Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Decernarea Premiilor pentru Poezie NIRAM ART 2009 in Espacio Niram din Madrid

Sâmbată, 14 februarie 2009, la ora 20.30,  va avea loc, în Espacio Niram din Madrid, decernarea Premiilor pentru Poezie NIRAM ART 2009, oferite de Asociația Hispano-Română Dialog European în parteneriat cu Revista Niram Art, Galeria de Artă Nicole Blanco (din cadrul Espacio Niram) și Editura Niram Art,  în colaborare cu ICR Madrid.

Trofeul Niram Art 2009 este o creație a artistului plastic Bogdan Ater.

Cu acest prilej, va debuta Cafeneaua Literară Dialog European, cu participarea poeților Ioan Es. Pop și Claudiu Komartin din România, împreună cu Lola Con și Carmen Rubio din Spania. In deschidere, vor lua cuvântul poetul Gelu Vlașin, Președintele Asociației Dialog European, Prof. Dr. Begoña Fernández Cabaleiro, critic de artă și co-fondatoare a Galeriei Nicole Blanco și Horia Barna, Directorul ICR Madrid.

Cu periodicitate lunară, la această Cafenea literară vor fi invitaţi scriitori români şi  spanioli de referinţă pentru literatura contemporană. Manifestarea doreşte să creeze un liant între cele doua culturi, o conexiune între scriitorii români şi cei spanioli, o modalitate specifică pentru a promova literatura română în spaţiul iberic.

Anual, vor fi acordate Premiile Niram Art pentru Poezie, urmând ca aceste Premii să recompenseze și activitatea de valoare din alte domenii: pictură, fotografie, jurnalism cultural, etc.

Revista Niram Art a organizat până acum, atât în Espacio Niram din Madrid, precum și în Lisabona, Portugalia, mai multe activități de promovare a culturii românești și a stabilit parteneriate cu o serie de Instituții Culturale.

Ioan Es. Pop s-a născut la data de 27 martie 1958 în localitatea Vărai, judeţul Maramureş, România. Este absolvent al Facultăţii de Filologie al Universităţii din Baia Mare, secţia română – engleză. A publicat până în prezent 9 volume de poezie care au fost recompensate de-a lungul timpului cu numeroase premii (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti, Premiul Oraşului Bucureşti, Premiul Academiei Române, Marele premiu al Festivalului Internaţional Nichita Stănescu). În anul 2004,  Ioan Es. Pop a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer.

Claudiu Komartin s-a născut în Bucureşti, România, la data de 07 august 1983. A publicat articolul-manifest "Generaţia 2000 – o introducere" (2005) şi a tradus din limba franceză romanele Suflete cenuşii (Polirom, 2007) şi Raportul lui Brodeck (Polirom, 2008), de Philippe Claudel. Claudiu Komartin a  debutat cu volumul de versuri Păpuşarul şi alte insomnii (Vinea, 2003), care a primit Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” Opera Prima şi Premiul Promethevs al revistei “România literară” pentru debut. Al doilea volum, Circul domestic (Cartea Românească, 2005) a primit Premiul pentru poezie al Academiei Române. A participat la festivaluri internaţionale şi a susţinut lecturi în unsprezece ţări.

Lola Con s-a născut în Granada, absolventă de Filozofie. Este autoare a numeroase carti, cele mai cunoscute fiind „Tiempo detenido” sau  „Alborada” de poezie, şi „Cuentos malvados” de proză. Cultivă în poezie formele clasice sofisticate sau libere. Se lasă tentată de asemenea de proză “El oro de Venus” (roman), “Cuentos dulces”, dar şi de teatru – „En torno a Federico”, “Voces en el Olimpo”, “Alcestis”, “Estirpe de dioses”.

Carmen Rubio s-a născut tot în Granada, acum trăieşte şi lucrează la Madrid. Membră a Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor Spanioli – care i-a acordat Medalia pentru Poezie în 1996 – ca şi a Academiei Iberoamericane de Poezie sau Asociaţiei Prometeo de Poezie. Este Comandor al Ordinul Literar “Francisco de Quevedo” Villanueva de los Infantes. Prezentă frecvent în numeroase antologii poetice, a primit din 1991 până anul trecut un total de 22 de premii şi a publicat 10 volume personale de versuri, ultimul de vuelta, pentru care i s-a decernat Premiul ”Tardor”, Castellón, în 2004.

Bucuresti, 12.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *