free download 78 travel guides written by experts

Declaratie Teodor Atanasiu referitor la Tractorul

Transcrierea conferinţei de presă susţinută de preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu

Alba Iulia – 2 martie 2008 – fragmentul referitor la TRACTORUL Braşov –

Referitor la acuzele aduse în ultima perioadă de domnul senator Nicolae Vlad Popa, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a făcut în cursul zilei de azi, 2 martie 2008, la Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă, următoarea declaraţie:

„Am mai văzut tot în presa ultimelor zile un om foarte activ, pe domnul Nicolae Dan Popa, care se ocupă de cazul Tractorul. Şi am auzit următoarele acuze: la Braşov societatea Tractorul avea peste 100 de hectare şi a fost vândută cu doar 77 de milioane de euro plus TVA. Că aşa se spune ca să fie preţul mai mic, de fapt 91 de milioane este preţul tranzacţiei, dacă faceţi calculul. Asta înseamnă că faţă de 200 de euro cât este metrul pătrat de teren în Braşov s-a făcut o mare măgărie.

Vreau să îi spun domnului senator Nicolae Vlad Popa, care este şi europarlametar, că acolo a fost o licitaţie cu strigare la care se putea înscrie oricine, inclusiv domnia sa.

În urma acelei licitaţii cu strigare s-a încheiat un contract adjudecat de acela care a dat cel mai bun preţ. Folosind această metodă, în Europa civilizată pe care dumnealui o reprezintă în Parlamentul European, se numeşte că ai făcut o tranzacţie la preţul pieţei. Acesta este definiţia.

Deci tot ce impută domnul Nicolae Vlad Popa este: de ce am folosit licitaţia cu strigare deschisă pentru oricine din lumea acesta dorea să participe, de ce au participat la licitaţie persoane fizice şi juridice pe care dânsul nu le agreează şi de ce acelea au oferit cel mai mare preţ ca să îşi adjudece activele de acolo.

Vreau să înţeleagă foarte clar: în România, mai ales în marile oraşe, se vor face afaceri imobiliare. Şi se vor face corect şi cinstit. Deci, dacă cineva cumpără o societate comercială în mijlocul Bucureştiului, şi peste un an vede că profitul pe care îl obţine din obiectul de activitate pe care îl desfăşoară este mult mai mic decât profitul pe care l-ar obţine dintr-o afacere imobiliară, dacă are minte va face o afacere imobiliară acolo. Aşa se întâmplă şi în Germania şi în Anglia, şi în Franţa, şi în Italia, şi în toată lumea civilizată. Nu se întâmplă în comunism. Comuniştii au alte reguli şi te obligă ei să faci ce spun ei. Dar într-o societate liberă ai voie să îţi alegi tu, pe banii tăi, obiectul de activitate pe care vrei să îl desfăşori. Nu ţi-l poate impune nici domnul Nicolae Vlad Popa, nici altcineva.

În altă ordine de idei: domnul Nicolae Vlad Popa ne spune: „Aveţi grijă să nu daţi ajutoare de stat!”. Adică, nu cumva să puneţi condiţii: vezi ce obiect de activitate ai, vezi cam ce faci cu activele de acolo pe nu ştiu ce perioadă de timp şi cu ce investiţii. După care vine la Tractorul şi spune: cum îi lăsaţi pe cei de acolo să facă ce vor ei cu activele? Aceasta este legea lichidării oriunde în lumea civilizată: la lichidare se vând active fără condiţii. Nu îi spui la cel care vine să cumpere: lichidez Mecanica Alba Iulia şi îţi vând acum strungul numărul doi din hală dar, fii atent, nu ţi-l vând să faci ce vrei cu el ci să îl duci într-un garaj de şase pe patru metri sau într-o hală care să fie vopsită verde şi să mai aibă şi muncitori calificaţi. Nici vorbă să se întâmple aşa. Oamenii aceştia nu a învăţat capitalismul încă şi vor să îl reprezinte şi să ne înveţe pe noi. „

Bucuresti, 3.03.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *