free download 78 travel guides written by experts

Dervisul si moartea

Mesa Selimovic
Editura Leda

"Imi incep povestea fara vreun folos pentru mine sau pentru altii, ci dintr-un imbold care se arata mai tare decat folosul si decat mintea, ca sa ramana insemnare despre mine, sa ramana scris chinul convorbirii mele cu mine insumi, in nadejdea nelamurita ca se va gasi o dezlegare atunci cand socotelile vor fi incheiate, daca vor ajunge sa fie vreodata, si cerneala va fi asternuta pe hartia ce sta dinaintea mea ca o chemare."

Asa isi incepe incepe scriitorul bosniac Mesa Selimovic romanul Dervisul si moartea. Aflam apoi cate ceva despre personajul principal: "Ma numesc Ahmed Nurudin (…) Am patruzeci de ani – urata varsta: omul e prea tanar ca sa nu aiba dorinte si prea batran pentru a si le putea implini. (…) Am spus ciudata vorba: razvratire. (…) Dar eu n-am alta cale, n-am cui ma spovedi, decat mie si hartiei. (…) Sunt seicul unei tekii apartinand ordinului mevlevilor, ordinul cel mai numeros si mai curat, iar tekia se afla la iesirea din targ" (pp. 8-10).

Editura Leda ne-a obisnuit deja cu publicarea unor romane ce vin din zone diferite si vorbesc despre culturi diferite. Actiunea se petrece la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in vechiul oras Sarajevo (aflat in acea perioada sub stapanire otomana). De la primele pagini, citind cuvantul razvratire, esti curios sa afli impotriva cui si apoi sa vezi cum se va termina totul (daca va avea sau nu succes). Pagina cu pagina romanul te cucereste. Poezia textului si actiunea construita atent de autor atrag. Povestea devine mai interesanta pagina cu pagina si nici nu stii cand ai ajuns la final.

Dervisul si moartea este romanul considerat capodopera lui Mesa Selimovic, cartea care i-a adus acestuia recunoastere internationala.

Va invitam sa cititi acest roman si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la el pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *