free download 78 travel guides written by experts

DaKINO v-a prezentat editia 19

Ediţia cu numărul al XIX –lea a Festivalului International de Film DaKINO 2009 care care s-a desfasurat între 27 şi 29 noiembrie la Cinema Scala , si-a propus sa traga un semnal de alarma asupra protejarii mediului si speram noi ca impreuna am reusit.

Selectia acestui an si-a propus sa aduca in atentia cinefilului roman, problemele acute ale mediului,sa incurajeze pro-actiunea,atat a lumii artistice cat si a oamenilor obisnuiti,sa devina prima manifestare eco in cadrul unui Festival de mare amploare si traditie.

Un scop secundar ale acestei initiative declarat de Fundatia DaKINO a fost sa incurajeze alte manifestari ale activismului din aceasta zona avand ca parteneri in cadrul Festivalului Greenpeace,Mai Mult Verde si WWF.

Dupa cele 3 zile de Dakino,speram ca mesajul sa ne ramana puternic in minte: mediul in care traim este o reflectie a oamenilor care il populeaza.
Insa noi, da, si tu, si eu, avem puterea sa schimbam ceva.
Nu exista efort infim sau neimportant, dar nimic nu e ca efortul comun si hotararea fiintei umane de a face.

DaKINO a păstrat si in acest an cele două secţiuni competitive – documentar şi scurtmetraj ficţiune de data aceasta pe teme ecologice.
Sectiunea paralela a Festivalului a adus, ca de obicei, in fata publicului filme de neratat, in premiera pe marele ecrane din Romania.

In acest an,juriul a fost format din:criticul de film Alexandra Olivotto, John Aston, actrita Irina Saulescu,Ioana Betianu si Ovidiu Gyarmath.Printre filmele care au concurat in competitia de scurtmetraje enumeram cateva dintre ele:”C’est pas grave”. ”The Fridge”,”Asamara”, ”The End”, ”Ahmad’s Garden”, ”Wildman” si multe altele.

Marii castigatori ai serii au fost: Premiul Special al Juriului a fost acordat filmului „Wildman” in regia lui Jodie Baltazar,pentru creativitate si modul original pentru care a fost pus in scena mesajul pentru protectia mediului.Trofeul DaKINO a fost castigat in acest an de filmul de scurtmetraj „C’est pas grave” regizat de Sersar Yacine.Motivul pentru care acest film a luat marele premiu al Festivalului este faptul ca se sincronizeaza perfect cu mesajul Festivalului International de Film DaKINO 2009,conform spuselor membrilor juriului.A fost un film socant care ar trebui sa ne dea de gandit asupra faptelor noastre asupra mediului inconjurator.”Spunem ca salvam lumea dar atunci cand ni se ofera o friptura de balena,nu refuzam,fara sa ne gandim ca a fost ucis un suflet”,aceasta a fost reactia juriului.Premiul publicului spectator a fost decis anul acesta sa-i revina filmului documentar „The Cove” in regia lui Louie Psyhoyos.A fost un film foarte interesant despre partea nestiuta de multi dintre noi a delfinilor din adancuri care sunt ucisi cu salbaticie.

Alături de Dan Chişu, preşedintele Fundaţiei DaKINO, L’equipe Gagnante a ramas un partener de incredere in calitate de Producator General a acestei editii, ca de altfel a editiilor din 2007 incoace.

Bucuresti, 02.12.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *