metalshow

Cushman & Wakefield lanseaza noul sau raport “Atlasul investitiilor globale 2010”

in data de  16 martie la MIPIM

Cushman & Wakefield in noul sau raport estimeaza ca Piata proprietatilor la nivel global creste – nivelul investitiilor globale este prevazut sa ajunga la $478 miliarde  in  2010

Cushman & Wakefield in raportul sau “Atlasul de investitii Globale 2010”, care monitorizeaza investitiile in proprietati comerciale din 56 de tari, anunta faptul ca la nivel global investitiile vor creste cu aproximativ 30% in acest an, ajungand la o valoare de $478 miliarde (€362miliarde), cu o economie a SUA in refacere  Noul raport, care va fi lansat in 16 Martie la MIPIM in Franta,  anunta ca acest procent va fi chiar mai mare in cazul in care revenirea economica isi pastreaza trendul. In 2009 investitiile la nivel global au scazut cu 23% ajungand la o valoare de $365 miliarde (€270 miliarde), aceasta fiind cea mai scazuta valoare din 2003. In orice caz, pe masura ce pietele au inceput sa isi revina sip e masura ce lichiditatile la nivel global s-au imbunatatit anul s-a incheiat intr-o nota mai optimista – cu o crestere de 104% fata de prima jumatate a anului.

Trendul ascendent a fost condus de regiunea Asia Pacific si cea mai notabila economie a fost  China, care a avut  o crestere de 39%  a investitiilor in 2008. In prezent China este cea mai mare piata de investitii din lume, cu cea mai dinamica economie in revenire, urmata de Marea Britanie si de SUA care se plaseaza in acest top pe locul 3. (Daca vanzarea de apartamente este inclusa in aceasta cifra de investitii atunci SUA se plaseaza pe locul 2).

Yieldurile au fost stabile in majoritatea regiunilor in ultima parte a anului 2009 pe fondul cresterii cererii de investitii cu un stoc limitat de proprietati. Media globala a scazut cu 20 de puncte in a doua jumatate a anului 2009, ajungand la o valoare medie de 7,8% cu o scadere prevazuta ptr. 2010 de 25 – 50 puncte.

Tendinta Ocupantilor
La nivel global chiriile scad cu 5,7% cu cea mai mare scadere raportata la inceputul lui 2009. in orice caz ocupantii precauti si cresterea stocului de proprietati va duce la o scadere de aprox. 5% in prima jumatate a anului 2010 inainte de stabilizarea chiriilor proprietatilor prime estimate pentru sfarsitul acestui an. In toate sectoarele imobiliare, la nivel global, chiriile au scazut cu o rata anuala de 9,2% in primele 6 luni, dar acestea au sazut cu doar 2,2% pe an in a  doua jumatate a anului cu un retail in revenire in regiunea  Asia Pacific, cel mai notabil in China, cu revenirea sectorului de birouri din Asia Pacific si din America Latina, regiuni ce au condus stabilizarea. Cu o revenire economica incerta, nu este evidenta o revenire a cresterii chiriilor, desi,  este clar ca nu toate pietele vor urma acelasi trend.

Zonele de Top pentru  Investitii
Cu investitiile in crestere cu 143% anul trecut, China este in prezent ceam mai activa piata din lume din punct de vedere  al investitiilor. Pe langa cresterea Chinei ca o economie globala, a fost remarcata cresterea dominantei regiunii Asia Pacific in 2009. Cele opt piete dintr-un  top mondial  de 20 de tari sunt Asia Pacific si cateva tari c au crescut ranking-ul anul trecut, cu Hong Kong, Taiwan si Noua Zeelanda care au cunoscut cresteri ale valorilor tranzactionate, in timp ce Australia si Corea de Sud  au suferit un decline mult mai modest decat nivelul global.

Numerosi investitori se concentreaza pe piete cu lichidirtati precum Marea Britanie, Franta si Germania in Europa sau se orienteaza spre Canada si probabil SUA spre sfarsitul acestui an. In orice caz, in prezent, exista oportunitati in toate regiunile. Brazilia de exemplu a iesit din recesiune fiind privita ca un candidat puternic pentru investitori globali, precum si alte piete emergente cum ar fi Polonia si Turcia sunt  in atentia investitorilor. Asia ofera oportunitati in piete matuire si emergente deopotriva, cum ar fi  Australia si Singapore pentru birouri si China pentru retail.

Previziuni ptr. 2010
“In timp ce in mod clar provocarile sunt mai dificile se intrevede un apetit crescut pentru risc al investitorilor sau institutii financiare.” Comenteaza David Hutchings. “Odata cu revenirea sustinuta acum si de operatorii locali si internationali, anticipam un volum crescut al activitati si o crestere a nivelului tranzactiilor cu 30% ajungand la $478bn (€362bn). Cererea investitorilor pentru spatii prime depaseste stocul existent, scaderea yieldurilor va continua chiar si in lipsa semnalelor  de crestere al veniturilor din chirii. In general, finantarea limitata poate pune “on hold” repozitionarea preturilor in anumite regiuni, dar cu toate acestea anticipam o scadere a yieldurilor la nivel global cu 25 – 50 puncte, in toate sectoarele, cu Asia din nou fiind in frunte in ceea ce priveste corectia preturilor. Chiriile, in orice caz, se pare ca vor scadea si se pare ca anul se va termina cu o relative stabilitate a acestor chirii, si anticipam o scadere cu 5% la nivel global, mai ales in sectorul de birouri in majoritatea dar nu in toate pietele”.

SUA
Una dintre cele mai puternice cresteri in activitate se asteapta in SUA, cu aproape 50%. Janice Stanton, Senior managing director al departamentului de investitii, Cushman & Wakefield din SUA, comenteaza: ”Imbunatatirea situatiei in ceea ce priveste indatorarea  si lipsa de job-uri inseamna ca pentru alte proprietati decat cele de buna calitate, presiunea va fi de scadere a preturilor. In orice caz, acest fapt poate duce la crearea de oportunitati de cumparare in a doua jumatate a anului, pe masura ce vor apare in piata proprietati cu probleme . Cu numerosi investitori cu mult cash dupa recapitalizare, dupa cresterea actiunilor si primirea de investitii de anul trecut se prevede o modificare profunda a activitatii. Intr-adevar, daca economia isi mentine trendul actual, nu este surprinzator sa vedem depasirea previziunilor noastre.” Frank Liantonio “ Piata din SUA ramane o “poveste a doua orase” divizata intre vanzatorii institutionali, care erau marginalizati in 2009, si vanzatorii cu probleme  care au fost retinuti in a livra produse in piata si au suferit pierderi. Pe parcursul intregului an 2010 activitatea in ambele sectoare se va imbunatati, iar preturile pentru proprietatile corect inchiriate si cumparate inainte ca piata sa benefiecieze de cantitati mari de capital, iar vanzatorii cu probleme incep sa aibe din ce in ce mai multe proprietati cu probleme”.

Asia Pacific
Donald Han, regional managing director Cushman & Wakefield Asia Pacific comenteaza:
 “Asia Pacific si-a marit cota de piata cu 59% in 2009, cu 80% mai mult decat in 2008, si desi prognozam o crestere mai mica in 2010, de aprox. 20%, la nivel global, regiunea Asia Pacific va ramane in top.”

“Cele mai mari piete din regiunea Asia Pacific sunt China si Japonia. China va continua sa aibe o activitate intensa in ceea ce priveste  investitiile, in ciuda recentelor masuri guvernamentale pentru incetinirea  acestui fenomen. Japonia este din ce in ce mai atractiva oferind o variatie mare in ceea ce priveste yieldurile si costurile de finantare si cu o imensa oportunitate de investitii in proprietati cu probleme. Ne astepatam sa asistam la la achizitii oportuniste in acest an.”

Orientul Mijlociu
Referindu-se la la Orientul Mijlociu, Mike Atwell, Managing Partener  Cushman & Wakefield in Dubai, comenteaza: “Cu toate dificultatile 2009 s-a incheiat cu un sentiment pozitiv printer ocupanti si investitori deopotriva in cateva piete din regiune, si desi fapt limitat numai la proprietatile prime, ne asteptam la o activitate mai mare si la imbunatatirea yieldurilor datorita faptului ca fondurile bogate in cash dar si investitorii private sunt interesati de oportunitatile de investitii.”

EMEA
In aceasta regiune, in general, revenirea care a inceput in Marea Britanie se raspandeste in vest, cu nivelul investitiilor creascand in finalul ultimului trimestru in majoritatea regiunilor si cu yieldurile care scad in prima parte a anului 2010 in  principalele piete.

“Ne asteptam in prezent la cresterea nivelului de investitii cu aproximativ 44% (€115mld.) – nivelul anului 2004”, afirma Michael Rhydderch, directorul departamentului pentru investitii internationale EMEA (head of cross border investment EMEA), “in oprice caz, in timp ce putem remarca cu usurinta de unde vine cererea nu este la fel de usor in gasirea stocului de proprietati, in particular fiind putine tranzactii cu proprietati cu probleme pe masura ce bancile continua sa se concentreze pentru  rezolvarea problemelor  pe care le intampina cu aceste proprietai. Rezultatul este ca investitorii asteapta sa apara o reala valoare cu un prêt corect si sa nu fie atrasi numai de scaderea si yieldurilor ce a avut loc numai cu 6 luni in urma.”

Bucuresti, 03.03.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *