free download 78 travel guides written by experts

De astazi, se pot depune cereri de portare a numarului de telefon fix sau mobil

Începând de astăzi, portabilitatea numerelor de telefon fix şi mobil este disponibilă pentru utilizatorii din România. „Oricine doreşte să îşi păstreze numărul, dar să schimbe furnizorul de servicii de telefonie, poate merge de astăzi să depună cererea de portare la operatorul pe care l-a ales. În maxim 10 zile, numărul său va funcţiona în noua reţea”, a declarat Liviu Nistoran, preşedintele Autorităţii, în cadrul conferinţei internaţionale cu tema „Reglementarea comunicaţiilor electronice – Utilizatorul final pe primul loc”. Preşedintele ANC a estimat că în primii doi de la introducerea portabilităţii numerelor, în România se vor porta aproximativ 20-25% dintre numerele de telefonie mobilă.

Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie care permite abonaţilor să păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul de servicii de telefonie. Se pot porta numerele de telefonie fixă, mobilă şi numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900. Portarea se face doar în cadrul aceleaşi categorii (fix-fix, mobil-mobil).

Preşedintele ANC a precizat că principalele trei beneficii pe care le aduce portabilitatea sunt libertatea utilizatorului, creşterea concurenţei şi scăderea tarifelor. Portabilitatea diminuează reticenţa utilizatorilor de a schimba furnizorul de servicii de telefonie şi le asigură o mai mare libertate de alegere, generează apariţia unor servicii mai bune şi a unor oferte mai avantajoase, iar pe termen lung ar putea determina diminuarea diferenţelor dintre tarifele “în reţea” şi cele “în afara reţelei”.

Cu această ocazie, ANC a lansat şi pagina web www.portabilitate.ro, unde utilizatorii pot afla informaţii despre portabilitate şi ce trebuie să facă pentru a-şi porta numărul, şi unde au la dispoziţie un motor de căutare pentru a afla dacă un număr este portat şi în ce reţea.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai unor autorităţi de reglementare în comunicaţii din UE, dar şi reprezentanţi ai grupurilor de consumatori.

Mai multe detalii despre conferinţă sunt disponibile pe site-ul autorităţii.

Bucuresti, 21.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *