free download 78 travel guides written by experts

Dezbatere Polirom si Ascmedia in Club A:

Deontologia mass-media „ca la carte”

Editura Polirom şi Asociaţia Consumatorilor de Media vă invită luni, 11 mai, ora 19.00, la dezbaterea Deontologia mass-media „ca la carte”, în Club A (str. Blănari, nr. 14). Dezbaterea porneşte de la o poveste imaginară, „marca” Premiul Nobel pentru Literatură: Onoarea pierdută a Katharinei Blum de Heinrich Böll.

Vor participa: cunoscutul jurnalist Robert Turcescu, Costi Rogozanu (jurnalist, critic literar), Cezar Ion (Asociaţia Jurnaliştilor din România), un reprezentant al Ministerului Justiţiei, Horea Bădău (Asociaţia Consumatorilor de Media) şi Oana Boca (director de imagine al Editurii Polirom).

Romanul Onoarea pierdută a Katharinei Blum a fost ecranizat în regia lui Volker Schlöndorff şi Margarethe von Trotta.

Heinrich Böll este al doilea scriitor german, după Thomas Mann, distins cu Premiul Nobel pentru Literatură (1972).

Imaginea publică a oricărui om constă nu atît în numele, cît în renumele fiecăruia, iar privilegiile, excluderile şi oprobriile sociale sînt de multe ori oglindiri limpezi ale felului în care ne văd ceilalţi. Microromanul lui Heinrich Böll vorbeşte despre cît de fragilă şi vulnerabilă este imaginea orică­ruia dintre noi în confruntarea cu monstruoasa putere de manipulare a presei, despre importanţa principiilor şi a demnităţii într‑o lume impură şi coruptă, dar şi despre preţul enorm pe care trebuie să‑l plătim uneori pentru a ne răscumpăra „onoa­rea pierdută”. Scrisă într‑un stil ce deconcertează prin limpezimea argumentelor şi directeţea mesa­jului, Onoarea pierdută a Katharinei Blum sau cum se iscă şi unde poate duce violenţa (1974) este, înainte de toate, o carte despre agresarea inti­mităţii şi năruirea valorilor personale, o carte care, în ciuda faptului că a fost publicată cu mai mult de trei decenii în urmă, se dovedeşte uluitor de actuală.

„Onoarea pierdută a Katharinei Blum are ca temă victimizarea sistematică a unei tinere sărace, dar mîndre, care lucrează ca menajeră şi, ocazional, chelneriţă. Katharina are ghinionul de a se întîlni şi a petrece o noapte cu un bărbat dat în urmărire de poliţia germană. În numai cîteva zile, intimitatea şi onoarea ei sînt distruse, mai întîi de poliţiştii care o terorizează, apoi de presa de scandal, ce o transformă într-un soi de Bonnie Parker politizată: frumoasă, crudă, ucigaşă şi devotată cauzei comunismului.” (The New York Times)

Heinrich Theodor Böll (1917‑1985) este cel de‑al doilea scriitor german, după Thomas Mann, dis­tins cu Premiul Nobel pentru Literatură (1972). Membru al Grupului 47 şi profund implicat în viaţa publică din Germania postbelică, Böll şi‑a asumat, alături de Günter Grass, rolul de con­ştiinţă a generaţiei sale. Cărţile lui, traduse în peste treizeci de limbi, vorbesc despre vina tragică a poporului german, rănile încă nevindecate şi ne­ce­sitatea de a privi în faţă un trecut întunecat şi dureros. Dintre scrierile sale, amintim: Fotografie de grup cu doamnă (în pre­gătire la Editura Polirom), Casa văduvelor, Destinul unei ceşti fără toartă, Unde ai fost, Adame?. În colecţia „Biblio­teca Polirom” au mai apărut Opiniile unui clovn (2007) şi Partida de biliard de la ora nouă şi jumătate (2008).

Bucuresti, 08.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *