free download 78 travel guides written by experts

De 8 Martie, renunta la fumat pentru cei dragi!

LA FUMĂTOARE, ŞANSELE DE CONCEPERE NATURALĂ A UNUI COPIL SCAD CU 10-40%

· Una din 5 femei care fumează zilnic mai puţin de 1 pachet de ţigări naşte înainte de termen1;
· Peste 55% dintre femeile fumătoare din România sunt la vârsta fertilă (15 – 34 de ani);
· Femeile care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi şi care urmează o procedură de fertilizare în vitro au şanse de succes de doar 15%, faţă de cele nefumătoare, cu şanse de 23%;
· Femeile care fumează între 5 şi 9 ţigări pe zi au mai multe şanse să aştepte conceperea unui copil o perioadă mai mare de 12 luni decât nefumătoarele, în contextul în care, la fumătoare, şansele de concepere a unui copil scad cu 10-40%;
· Unul din 4 decese cauzate de sindromul morţii subite la copil este atribuit fumatului în timpul sarcinii.

Când calculăm riscurile pe care fumatul le are asupra sănătăţii, fiecare fumător argumentează, de obicei, că este dreptul lui să aleagă să facă acest lucru. Oamenii consideră fumatul ca pe un risc asumat. Ca femeie însă ştii, cu adevărat, ce îţi asumi? Ministerul Sănătăţii derulează un program de susţinere a fertilizării în vitro. Există oare o legătură între fumat şi dificultatea de a rămâne însărcinată?

În România, fumatul reprezintă unul dintre cele mai acceptate comportamente cu risc pentru sănătate. Conform ultimului studiu publicat de Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, peste 55% dintre femeile fumătoare au între 15 şi 34 de ani, adică sunt la vârsta fertilă. Mai mult, aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de ţigară la domiciliu, dintre care peste 3 milioane de nefumători.

Deşi în ultimii 3 ani se observă o scădere a prevalenţei fumatului în rândul femeilor, totuşi, comportamentul rămâne semnificativ în rândul celor aflate la vârsta fertilă. Pe de altă parte, dificultăţile de a rămâne însărcinată sunt atât de frecvente şi de importante încât Ministerul Sănătăţii derulează un program de susţinere a fertilizării în vitro.

Există oare o legătură între fumat şi dificultatea de a procrea? Ştiinţa ne demonstrează că da. Mai mult, ea este chiar foarte puternică. Una din 5 femei care fumează zilnic mai puţin de 1 pachet de ţigări, naşte înainte de termen.

„Organismul femeilor este mai efectat decât cel al bărbaţilor de expunerea la nicotină, iar capacitatea femeilor de a procrea este în topul funcţiilor afectate negativ. Scăderea nivelului de estrogeni cauzată de fumat este responsabilă de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumătoare. Fumătoarele care ajung la 20 de ţigări pe zi, cu cel puţin 15-20 de ani de istoric al fumatului, pot experimenta deopotrivă amenoree secundară şi instalarea precoce a menopauzei. Mai mult, femeile care fumează vor rămane însărcinate mai greu. Motivul este acela că pe lângă afectarea vasculară, care scade şansele de implantare a oului în uter, fumatul scade şi nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulaţiei. Astfel, la fumătoare, şansele de concepere naturală a unui copil scad cu 10-40%.”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonator Program Naţional Stop Fumat

Pentru o femeie fumătoare, dorinţa de a rămâne însărcinată poate însemna mai multă aşteptare. Un studiu realizat în Danemarca, şi care a implicat un număr de 11.000 de femei, a demonstrat că femeile care fumează între 5 şi 9 ţigări pe zi aveau de 1,8 ori mai multe şanse să aştepte conceperea unui copil o perioadă mai mare de 12 luni decât nefumătoarele.

Mai mult, s-a demostrat faptul că fumatul scade şi rata de succes a procedurilor de fertilizare. De exemplu, un studiu realizat recent în Franţa a demonstrat că femeile care urmează o procedură de fertilizare în vitro, şi care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi, au şanse de succes de doar 15%, în timp ce femeile nefumătoare au şanse de aproape 23%.

Eşti fumătoare şi ai reuşit să rămâi însărcinată? Atenţie, consecinţele fumatului se pot manifesta în continuare: rata avortului spontan este substanţial mai mare la femeile care fumează. În medie, fumătoarele au mai multe complicaţii în timpul sarcinii şi naşterii, complicaţii care pot include sângerări, desprinderea prematură a placentei şi ruperea prematură a membranei. Unele studii demonstrează chiar o legătură între fumat şi sarcina ectopică (extrauterină): femeile care fumează prezintă un risc de sarcină ectopică de 1,5 – 2,5 ori mai mare.

Dar nu numai fumătoarele active suferă de pe urma tutunului. Soţiile nefumătoare cu soţi fumători au sanse cu 34% mai reduse de a rămâne însărcinate, conform unui studiu realizat la Universitatea din Bristol.

Conform ultimului studiu GATS dat publicităţii recent, în România, mai mult de 4,4 milioane de persoane fumează zilnic în contextul în care aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de ţigară la domiciliu (peste 3 milioane de nefumători)2. Aproape 2 milioane de oameni au fost expuși la fum de ţigară la locul de muncă în ultimele 30 de zile3.

Însă, problemele nu se opresc aici. Obiceiul mamei de a fuma afectează copilul atât în timpul vieţii intrauterine cât şi după naştere. Mortalitatea perinatală (decesul copiilor în prima săptămână de viaţă) are cu o treime mai multe şanse să apară la copiii născuţi din mame fumătoare. De fapt, 1 din 4 decese cauzate de sindromul morţii subite la copil este atribuit fumatului în timpul sarcinii.

”Vecina, prietena, sora, etc au fumat de au rupt şi totuşi copilul e normal!” sau ”Ştiu eu o femeie cu un copil bolnav şi care nu a fumat niciodată!”, îşi spun multe femei fumătoare, însărcinate, sau care îşi doresc să rămână însărcinate. E adevărat, două treimi dintre copiii fumătoarelor nu mor în primele săptămâni de viaţă, dar cum ai siguranţa că nu faci parte din cealaltă treime? Ai putea trăi cu gândul că propriul tău copil a suferit din cauza că tu, mama lui, nu ai vrut să te laşi de fumat? Renunţarea la fumat, înainte de a rămâne insărcinată, este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta şi a viitorului tău copil!

Vestea bună este că nu mai eşti singură. Programul Naţional Stop Fumat (www.stopfumat.eu), un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în urmă cu 5 ani şi este coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”. Programul, susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi prezenţi la nivel local în peste 20 de oraşe din România, îşi propune să ofere persoanelor care fumează platforma unui tratament complet (consiliere psihologică şi tratament medicamentos) conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii.

Programul Naţional Stop Fumat include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse în program cred în eficienţa programului şi se implică cu tot sufletul în efortul tratării pacienţilor dependenţi de fumat. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920, să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist sau să intre pe contul de Facebook (//www.facebook.com/stopfumat.eu).

1 Date Ministerul Sanatatii , Surgeon General’s Report on effects of involuntary smoking, realizat in 2006.
2 Studiul Global asupra Tutunului la Adulți (GATS), realizat la nivel national în anul 2011 în România, a urmarit masurarea consumului de tutun de către persoanele în vârstă de 15 ani și mai mult. Din cele 5.629 gospodării eșantionate, în 4.601 a fost completat interviul de gospodărie, ceea ce a condus la o rată de răspuns la chestionarul de gospodărie de 89,9%. GATS Romania a fost implementat sub supervizarea Ministerului Sănătății (MS) prin trei instituții: Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), instituţia nominalizată de către Ministerul Sănătății să implementeze GATS în România, Centrul Național de Pregătire Statistică (CNPS) și Totem Communication (TC).
3 Idem 1.

Bucuresti, 08.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *