metalshow

Despre Maria Callas, la prima editie a Temei de vineri

Vineri, 5 octombrie, ora 21.00,
Tema de vineri revine la TVR Cultural

Pentru revenirea din această toamnă, echipa emisiunii Tema de vineri (realizatoarea Oltea Gârţoman şi moderatorul Florin Iaru) a ales o temă plină de muzicalitate şi poezie: trei decenii fără Callas. Despre Maria Callas şi viaţa ei veţi afla de la Florin Iaru şi invitaţii săi (soprana Felicia Filip, muzicologul Ada Brumaru şi dirijorul Cristian Mihăilescu), la prima ediţie a Temei de vineri din acest sezon. Ánna María Kekilía Sofía Kalogeropoúlou. Nume de scenă: Maria Callas sau, mai simplu, „la Callas”. A fost, fără îndoială, cea mai cunoscută şi… disputată interpretă de operă a secolului XX. Viaţa sa privată şi mai ales legătura cu marele antreprenor Onassis au alimentat paginile revistelor de scandal ale epocii şi, pe cât de răsunătoare i-au fost succesele, pe atât de dramatice, i-au fost eşecurile.

Dincolo de toate acestea, însă, fie că este vorba despre Lucia de Lammermoor, de Norma sau de Tosca, fie că este vorba despre Aida, Isolda sau Medeea, vocea şi interpretarea Mariei Callas au contribuit la renaşterea spectacolului de operă în cea de-a doua parte a secolului XX.

La Tema de vineri, realizatorii au programat, în prima sa parte, filmul documentar Maria Callas: Un destin grandios (A BIG DESTINY – Marea Britanie, 1998), cu regia şi scenariul semnate de Martin Davidson.

„Întâi am pierdut kilogramele în plus, apoi mi-am pierdut vocea, după care l-am pierdut pe Onassis”, mărturisea artista. Maria Callas a fost cea mai strălucitoare voce a secolului al XX-lea, dar şi cea mai inconstantă. Cânta aşa cum nicio soprană nu mai cântase până atunci. Cu toate acestea, ea ţinea prima pagină a ziarelor mai ales prin scandalurile pe care le provoca şi prin capriciile sale de primadonă. A fost şi adulată, şi contestată, iar reputaţia ei s-a construit deopotrivă pe dragoste şi pe ură. Acest documentar e un portret „din interior” al unei femei excepţionale şi enigmatice, aşa cum au cunoscut-o câţiva dintre cei mai apropiaţi prieteni şi colaboratori ai săi.

În partea a doua a Temei de vineri, de la ora 23.00, TVR Cultural programează filmul Callas Forever (coproducţie europeană, 2002), în regia lui Franco Zeffirelli. Cu: Fanny Ardant, Jeremy Irons, Joan Plowright.

Dramă. În 1977, Maria Callas, cea mai mare vedetă a scenei lirice din toate timpurile, trăieşte retrasă în apartamentul său parizian. Chiar dacă vocea ei şi-a pierdut mult din strălucire, un prieten producător – Larry Kelly – îi propune s-o interpreteze pe Carmen, din opera omonimă a lui Bizet, într-un film care, printr-o nouă tehnologie, va sincroniza o înregistrare din epoca de glorie a cântăreţei cu imaginile proaspăt filmate. După unele ezitări, ea acceptă proiectul, susţinută fiind şi de Sarah, prietena sa jurnalistă.

Bucuresti, 4.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *