free download 78 travel guides written by experts

Zece dintre marii angajatori ai României au participat la dezbaterile inițiate de România Meseriașă, programul OMV Petrom pentru susținerea educației profesionale din România

• Prima sesiune de dezbatere, deschisă de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a reunit peste 40 de reprezentanți ai mediului privat din România, ai autorităților, ai organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) precum și cadre didactice.
• Participanții și-au propus să intervină în susținerea educației profesionale astfel încât oferta educațională să fie adaptată nevoilor pieței.
 • In 2016, OMV Petrom dorește să coalizeze cât mai mulți angajatori sub platforma România Meseriașă, pentru a dezvolta soluții sistemice, relevante la nivel national.
• Începând cu 2016, România Meseriașă este parte din proiectul național al Președintelui României, România Educată.

Marți, 31 mai, a avut loc prima dezbatere din cadrul programului România Meseriașă din 2016. Au participat peste 40 de reprezentanți ai mediului privat, ai autorităților, ai instituțiilor de învățământ,  și  ONG-urilor. Au fost adresate principalele probleme din învățământul profesional actual precum și posibile soluții.


Temele de dezbatere au fost: calitatea teoriei și practicii in școlile profesionale și liceele tehnologice din Romania și soluții pentru pregătirea și motivarea profesorilor.
 
Din partea mediului privat, au participat reprezentanți ai marilor companiilor, printre care : Dacia, Kaufland România, Continental,  Braiconf, Ana Hotels, Bitdefender, HeidelbergCement România, ArcelorMittal, PWC și OMV Petrom

CEO OMV Petrom Mariana Gheorghe: „În 1904 în România se înființa prima școală de maiștri sondori și rafinori din lume, formând viitoare generații de meseriași. Astăzi, majoritatea industriilor duc lipsă de forță de muncă specializată. Avem nevoie de o schimbare în sistemul de învățământ profesional actual și de contribuția directă a marilor angajatori:  de la regândirea specializărilor, la dotarea corespunzătoare a laboratoarelor și asigurarea orelor de practică pentru elevi,  astfel încât să pregătim meseriașii pentru piața actuală a muncii și să rămânem competitivi în regiune.”

La acest eveniment au mai participat:
• reprezentanți ai autorităților: Administrația Prezidențială, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice,  Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic.
• reprezentanți ai ONG-urilor (Teach for Romania, Concordia, Coaliția pentru Educație, World Vision Romania)
• institute de cercetare (Institutul Național de Cercetare a Calității Vieții, Institutul de Științe ale Educației)
• reprezentanți ai instituțiilor de învățământ: Școala Profesională Kronstadt, Liceul Tehnologic Auto Craiova, Liceul Tehnologic Voievodul Mircea-Târgoviște, Liceul Astra Pitești, Consiliul Elevilor
• asociații profesionale: Asociația Bucătarilor si Cofetarilor Profesioniști.

Seria dezbaterilor din cadrul programului România Meseriașă va continua în perioada iunie-septembrie, iar cât mai mulți angajatori privați sunt invitați să participe pentru a dezvolta soluțiile care vor transforma sistemul de învățământ profesional actual în unul mai performant și adaptat nevoilor pieței.

Următoarele dezbateri vor viza, printre altele:
• Necesitatea dezvoltării cadrului care să sprijine alegerea corectă a meseriei pentru elevi ; orientarea vocațională
• Măsura în care oferta educaționala răspunde cererii de pe piața muncii
• Implicarea  angajatorilor in pregătirea elevilor
• Imaginea meseriașilor din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *