metalshow

DaKINO face 19 ani si e verde

Aflat la a 19-a editie, Festivalul Internaţional de Film  DaKINO este deja un nume important in lumea filmului,dar nu si cea mai credibila voce in domeniul ecologiei. De aceea,asumarea unei pozitii de „deget aratator” spre ce se intampla rau din acest punct de vedere, a fost cel putin curajoasa, dar asta nu ne surprinde, DaKINO dovedind ca este un adevarat  trend setter de-a lungul istoriei sale.

Ediţia cu numărul al XIX -lea, care va avea loc între 27 şi 29 noiembrie , isi propune sa duca DaKINO spre o noua treapta a existentei sale : un mesaj ce va face diferenta, un nou spaţiu de desfăşurare şi, mai ales, o voce nouă, mai puternica, a celui mai cunoscut si in acelasi timp longeviv festival de film din Bucureşti. Anul acesta DaKINO va invita la Cinema Scala.

Selectia acestui an isi propune sa aduca in atentia cinefilului roman,  problemele acute ale mediului,sa incurajeze pro-actiunea,atat a lumii artistice cat si a oamenilor obisnuiti,sa devina prima manifestare eco in cadrul unui Festival de mare amploare si traditie. Sa aduca impreuna oameni din domenii si paturi social diferite interesati de eco activism prin intermediul filmului.

Un scop secundar ale acestiei initiative declarat de Fundatia DaKINO este sa incurajeze alte manifestari ale activismului din aceasta zona avand ca parteneri in cadrul Festivalului  Greenpeace, Mai Mult Verde, si alte organizatii pe care vi le vom confirma cat de curand.

Ramane ca dupa cele 3 zile de Dakino, mesajul sa ne ramana puternic in minte: mediul in care traim este o reflectie a oamenilor care il populeaza.

Insa noi, da, si tu, si eu, avem puterea sa schimbam ceva.

Nu exista efort infim sau neimportant, dar nimic nu e ca efortul comun si hotararea fiintei umane de a face.

DaKINO păstrează si in acest an cele două secţiuni competitive – documentar şi scurtmetraj ficţiune de data aceasta pe teme ecologice.

Sectiunea paralela a Festivalului va aduce, ca de obicei,  in fata publicului filme de neratat, in premiera pe marele ecrane din Romania.

O altă noutate e faptul că in acest an,la sectiunea de film documentar se va acorda un premiu al publicului spectator. La categoria Competiţie Scurtmetraj,se vor acorda doua premii:Trofeul DaKINO si Premiul special al juriului,care in acest an va fi format din:criticul de film Alexandra Olivotto,John Ashton,actrita Irina Saulescu,Ioana Betianu si Ovidiu Gyarmath.

Alături de Dan Chişu, preşedintele Fundaţiei DaKINO, L’equipe Gagnante ramane un partener de incredere in calitate de Producator General a acestiei editii, ca de altfel a editiilor din 2007 incoace.

Mai multe informaţii se pot obţine de pe site-ul festivalului, www.dakino-filmfestival.ro; office@dakino.ro;dakinodana.zaharia@yahoo.com

FUNDAŢIA DaKINO

Fundaţia DaKINO a fost înfiinţată în anul 1991 de către Dan Chişu, preşedinte al Fundaţiei.

Principalul proiect al Fundaţiei este organizarea Festivalului International de Film al Bucureştiului, DaKINO. Este cel mai vechi Festival de Film din România şi a ajuns anul acesta la cea de a XIX a ediţie, fiind cel dintâi Festival de Scurtmetraj din Europa de Est.

Printre proiectele realizate de Fundaţia DaKINO se numără primul turneu Pheonix după 1989, Festivalul de Film Publicitar Românesc – în calitate de co-organizator, Noaptea Devoratorilor de Publicitate, corespondenta Festivalul International de Film Cannes, pentru PRO TV, MEDIAFEST – în calitate de co-organizator, organizator al primului concert în România al lui Emir Kusturica, organizator concert extraordinar Goran Bregović etc.

Bucuresti, 25.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *