fie etichetați, marginalizați și uneori agresați de semenii lor.

Diferiți, dar împreună într-o comunitate mai bine informată

„Ne propunem să îi ajutăm pe elevi să înțeleagă ce înseamnă o deficiență și care sunt nevoile specifice ale copiilor afectați, fără a-i eticheta. Ne dorim creșterea gradului de acceptare și toleranță al elevilor din școlile de masă față de copiii cu dizabilități, astfel încât să conștientizeze dificultățile cu care se confruntă, să crească nivelul de înțelegere și să ajute la respectarea drepturilor acestora și integrarea lor deplină în comunitate”, declară Lorena Toropoc, de la Fundația Copii în Dificultate.

Beneficiarii direcți sunt copiii și adulții cu diferite tipuri de dizabilități care locuiesc în Municipiul București. Beneficiarii indirecți sunt: 3.600 de elevi din clasele I-VIII de la 18 școli de masă din București, 100 de cadre didactice, 3.600 de părinți ai elevilor prezenți la activitățile de informare și conștientizare, 1.500 de persoane care se ocupă de educația și îngrijirea copiilor cu dizabilități, 2.000 de persoane din comunitate.

Datorită proiectului, copiii cu diferite tipuri de dizabilități vor beneficia de o mai bună integrare, imagine pozitivă și toleranță în rândul altor copii din cadrul comunității lângă care trăiesc, și anume al elevilor din 18 unități școlare de masă, părinților acestora și al cadrelor didactice. De asemenea, copiii și persoanele adulte ce prezintă diferite tipuri de dizabilități vor beneficia de vizibilitate crescută a nevoii respectării drepturilor, respectiv dreptul la parcare.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, persoanele cu dizabilități sunt mult mai expuse riscului de violență, stigmatizării, discriminării sau ignorării. Potrivit acelorași studii, copiii cu dizabilități sunt de 4 ori mai predispuși la violență decât ceilalți copii, iar adulții cu dizabilități de 1,5 ori mai mult decât cei fără. Accesibilitatea și incluziunea sunt drepturi fundamentale recunoscute de Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, gândită să-i ajute să trăiască individual și să participe activ în toate aspectele vieții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *