metalshow

De ziua Sfantului Patrick se poarta verde

Inca o data 17 martie ne aduce multa bucurie in timp ce Sf. Patrick ne umple inimile de spirit irlandez, indiferent in ce colt al lumii ne aflam. Putine sunt zilele nationale care au un impact global si suscita atat de mult interes! Adoptata ca zi nationala a Irlandei odata cu obtinerea independentei, ziua Sf. Patrick reuneste nu numai irlandezii de pe toate continentele, ci – macar pentru o zi – transforma toti oamenii in veritabili irlandezi, fara a tine cont de originea lor. Asa cum Presedintele Irlandei, dna. Mary McAleese, a scris in mesajul sau de ziua Sf. Patrick „ Aceasta zi este un moment pentru distractie si relaxare, pentru a demonstra, cu mandrie si incredere in mostenirea noastra, tot ce are Irlanda mai bun.”

In Irlanda, in Europa, SUA, Canada sau Australia, aceasta festivitate este o dovada a influentei si a complexitatii diasporei irlandeze. Familii si prieteni irlandezi se reunesc de ziua Sf. Patrick in toata lumea. Parade, evenimente culturale, concerte de muzica traditionala, St Patrick’s Day Balls, sunt doar cateva exemple despre cum este sarbatorita aceasta minunata zi.

Romania este inca tanara in marea familie irlandeza, insa datorita Ambasadei Iralndei in Romania si a comunitatii irlandeze stabilite aici, ziua Sf. Patrick a devenit deja un eveniment public. In acest an “The Begley Trio” incanta romanii cu muzica traditionala nu doar in cadrul receptiei oficiale ocazionate de Ziua Nationala a Irlandei, ci in mai multe locatii din si-n afara Bucurestiului. Pe 19 martie ii puteti asculta la Green Hours, iar mai tarziu la Clubul Taranului Roman. Dar daca suntei in Brasov cu siguranta ii veti asculta la Deane’s pub.

“Irlanda, precum Romania, se confrunta cu o serie de dificultati. Guvernul irlandez a fost nevoit sa adopte masuri economice si fiscale aspre care au ca obiectiv restaurarea competitivitatii si instalarea increderii in comunitatea internationala. Irlanda poate si se ocupa de problemele sale. Acest plan, impreuna cu un program de reforma, dar si cu sprijinul diasporei irlandeze, ar trebui sa deschida oportunitatile de surmontare a greutatilor. In ciuda timpurilor delicate, irlandezii vor sarbatori Ziua Sfantului Patrick. Ambasada si comunitatea iralndeza spera ca romanii se vor bucura de aceasta festivitate deoarece este o ocazie unica de a descoperi direct cultura si spiritul irlandez.

Ziua Sf. Patrick este un eveniment ce include oameni. Irlandezii, precum romanii, sunt un popor prietenos care se bucura sa stabileasca relatii de cooperare de lunga durata. Irlandezii cred ca un asemenea eveniment global nu poate decat sa aduca avantaje celor doua tari. “Cand oamenii se imprietenesc, cand se inteleg, atunci suntem siguri ca munca noastra si-a indeplinit cel mai profund rol, acela de a construi o legatura stransa intre state, nu doar la nivel diplomatic,”a declarat un reprezentant al Ambasadei Irlandei la Bucuresti.

Poate Romania nu a experimentat inca parade grandioase precum cele din New York, dar deja beneficiaza de spiritul antreprenorial al irlandezilor. Nu vorbim doar despre dezvoltatorii imobiliari sau de expertii ingineri, ci despre intalnirile si delegatiile de afaceri organizate impreuna cu Enterprise Ireland. In plus, Ambasada este extreme de activa in segmental cultural. Un bum exemplu este acordarea premiului “The Irish Embassy award” pentru un tanar dramaturg roman. Castigatorul anului trecut a fost Mimi Branescu.

Anul acesta Ambasada va fi implicata in Festivalul de Film European, facilitand accesul la cele mai bune filme irlandeze.

Prin afaceri, cultura si divertisment, Irlanda este un mediu unic. Poate datorita celor 70 de milioane de irlandezi raspanditi in lume; poate datorita faptului ca este un taram al miturilor si legendelor sau pentru ca este o bijuterie turistica, Irlanda fascineaza prin splendoare, intelepciune si creativitate.

Happy Saint Patrick’s Day!

Bucuresti, 16.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *