free download 78 travel guides written by experts

Día de los Muertos

Ritmul spiritelor din Mexic, sărbătorit în România

Una dintre sărbătorile cele mai semnificative ale patrimoniului mexican este Ziua Morților. 

O festivitate cu diferite feluri de manifestare printre statele și regiunile țarii, ce a fost inclusă în 2003 în Patrimoniului Cultural și Imaterial al Umanității UNESCO.


Día de Muertos sau Ziua Morților, sărbătorită pe 2 noiembrie, celebrează viața și onorează moartea celor plecați dintre noi, prin muzică, râsete, mâncare și veselie. Pentru Ziua Morților, familiile se adună în jurul mormintelor și a unor altare special construite, ca să se roage și să lase ofrande rudelor si prietenilor decedați. Tradiția spune că, în aceste zile, morții revin printre cei vii, iar jertfele sunt o modalitate prin care li se spune “bine ați venit printre noi”.

Rudele oferă pan de muerto (pâinea morților), mezcal (băutură alcoolică din agave) și calaveras (cranii de zahăr), precum și fructe – pentru a potoli foamea morților, apă – pentru a le potoli setea, și lumânări aprinse pentru fiecare suflet amintit.

Alături de momentele solemne, Ziua Morților este, de asemenea, sărbătorită cu o serie de parade, festivaluri și petreceri. Oamenii se îmbracă în costume care o evocă pe La Calavera Catrina: gravura unui schelet de sex feminin (soția zeului lumii de dincolo) care a devenit, de-a lungul timpului, sinonimă cu sărbătoarea. Parcurile și piețele orașelor din Mexic sunt pline de spectacole în aer liber, piese de teatru, muzică și dans. Ziua Morților este o sărbătoare atât a continuității cât și a schimbării.


Día de los Muertos în București

Evenimentul din acest an este organizat pe 2 noiembrie, la ora 18:30, la UNAgaleria, și are ca punct central un “Altar de Muertos”, dedicat personalităților din Mexic și România care au plecat dintre noi, în acest an.

De asemenea, va fi și o expoziție de fotografie și pictură care să reflecte modul variat în care mexicanii celebrează viața și onorează moartea prin diferite ritualuri care țin de îmbrăcăminte, pictatul feței, aducerea de ofrande sau mâncarea specifică Zilei Morților.

Conștient de valoarea enormă a tradițiilor legate de Ziua Morților, Consiliul Național de Cultură și Artă din Mexic a organizat în acest an mai multe concursuri naționale de fotografie la care au participat 689 de fotografi, cu 2.413 fotografii, realizate în 25 de state ale țării. Prin aceste imagini s-a dorit promovarea, încurajarea și consolidarea acestei manifestări culturale din Mexic. Expoziția care  va avea loc în București este împărțită pe trei teme și va conține doar o mică parte a lucrărilor premiate în Mexic: Piețe și Târguri, Altare și Ofrande, Muzică și Dans.

Evenimentul Ambasadei este realizat cu sprijinul UNAgaleria, Tequila PATRON, berea Corona, restaurantul El Torito și VINARTE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *