free download 78 travel guides written by experts

De maine, mai multe informatii pentru utilizatorii de telefonie

Maine, 14 mai, intra in vigoare decizia privind obligatiile de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului. Astfel, operatorii de telefonie au obligatia de a-si informa mai bine clientii cu privire la serviciile oferite si la tarifele practicate, iar acestia din urma vor putea lua o decizie corecta si adecvata nevoilor proprii.

De maine, toti cei care vor intra in magazinele sau punctele de lucru proprii sau din retelele de distributie ale partenerilor care ofera servicii de telefonie pe baza de abonament, vor putea citi pe un afis expus in locuri usor accesibile si vizibile pentru public care sunt drepturile lor de informare in calitate de utilizatori ai serviciilor de telefonie. Totodata, ei vor fi informati cu privire la modalitatea de solutionare a reclamatiilor, care va fi detaliata intr-un document inmanat la cerere sau la momentul incheierii contractului.

Personalul de vanzari al operatorilor trebuie sa comunice clientului, verbal sau, daca acesta solicita, in forma tiparita ori electronica, inainte de incheierea contractului, cel putin urmatoarele informatii: planul tarifar ales, inclusiv contravaloarea acestuia pe intreaga perioada contractuala initiala, precizand serviciile incluse – abonament lunar (numarul de minute/creditul inclus, daca este cazul), extra-optiuni, conectare/instalare, echipament terminal achizitionat etc., dupa caz, cu toate taxele incluse; tarifele aplicabile pentru acces si pentru apelurile nationale, tarifele pentru apelurile efectuate in orele de varf/in afara orelor de varf (cu indicarea intervalelor orare corespunzatoare) si conditiile de utilizare a minutelor incluse sau a creditului inclus; durata minima a contractului, precum si conditiile de incetare a contractului inainte de termen si penalitatile aplicabile, daca este cazul.

Pe parcursul derularii contractului, utilizatorul final va avea dreptul de a solicita si de a primi o factura detaliata, in care se vor regasi informatii referitoare cel putin la perioada de tarifare, tarifele percepute, gratuitatile/ reducerile de care abonatul a beneficiat, lista completa a apelurilor efectuate si receptionate, durata acestora etc.

In cazul in care contractul pentru furnizarea de servicii de telefonie destinate publicului este prelungit automat, iar rezilierea sa ulterioara de catre abonat presupune plata unor penalitati, operatorii vor trebui sa isi informeze abonatii prin intermediul facturii sau prin intermediul unui SMS despre data la care expira contractul si data-limita pana la care abonatul poate cere sa nu i se prelungeasca respectivul contract. Aceasta informare trebuie transmisa abonatului cu minim 15 zile si cu maxim 45 de zile inainte de expirarea contractului.

„ANCOM exista pentru a proteja utilizatorii de servicii de comunicatii. Facem acest lucru, indirect, asigurand buna functionare si concurenta pe piata de comunicatii, si direct, prin decizii ca cea care intra acum in vigoare. Decizia privind informarea utilizatorilor este un pas important pentru siguranta acestora, pentru ca orice persoana sa stie exact ce cumpara si cat plateste pe piata serviciilor de telefonie. Demersurile ANCOM nu se opresc insa aici, vom avea grija ca toate prevederile acestui act sa fie respectate si vom demara actiuni de control pentru a ne asigura ca utilizatorii primesc informatiile de care au nevoie, intr-o forma accesibila si care sa le permita luarea unor decizii adecvate”, a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Mai multe detalii despre prevederile deciziei ANCOM cu privire la informarea utilizatorilor sunt disponibile pe site-ul Autoritatii, aici.

Bucuresti, 13.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *