Dezbaterea privind viitorul Europei: dialog online in direct cu dna Viviane Reding,

vicepresedinte al Comisiei

În cursul anului 2013, în întreaga Europă au fost organizate dialoguri cu cetățenii. În prezent, dezbaterea a trecut în mediu digital. La 16 ianuarie 2014, la ora 20.00 CET, vicepreședintele Comisiei, dna Viviane Reding se va afla în dezbatere cu cetățenii din întreaga Europă în cadrul unui dialog online transmis în direct pe YouTube.

„Acest dialog online constituie o oportunitate pentru o veritabilă dezbatere europeană”, a declarat dna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisar al UE pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Internetul permite conectarea oamenilor din întreaga lume. Este, așadar, locul perfect pentru ca europenii să se reunească, să facă schimb de opinii și să dezbată probleme care ne afectează pe fiecare dintre noi. Dialogul de mâine va fi o ocazie unică de a pregăti terenul pentru viitoarele alegeri europene prin discutarea celor mai importante aspecte pentru cetățenii din întreaga Europă, aspecte care vor determina viitorul Uniunii Europene. Oricine poate participa – este nevoie doar de conexiune la internet și de un simplu un clic.”

Pentru a putea lua parte la acest dialog online, cei interesați își pot publica întrebările și comentariile pe Twitter, Facebook și Google+ cu hashtagurile #askReding și/sau #eudeb8.

Urmăriți dialogul online aici.

Euronews va modera dezbaterea și va invita participanții să se implice pe baza celor mai interesante și stimulative întrebări puse în mijloacele de comunicare sociale. Dezbaterea va fi precedată de un interviu „Conversație globală” în direct acordat Euronews de vicepreședintele Reding, pe care îl puteți urmări aici (disponibil în 12 de limbi).

Context

Despre ce sunt dialogurile cu cetățenii?

Anul 2013 a fost Anul european al cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe tot parcursul anului, membri ai Comisiei au organizat dezbateri cu cetățenii despre așteptările acestora privind viitorul, în cadrul unor dialoguri cu cetățenii desfășurate în întreaga UE. Aceste dialoguri vor continua și în 2014.

Până acum au avut deja loc 41 de dialoguri cu cetățenii în întreaga Uniune Europeană, de fiecare dată în prezența unui comisar. Sunt planificate în total peste 50 de astfel de reuniuni (a se vedea anexa) și la toate participă politicieni de la nivel național și european. Urmăriți toate dialogurile la adresa: //ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.

De ce Comisia organizează aceste dialoguri acum?

Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru direcția pe care o va adopta Uniunea Europeană, multe voci pronunțându-se în favoarea evoluției către o uniune politică de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. În plus, procesul de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii. Prin urmare, este mai important ca oricând ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri.

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor pentru o viitoare reformă a UE. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi, totodată, pregătirea terenului pentru alegerile europene din acest an.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de-al doilea raport al său privind cetățenia UE , care prezintă 12 noi acțiuni concrete menite să soluționeze problemele cu care se confruntă încă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind drepturile cetățenilor UE și viitorul lor.

Anexă: Dialoguri cu cetățenii: dezbaterea privind viitorul Europei continuă

Pagini Utile

Bucuresti, 15.01.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *