Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Dan Lungu, invitat de onoare la festivalul Literatura pe piine de la Pila, Polonia

În seria întîlnirilor dedicate literaturilor lumii, Literatură pe pîine, Biblioteca Publică din localitatea poloneză Piła organizează, împreună cu Institutul Cultural Român de la Varşovia, în zilele de 15 şi 16 noiembrie a.c., mai multe evenimente cu tematică românească.

Principalul moment îl constituie întîlnirea cu scriitorul Dan Lungu. În toamna anului 2010, prestigioasa editură Czarne a publicat versiunea poloneză a romanului Sînt o babă comunistă, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas.

Evenimentul de la Piła va prilejui o discuţie între scriitor, traducător şi public, moderată de Sabra Daici.

Programul întregii manifestări mai cuprinde:
· Proiecţia filmului „Crulic. Drumul spre dincolo”, în regia Ancăi Damian, o coproducţie româno-poloneză din anul 2011. Filmul va fi prezentat de Andrzej Olejnik, naratorul poveştii ecranizate; pelicula a obţinut numeroase premii la festivaluri din întreaga lume, dintre care menţionăm Crystal Award (Grand Prix) la Annecy International Animation Film Festival, cel mai mare festival de animaţie, distincţie echivalentă unui Oscar pentru animaţie, Premiul special al Juriului Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia, Menţiunea Specială Don Quijote la Locarno, Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu.
· Întîlnire cu Jan Kołodziejski, istoric la Institutul Memoriei Naţionale, Filiala Poznań, unul dintre membrii expediţiei umanitare poloneze în România, din decembrie 1989. Jan Kołodziejski deţine o importantă arhivă fotografică din acea expediţie, ale cărei etape le-a importalizat consecvent pe peliculă. Fotografiile lui au constituit baza expoziţiei şi albumului „Solidari cu România”, prezentate în premieră la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, în ianuarie 2009;
· Concert de muzică tradiţională, în interpretarea naistului Dumitru Harea (Republica Moldova) şi a acordeonistului Andrii Melnyk (Ucraina);
· Expoziţie multimedia cu fotografii realizate de localnicii din Piła în timpul călătoriilor în România;
· Prezentarea audio-book-ului realizat de elevii Liceului „Stanisław Staszic” din Piła, cu fragmente din romanul lui Dan Lungu, Sînt o babă comunistă;
· Degustare de produse tradiţionale din bucătăria românească.

Institutul Cultural Român de la Varşovia doreşte să susţină această iniţiativă poloneză, cucerit de entuziasmul şi dorinţa organizatorilor de a cunoaşte şi a populariza literatura română, realităţile şi realizările culturale româneşti în rîndul publicului polonez.

Selecţia participanţilor la acest proiect a fost realizată de Biblioteca Publică din Piła, în urma consultărilor cu ICR Varşovia.

La eveniment vor participa cititori abonaţi ai Bibliotecii Publice din Piła, public larg, pasionat de literatură şi cunoaşterea culturilor altor popoare, elevi şi studenţi, cadre didactice (între care şi reprezentanţi ai românisticii din Poznań), jurnalişti.

Bucuresti, 12.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *