free download 78 travel guides written by experts

De la propaganda politica la baby boom – la Bucuresti

De la propaganda politica la baby boom / From Political Propaganda to Baby Boom

Artisti: Ary Murnu, Jules Perahim, Eugen Taru, Val Munteanu, Nell Cobar

Producator: PostModernism Museum Bucuresti

Expozitie deschisa pana pe 1 octombrie 2015.

Adresa: SWAN Technology Park, Kingston Building, Sos. Bucuresti Nord nr. 15-23, Pipera

Program: //postmodernism.ro/from-political-propaganda-to-baby-boom/

Scurta prezentare

Proiectul curatorial „De la propaganda politica la baby boom” este primul dintr-o serie viitoare de cercetari expozitionale (programul DARE, produs de PostModernism Museum) care analizeaza relatia artistilor romani cu traversarea diferitelor ideologii politice dar si contextele sociale ale perioadelor istorice: interbelica 1918-1940, postbelica si apoi comunista 1946-1989. Fiind in primul rand un proiect de cercetare de istoria artei, „De la propaganda politica la baby boom” este prezentat sub forma unei panorame dinamice care, in decursul perioadei celor peste doua luni de e­ ­ xpunere, va prezenta si include in circuitul expozitional cele mai noi rezultate ale acestei cercetari aflate in derulare.

Un interes special este acordat lucrarilor de arta care au fost comisionate si concepute pentru a fi multiplicate, fie prin forma tiparului sau prin cea a ecranului de film sau TV – aceste medii constituind, in general, vectorul de propagare si distributie a mesejelor propagandistice.

Arhitectura expozitionala este alcatuita pe trei coordonate: lucrari de arta, desene si ilustratii originale, expunere de carte si machete de carte si o proiectie video pentru imagine in miscare si desene animate (ce includ celebrele desenele animate „Mihaela”). De asemenea circuitul expozitional este imbogatit de o „linie a timpului”, pe a carei coordonate se poate regasi o selectie de exemple remarcabile de lucrari, care sunt extinse apoi in prezentari de artist.

Artistii activi in perioadele istorice mentionate mai sus s-au confruntat si au reflectat in operele lor multiplele fracturi ale societatii romanesti din care faceau parte. Unele dintre cele mai interesante astfel de rupturi au loc atat in schimbarea subiectelor dar si a stilului. „De la propaganda politica la baby boom” prezinta specific, ca ax central al fluxului expozitional, traversarea de la grafica militanta, antimonarhica, antinazista, la ilustratia de carte pentru copii. Aceasta trecere rapida este antrenata de nevoile complexe ale societatii dar si de noile fenomene demografice care modifica masiv structura populatiei.

Artistii romani prezentati in expozitie au origini etnice diverse: Ary Murnu, aroman; Jules Perahim, evreu; Eugen Taru, evreu; Val Munteanu, roman; Nell Cobar, evreu.

Lucrarile si materialele din expozitia „De la propaganda politica la baby boom” sunt selectate din trei colectii private.

Artisti

Traseul curatorial „De la propaganda politica la baby boom” este ilustrat expozitional de cateva remarcabile demersuri artistice:

Ary Murnu (1881-1971) a lucrat ca pictor si desenator la mai multe publicaţii: „Reforma”, „Belgia”, „Dumineca”, „Paravanul”, „Furnica”, „Dimineaţa”, „Adevarul”, „Romania muncitoare”, „Acţiunea”, „Calendarul Minervei”, „Lumea copiilor”, „Lumina copiilor” etc. A ilustrat numeroase opere din literatura romana si internationala, a realizat ilustraţia pentru mai multe manuale scolare si a redactat caietele cursului practic de desen pentru toate clasele de liceu dupa care s-a predat in anii ’30.

Desenele si ilustratiile prezentate in expozitia „De la propaganda politica la baby boom”, publicate in „Lumea copiilor” si „Lumina copiilor”, arata componenta folclorica si rurala ca referinta a lumii copiilor.

Eugen Taru (1913-1991) a debutat expozitional in cadrul Expozitiei pictorilor craioveni din 1927. Din 1931 a publicat constant caricaturi si ilustraţii in ziarele „Tanarul muncitor”, „Scanteia tineretului”, „Romania libera”, portrete de scriitori in „Gazeta literara”, iar din 1949 in revista „Urzica”. La inceputul anilor ‘50 a renunţat definitiv la arhitectura, pe care o studiase, pentru a se ocupa in exclusivitate de grafica si ilustratie de carte.

Desenele din expozitia „De la propaganda politica la baby boom” sunt ilustratii pentru seria de carti satirice „Paravanul de aur” ale lui Isac Ludo si alte desene politice din 1958.

Jules Perahim (1914-2008) colaboreaza la revistele avangardiste „Unu” (1930-1932) si „Alge” (1930-1933), pe cea din urma o infiinteaza cu Gherasim Luca si Aurel Baranga. Debuteaza la Bucuresti cu o expozitie de pictura si desen in 1932. Amenintat pentru desenele antinaziste si anticapitaliste publicate in presa („Cuvantul liber”, „Reporter”, „Pinguin”), este nevoit sa se refugieze in URSS. Jules Perahim are de-a lungul carierei o activitate sustinuta de ilustrator de carte si grafician; in expozitia „De la propaganda politica la baby boom” sunt prezentate cateva selectii.

Desenator remarcabil si versatil, Nell Cobar (1916-1993) se identifica printr-o multitudine de stiluri de desen adaptate mai multor genuri de grafica: ilustratie, caricatura, desen animat, desen caligrafic etc. Cobar a debutat ca desenator la cinematograf in anul 1939. Primul desen animat l-a realizat in anul 1940, acesta fiind de fapt o reclama pentru ciorapi. Nell Cobar a realizat peste 40 de filme de animatie. El este creatorul popularului personaj de desene animate „Mihaela”. Pentru filmul animat „Multumesc, Mihaela", Nell Cobar a obtinut un premiu in anul 1971 la Festivalul de film pentru copii de la Venetia. In expozitia „De la propaganda politica la baby boom” sunt prezente o selectie de desene caricaturale din revista „Pitigoiu” din anii ‘50 si desenele animate „Mihaela”.

Val Munteanu (1927-1996) a debutat in 1946 cu ilustraţii si caricaturi in ziarele de propaganda de stanga si caricaturi aparute in revista satirica „Urzica”. Din 1949 incepe sa participe la Saloanele Anuale de grafica, cu o cariera prolifica in caricatura, ilustraţie de presa si de carte, afis & grafica publicitara, machetare de carte si reviste, timbre, grafica de sevalet, arta decorativa.

O ampla selectie din ilustratiile deja consacrate si premiate sunt prezentate in expozitia „De la propaganda politica la baby boom”.

Expozitia „De la propaganda politica la baby boom” este co-produsa de Nasui collection & gallery.

Program de 5 ani de cercetare si expozitii

Expozitia „De la propaganda politica la baby boom” face parte din DARE, un program de 5 ani de Documentare, Arhivare, Expunere si Revalorificare a artei produsa in Romania in intervalul 1945-1990. Pana acum, nicio alta institutie publica sau privata nu a asumat un program de recuperare programatica a acestui segment istoric.

Asociatia PostModernism Museum (APMM) din Bucuresti produce si promoveaza proiecte de cultura contemporana si dezvolta programe de cercetare culturala, cu focus pe domeniul artelor vizuale. APMM este provider de servicii de consultanta in management cultural.

APMM, ca producator si promotor de proiecte de arta contemporana, coordoneaza dezvoltarea si activitatile centrului de arta si inovaţie PostModernism Museum, muzeu privat independent deschis in primavara lui 2015 la Bucuresti. PostModernism Museum PMM este membru al primei Asociatii a muzeelor private din lume si este prima entitate din Europa centrala si de est.

APMM, ca provider de servicii de consultanta in cultura, a pregatit si publicat prima Strategie culturala si creativa a Bucurestiului pe 10 ani (2015-2025), un proiect initiat de Arcub-Centrul de proiecte culturale al Bucurestiului.

Parteneri PostModernism Museum: Swan Technology Park, Modernism.ro

www.postmodernism.ro
https://www.facebook.com/PostModernismMuseum

Bucuresti, 03.08.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *