free download 78 travel guides written by experts

Deschiderea Centrului de Zi pentru Recuperarea Copiilor cu Dizabilitati

Miercuri, 21 martie 2012, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Sindrom Down, în cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare „Sfânta Maria” din Str. Trompetului nr. 117, World Vision România şi Consiliul Local al Sectorului 5 prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 5 s-a inaugurat Centrul de Zi pentru Recuperarea Copiilor cu Dizabilităţi.

Acesta este primul serviciu de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi din sectorul 5 al capitalei şi vine să completeze continuumul de servicii sociale oferite de World Vision şi DGSASPC Sector 5.

Scopul acestui proiect este creşterea şanselor de integrare a copiilor în învăţământul de masă prin intervenţie timpurie, facilitând astfel integrarea socială a copilului. Pe termen lung un copil recuperat poate deveni un adult care se bucură de o viaţă activă, fără a mai avea nevoie să fie asistat de serviciile sociale. Pe lângă beneficiile evidente pentru copil şi familia sa, aceste servicii au consecinţe directe în scăderea costurilor pentru societate.

Centrul de zi pentru copiii cu dizabilităţi din sectorul 5 este pasul premergător pentru incluziunea socială în grădiniţă şi şcoală. Acesta oferă servicii de integrare timpurie pentru copii cu vârste între 0 şi 6 ani şi servicii de recuperare şi îngrijire pentru copii cu vârste între 3 şi 10 ani. Capacitatea de primire a centrului este de 60 de locuri dintre care 20 în sistem de program prelungit – recuperare şi îngrijire dar şi masa şi somn – oferind părinţilor sanşa de a se reintegra pe piaţa muncii. Serviciile de care beneficiază copiii sunt: kinetoterapie, logopedie, art-terapie şi muzică, stimulare senzorială, terapie ocupaţională. Pentru părinţi, centrul pune la dispoziţie servicii de informare, consiliere, organizează întâlniri de grup şi oferă cursuri de tehnici pentru îngrijirea şi recuperarea copiilor cu dizabilităţi.

Conform datelor furnizate de Direcţia Generală de Protecţie a Copilului din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în Romania la nivelul sfârşitului lunii septembrie 2011 erau 88.685 de copii cu dizabilităţi şi doar puţin peste un sfert dintre aceştia frecventau învăţământul de masă, restul fiind integraţi în unităţi de învăţământ special sau alte forme de învăţământ.

În cei peste 20 de ani de activitate, World Vision România a ajutat peste 2.000 de copii cu dizabilităţi şi pe părinţii acestora. În prezent World Vision România derulează programe de recuperare a copilului cu dizabilităţi în alte opt centre din ţară: câte două în Craiova şi Cluj, unul în Galicea şi Râmnicu Vâlcea (judeţul Vâlcea) şi două în judeţul Constanţa – la Medgidia şi Cernavodă.

În cadrul evenimentului de deschidere s-a evidenţiat că nevoia de servicii specializate pentru copiii cu dizabilităţi şi familiile lor este foarte mare, la fel si costurile acestor servicii. Dar, aşa cum atestă studiile de specialitate, cu cât se intervine mai devreme, cu atât copilul se integreză mai uşor, iar costurile pe termen mediu şi lung scad. Acest aspect ar trebui avut în vedere în căutarea soluţiilor pentru ameliorarea sistemului.

“Conform raportului alternativ al FONPC – Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil – privind implementarea convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, în 2009 în România numai 20% dintre copiii cu dizabilităţi aveau acces la servicii de specialitate de recuperare. Pe fondul crizei economice, situaţia serviciilor pentru copiii cu dizabilităţi s-a depreciat semnificativ în ultimii trei ani” declară Dana Buzducea, Director Advocacy la World Vision România. “În acest moment, la nivel naţional, nu există servicii de recuperare şi integrare socială pe măsura nevoii. De aceea, trebuie urgentată luarea unei decizii politice cu privire la contractarea de servicii de specialitate cu ONG-urile pentru a acoperi lipsa acestor servicii din sistemul public de asistenţă socială şi protecţie a copilului. Dezbaterile pe marginea acestui subiect au început încă din 2006, dar decizia politică în acest sens trenează, deşi există deja în Parlament trei astfel de iniţiative legislative.”

Pe lângă organizatori, la eveniment au participat şi reprezentanţii ai Directiilor Generale de Asistenţa Socială din sectoarele 1şi 6, specialişti din protectia copilului, organizaţii neguvernamentale, părinţi şi copii.

Evenimentul s-a derulat ca o discuţie moderată de Doamna FLORENTINA POPESCU, Director general DGASPC Sector 5, iar din partea World Vision România de doamnele MARIANA ARNAUTU, Manager Zonal Bucureşti şi Doamna DANIELA BUZDUCEA Director Advocacy.

S-a rememorat istoricul schimbării Centrului de Plasament “Sfânta Maria” şi transformarea lui în 5 dintr+un centru de plasament pt 100 de copii intr-un într-un complex de servicii sociale pentru copiii si familiile aflate in dificultate de pe raza sectorul 5. S-a vorbit de asemenea despre importanţa implicării părinţilor în recuperarea copilului cu dizabilităţi iar la rândul lor aceştia au putut împărtăşi din experienţa pe care au căştigat-o ca şi beneficiari ai serviciilor oferite de World Vision Romania în parteneriat cu organismele de protecţie a copilului.

“World Vision ne-a ajutat foarte mult, fără ei Maria nu ar fi putut ajunge astăzi să meargă la grădiniţă normală. Mi-aduc aminte de şocul pe care l-am avut la naşterea ei când nu ştiam ce să facem şi ne întrebam de ce ni se întâmplă tocmai nouă.” spune Elena R., bunica unei fetiţe de şase ani cu sindrom Down care împreună cu familia ei a fost asistată de World Vision pentru recuperare şi integrare socială. “Eu m-am simţit foarte bine cu această fundaţie. Are “ceva” ce atrage omul. Ne-a explicat în aşa fel încât toată dezamăgirea s-a dus.”

“Noi între noi, părinţii am reuşit să zâmbim din nou. Mi-aduc aminte cum ne adunam toţi venind aşa cu umerii aplecaţi. După ani, când ne întâlnim, părinţii care am reuşit să mai mişcăm câte ceva în sfera dizabilităţilor, fiecare pe profesia lui, ne simţim împliniţi” a completat Mihaela S., mama a doi băieţi de nouă ani cu autism care merg la şcoală de masă. Mihaela S, prin facilitarea World Vision România, a înfiinţat împreună cu alţi părinţi o asociaţie pentru ajutorarea copiilor cu dizabilităţi şi a părinţilor acestora.

Deschiderea primului Centru de Zi pentru Recuperarea Copiilor cu Dizabilităţi din sectorul 5 completează paleta de servicii sociale specializate oferite de Centrul de Servicii Sociale Comunitare „Sfânta Maria” în scopul prevenirii separării copilului de familie. În cadrul complexului „Sf. Maria”, funcţioneaza deja Centrul Maternal pentru 5 cupluri mama-copil şi Centrul de Zi pentru 30 de copii cu vârste între 6 luni şi 4 ani.

Bucuresti, 22.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *