free download 78 travel guides written by experts

Dezvoltarea proiectului Nabucco in Romania avanseaza rapid

România adoptă legea care declară Nabucco un „proiect de interes naţional şi utilitate publică”

Legea privind măsurile necesare pentru lucrările de dezvoltare a Conductei de gaze naturale Nabucco a fost promulgată de preşedintele României, Traian Băsescu, Nabucco fiind calificat drept proiect de interes naţional şi utilitate publică în România.

Legea abordează şi clarifică măsurile necesare în diferite domenii relevante implementării proiectului NABUCCO: aspecte privind mediul, reglementarea, drepturile de acces şi proprietate asupra terenurilor, precum şi alte aspecte tehnice. Aşa-numita „Lege privind Nabucco” contribuie la consolidarea cadrului de reglementare a proiectului Nabucco.

Legea a fost adoptată de Parlamentul României la data de 21 mai, anul acesta.

Reinhard Mitschek, CEO, NABUCCO Gas Pipeline International GmbH, a declarat: „România este un partener cheie în succesul conductei de gaze Nabucco, iar întâlnirea Comitetului organizată în Bucureşti la data de 21 mai este o dovadă în acest sens. Salutăm aprobarea acestei legi, care atestă atât continua susţinere politică, cât şi cadrul legal şi de reglementare solid de care se bucură proiectul. Nabucco continuă să avanseze în ceea ce priveşte sprijinul legal şi politic, precum şi lucrările tehnice şi de proiectare. De asemenea, România este pe cale să devină cea de-a treia ţară care finalizează procesul de obţinere a autorizaţiilor de mediu pentru proiect, după Ungaria şi Bulgaria. Ne continuăm eforturile astfel încât să avem certitudinea că în momentul în care gazele naturale din regiunea Caspică sunt disponibile pentru a fi transportate în Europa, Nabucco este pregătită să le preia.”

Vlad Pavlovschi, Managing Director, NABUCCO România, a declarat: „Adoptarea acestei legi în urma unui proces riguros şi meticulos este o măsură pozitivă pentru implementarea NABUCCO în România. Prioritatea noastră pentru România rămâne finalizarea procesului de obţinere a autorizaţiilor de mediu EIA (evaluarea impactului asupra mediului). Avem convingerea că această etapă se va finaliza în viitorul apropiat datorită cooperării autorităţilor române. Ne concentrăm şi pe procedurile legate de drepturile de proprietate asupra terenurilor şi drepturile de servitute în vederea obţinerii autorizaţiilor necesare pentru construirea conductei de gaze. Vom continua colaborarea cu comunităţile şi autorităţile locale şi naţionale în vederea dezvoltării proiectului”.

Compania naţională NABUCCO din România a anunţat şi încheierea cu succes a audierilor publice pentru procedura de obţinere a autorizaţiilor de evaluare a impactului asupra mediului (EIA) în ţară. Audierile publice au fost organizate în perioada 8-15 mai în 24 de localităţi situate în cinci judeţe traversate de tronsonul românesc al conductei de gaze Nabucco.

Audierile publice au fost organizate de NABUCCO România (Nabucco National Company – NNC) împreună cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), agenţiile locale pentru protecţia mediului şi cu sprijinul administraţiei publice locale din cele 24 de localităţi.

VIENA / Bucuresti, 05.06.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *