free download 78 travel guides written by experts

Dida Dragan, Eugenia Serban si Doru Dumitrescu: ”Vom lupta pentru drepturile artistilor”

Începând de săptămâna trecută, ARAIEX (Asociatia Română pentru Artisti Interpreti sau Executanti) si-a ales membrii Consiliului Director, în cadrul Adunării Generale Anuale, eveniment care a avut loc la Jubile Grand Ballroom din Bucuresti. Florin Chilian a fost validat în functia de Presedinte ARAIEX printr-o unanimitate de voturi, el urmând să fie reprezentantul organismului de gestiune colectivă alături de alti patru membri în Consiliul Director: Mariana Ionescu-Căpitănescu si Alexandru Pop (membrii fondatori), Dida Drăgan (aleasă prin unanimitate de voturi) si Eugenia Șerban (votată de membrii ARAIEX prezenti  în sală, după ce Adriana Bahmuteanu a anuntat că se autosuspendă temporar din Consiliul Director). Atât Dida Drăgan cât si Eugenia Șerban au anuntat, imediat după ce au ajuns la conducerea ARAIEX că vor face tot ce le stă în putintă pentru ca drepturile artistilor să fie apărate. Pe de altă parte, Doru Dumitrescu, reprezentantul cascadorilor e de părere că din ce în ce mai multi colegi de breaslă vor părăsi CREDIAM pentru a se alătura ARAIEX.

Dida Drăgan – membră în Consiliul Director ARAIEX

De ce v-ati înscris în ARIAIEX?
“M-am înscris în ARAIEX pentru că am mare încredere în Florin Chilian, presedintele acestei asociatii. Ne stim de doi ani, însă l-am cunoscut cu mult mai multă vreme în urmă, prin intermediul muzicii lui. Ascultându-l, nu-ti trebuie prea mult timp să realizezi ce fel de om este”.

Vă asteptati să fiti votată în Consiliul Director, la doar câteva săptămâni după ce ati devenit membru ARAIEX?
”Ce-i drept, nu mă asteptam să să fiu votată în Consiliul Director, dar nici nu pot să spun că a fost o mare surpriză. Cred că orice artist constient de drepturile lui putea fi în locul meu. Dacă, însă, tot am ajuns aici, cred cu tărie că a fost meritul meu. Sunt împotriva pilelor de orice fel”.

Ce asteptări aveti de la ARAIEX?
”Sper ca aici, lucrurile să se petreacă în limitele legii, nu conforme cu liberul arbitru. Artistul trebuie să fie respectat pentru anvergura lui, pentru ceea ce este el cu adevărat”.

Ati fost, în trecut, membru al unui alt organism de gestiune colectivă?
”Da, am fost trei ani membră CREDIDAM, perioadă suficientă să realizez că trebuie să-mi văd cât mai repede de drum. În viata mea nu am cerut nimănui decât ceea ce mi se cuvine. Nu cred că merită să vorbesc prea mult despre acest subiect”.

Doru Dumitrescu – reprezentantul cascadorilor

Care a fost principalul motiv pentru care v-ati înscris în ARAIEX?
Evident, problema banilor de la CREDIDAM. Plătile către artisti sunt mult sub ceea ce merităm noi, cascadorii.

Cât timp ati fost membru CREDIDAM?
Eu m-am înscris în 2003. Singurul perioadă în care am primit mai multi bani a fost acela în care Florin Chilian a început să conteste CREDIDAM-ul.

Câti cascadori sunt, în prezent la ARAIEX?
Nu stiu exact numărul, însă eu am fost cel care am spart gheata, care a venit primul aici. După mine au mai venit încă 20 de colegi din toate generatiile. Mai sunt încă 20 care se pregătesc să semneze cu ARAIEX-ul, însă sunt sigur că, în viitor, vor fi si altii.

Eugenia Șerban – membru în Consiliul Director ARAIEX

Cum ati aflat de existenta ARAIEX?
Am aflat de ARAIEX atunci când organismul a început să fie vizibil în media. Prima dată am auzit de la televizor. M-am bucurat că acum există o alternativă la CREDIDAM si sper că acum, drepturile artistilor să fie, în sfârsit, respectate.

Care sunt obiectivele dumneavoastră, din postura de membru în Consiliul Director?
În primul rând, trebuie să spun că votul membrilor din Adunarea Generală, care a avut loc săptămâna trecută, a fost o surpriză pentru mine. Cred că principalul obiectiv e acela de a apăra artistii, indiferent dacă vorbim de un actor, un dansator sau un interpret de pop, rock sau manele.

Ati mai fost membră într-un alt organism de gestiune colectivă?
Am fost cinci ani la CREDIDAM, însă această experientă m-a dezamăgit profund.

Bucuresti, 04.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *