metalshow

Deschiderea Festivalului “Richard Wagner”, editia 2010, – in direct

la Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural

Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural transmit in direct, de la Bayreuth, pentru a unsprezecea oara consecutiv, debutul unuia dintre cele mai importante festivaluri de opera de pe mapamond: Festivalul “Richard Wagner”. Duminica, 25 iulie, de la ora 16.50, poate fi ascultat spectacolul “Lohengrin” comentat de realizatoarea Radio Romania Muzical, Luminita Arvunescu, si de invitatii sai, compozitorul Fred Popovici si tenorul Cornel Stavru.

Puncte de interes

· O noua montare pentru “Lohengrin” (partitura reluata dupa mai multi ani de absenta din repertoriul festivalului), sub semnatura lui Hans Neufels, unul dintre cei mai apreciati regizori de opera germani.

· O noua “citire” oferita operei “Lohengrin” (dupa unii exegeti, opera care a marcat inceputul recunoasterii geniului wagnerian) de dirijorul letonian Andris Nelsons, un tanar de 32 de ani, aflat in plina afirmare internationala, cu sprijinul reputatului sau maestru, Mariss Jansons.

· Debutul tenorului Jonas Kaufmann in rolul titular: debut pe Colina Verde, acolo unde Wagner se canta cu cea mai mare acuratete si unde, din 1876, generatii de artisti au transcris in memoria sunetului tot vocabularul mesajului wagnerian; un debut venit, in fapt, dupa un adevarat triumf repurtat de Kaufmann, anul trecut, cu “Lohengrin” pe scena operei din orasul sau natal, Munchen, sub bagheta lui Kent Nagano si alaturi de Anja Harteros in rolul Elsa de Brabant.

Jonas Kaufmann a debutat la Met, in 2007, in spectacolul ”La Traviata” alaturi de Angela Gheorghiu in rolul Violetei (cu care, anul trecut a si inregistrat de altfel mult-aclamata integrala a operei “Madama Butterfly”). Este cel mai important tenor german de la Fritz Wunderlich incoace si cel mai ofertant tenor al prezentului – dupa parerea Luminitei Arvunescu; o voce lirico-spinto exceptionala si un artist “sexy precum Brad (Pitt), semanand la figura cu Antonio (Banderas), cu un joc ca al lui George (Clooney) si cantand ca nimeni altul acum” – ­dupa cum sustine un cronicar in numarul din 14 iulie 2010 al Revistei Stern.

Kaufmann este – dupa opinia celor mai multi – noul rege al tenorilor, artistul cel mai potrivit pentru a intruchipa personajul de basm, solar, invesmantat in armura de aur si sosind intr-o barca trasa de o lebada – Lohengrin.

Bucuresti, 22.07.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *