free download 78 travel guides written by experts

Dezbaterea privind viitorul Europei:

doamna vicepresedinte Viviane Reding urmeaza sa participe la Barcelona la un dialog cu cetatenii

Ce rol poate ar trebui să joace UE în redresarea economică? Ce drepturi avem în calitate de cetățeni europeni și cum ne afectează aceste drepturi viața de zi cu zi? Ce fel de Europă își doresc cetățenii pentru viitor? Acestea sunt câteva dintre aspectele pe care vicepreședintele Comisiei Europene Viviane Reding le va discuta cu aproximativ 250 de cetățeni la 23 februarie la Barcelona, în cadrul celui de al 45-lea dialog cu cetățenii.

„În mijlocul crizei, Spania a adoptat reforme dureroase. E posibil ca cetățenii să nu simtă imediat rezultatele acestor reforme în viețile lor cotidiene, însă Spania se înscrie ferm pe calea redresării. Aș dori ca toți cetățenii spanioli să știe: UE nu vă va dezamăgi și combaterea șomajului în rândul tinerilor este prioritatea noastră absolută”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Cunosc Catalonia de mult timp și știu: catalanii sunt europeni înfocați. Prin urmare, sunt convinsă că dezbaterea din Barcelona va fi aprinsă în ceea ce privește viitorul Uniunii noastre, dar și viitorul Cataloniei. Aștept cu interes dialogul cu cetățenii din Barcelona.”

În cadrul dialogului, cetățenii vor avea posibilitatea de a dezbate, cu vicepreședintele Reding, de a pune întrebări și de a-și prezenta părerile și preocupările. Dialogul va fi moderat de jurnalistul postului de televiziune TV 3, Carles Prats.

Toate locurile pentru acest eveniment au fost rezervate, însă cei care doresc totuși să participe pot urmări evenimentul pe un ecran mare, la biroul regional din Barcelona al Comisiei Europene (găsiți aici informații privind înscrierea).

Dialogul va avea loc la 23 februarie, între orele 18.00 și 20.00, în auditoriul uneia dintre cele mai celebre clădiri din Barcelona – „La Pedrera” (Passeig de Gràcia, 92). Evenimentul poate fi vizionat în direct prin webstream, iar cetățenii din întreaga Europă pot participa, de asemenea, prin intermediul Facebook și Twitter folosind hashtag-urile #EUDeb8 și #RedingBCN.

La 24 februarie, doamna vicepreședinte Reding, împreună cu președintele guvernului autonom din Catalonia, Artur MAS, ministrul spaniol pentru dezvoltare internă, Ana Pastor, primarul capitalei Cataloniei, Xavier Trias și Arhiepiscopul de Barcelona, Lluís Martínez Sistachva, va inaugura complexul istoric recent renovat, Spitalul Sant-Pau. Jumătate din cele 22,5 milioane de euro utilizate pentru restaurarea pavilionului principal al acestui sit care face parte din patrimoniul mondial UNESCO a provenit din fonduri UE (Fondul european de dezvoltare regională), constituind un bun exemplu al modului în care fondurile UE pot contribui la dezvoltarea infrastructurii și la crearea de locuri de muncă la nivel local.

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

În 2013, Comisia Europeană a lansat Anul European al Cetățenilor (IP/13/2). Unele dintre activitățile asociate cu acest an se extind și în 2014. Pe parcursul întregului an 2013 și extinzându-se și în 2014, membrii Comisiei au dezbătut cu cetățenii din întreaga Europă cu privire la așteptările acestora pentru viitor.

Până acum, în întreaga Uniune Europeană, au avut loc 44 de dialoguri cu cetățenii, cel puțin un comisar european fiind prezent de fiecare dată. În total, sunt planificate 50 de astfel de reuniuni (a se vedea anexa). Puteți urmări aceste reuniuni pe internet, la adresa //ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.

Un sondaj Eurobarometru recent arată că 69% dintre spanioli se simt europeni (media pentru cetățenii Uniunii din toate statele membre fiind de 59%). Cu toate acestea, numai 43% afirmă că știu ce drepturi le conferă cetățenia UE, în timp ce 60% dintre spanioli ar dori să afle mai multe despre drepturile lor în calitate de cetățeni ai Uniunii.

Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a desemnat anul 2013 drept „Anul European al Cetățenilor”, un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Dialogurile cu cetățenii s-au aflat în centrul activităților organizate pe parcursul acestui an și continuă și în 2014.

De ce organizează Comisia aceste dialoguri acum?

Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii care vor urma sunt decisivi pentru viitorul Uniunii Europene, întrucât există multe opinii divergente cu privire la direcția pe care ar trebui să o adopte Uniunea. Procesul de integrare europeană trebuie să fie strâns legat de consolidarea legitimității democratice a Uniunii. Așadar, ascultarea opiniilor cetățenilor este mai importantă acum ca niciodată.

Care va fi rezultatul dialogurilor cu cetățenii?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor pentru o viitoare reformă a UE. Unul din obiectivele principale ale acestor dialoguri este pregătirea terenului în vederea alegerilor din 2014 pentru Parlamenul European.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea Raport privind cetățenia Uniunii, care prezintă 12 măsuri concrete noi pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia Uniunii reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind drepturile și viitorul cetățenilor UE.

ANNEX

The debate on Europe’s future continues…

Pagini Utile

Bucuresti, 21.02.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *