Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Despre cultura tacerii in institutiile europene, la „+Europa”

Cu Marta Andreasen, duminică, 22 aprilie, de la ora 16.30, la TVR INFO

Duminică, la +Europa, Magdalena Moreh discută cu europarlamentarul Marta Andreasen despre avertizorii de integritate, acei oameni care au curajul să denunţe neregulile din propria instituţie sau organizaţie. Riscurile pe care şi le asumă sunt uriaşe – cariera lor are de suferit, devin izolaţi la locul de muncă.

Şi în instituţiile europene se întâmplă acelaşi lucru: domneşte legea tăcerii, iar cine o încalcă devine un paria. Este concluzia unui studiu realizat de o celebră firmă de audit, la cererea Parlamentului European, care, cel puţin la modul declarativ, ar dori o mai bună protecţie pentru avertizorii de integritate. Parlamentul European a stabilit noi reguli în acest sens, dar ele par mai degrabă retuşuri cosmetice, fără profunzime, pentru că, spune Marta Andreasen, nimeni nu vrea să schimbe nimic, ci, dimpotrivă, să menţină această cultură a tăcerii şi a secretului.

Marta Andreasen este ea însăşi avertizor de integritate. În perioada când era contabil-şef la Comisia Europeană a dezvăluit nereguli privind bugetul comunitar şi modul de folosire a banilor. Un act de curaj, pe care l-a plătit la momentul respectiv cu propriul scaun…

+Europa este o retrospectivă săptămânală a activităţii Uniunii Europene, difuzată de TVR INFO duminica, la 16.30. Emisiunea, realizată de Magdalena Moreh, corespondenta TVR la Bruxelles, cuprinde interviuri cu personalităţi ale UE şi NATO despre activitatea europarlamentarilor români în forurile decizionale de la Bruxelles, precum şi dezbateri din studioul TV al UE.

Bucuresti, 19.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *