free download 78 travel guides written by experts

Curtea Veche Publishing

Volume lansate duminica, 27 noiembrie 2011

Reflexe şi reflexii. Aforisme vesele şi triste de Cornel Regman
Colecţia: În afara colecţiilor

Volumul Reflexii şi reflexe ne dezvăluie şi o altă ipostază a cunoscutului critic literar Cornel Regman – aceea de autor de aforisme, izvor constant de năstruşnicii lingvistice, jocuri de cuvinte şi fraze inteligente, pline de miez şi savoare. Cornel Regman îşi foloseşte vastul bagaj cultural cu mare abilitate, jonglând ingenios cu idei, referinţe literare sau istorice, ori cuvinte peste care părea să se aştearnă praful într-un colţ de dicţionar.

Din carte răzbate la tot pasul naturaleţea şi uşurinţa frazării. Aforismele nu par deloc din cale-afară de căutate, de artificioase, ci fireşti. Au un plăcut efect pe termen scurt (hazul nebun) şi un altul, sănătos, atunci când hohotele de moment se vor fi încheiat: retrezirea lucidităţii în fiecare dintre cititori. Pentru că, dincolo de umorul evident şi inteligenţa sclipitoare care le străbate, aforismele lui Cornel Regman alcătuiesc o oglindă în care societatea de ieri şi de azi se poate reflecta (reflexa?) cu toate bunele şi relele ei.

Cei o sută – Diavolul argintiu de Gheorghe Schwartz
Colecţia: Un Roman

Cea mai amplă serie romanescă din literatura română, Cei o sută, datorată scriitorului Gheorge Schwartz (premiat de Academia Română, în 2010, pentru volumul Culoarul templier, tipărit de Editura Curtea Veche), a ajuns cu Diavolul argintiu deja la borna 9, depăşind atât prin amploare, cât şi prin fineţea stilistică ciclul Zăpezile de acum un veac de Paul Anghel.

Pornind de la un caiet contabil cuprinzând cifre, tranzacţii şi însemnări ale hanului Diavolul Argintiu dintr-o germanică Hanovră medievală, obiect descoperit întâmplător în arhiva unei biblioteci dintr-o uitată mănăstire situată în Munţii Alpi, Scribul, un alter ego al autorului, începe – în cunoscuta-i manieră fantasmagorică, punctată, ca de obicei, de tot felul de îndoieli şi de văicăreli – o febrilă muncă de cercetare, dar şi de detectivistică, în vederea reconstituirii vieţii şi evenimentelor petrecute în acel han (o veritabilă instituţie stat în stat, cu armată proprie, proprietăţi imense, afaceri în centrele comerciale europene şi cu o flotă de piraţi pe mări şi oceane), ceea ce îl conduce pe Scrib la creionarea extraordinarelor biografii ale Bufonului vraci, Bastardului, Păpuşei, Învingătorul leului sau a contelui Lorenzzi.

Gheorghe Schwartz s-a născut la 16 septembrie 1945, în Lugoj.

Absolvent, în 1968, al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Doctor în filozofie. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 1976. Din 1990, membru în Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor. A publicat 29 de cărţi şi a obţinut 18 premii şi distincţii literare, printre care Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor şi Premiul pentru Excelenţă al Uniunii Scriitorilor. I s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în rang de Comandor. Din 1985, lucrează la ciclul romanesc CEI O SUTĂ, ambiţionând una dintre cele mai ample construcţii din literatura română. Şi nu numai.

Din ciclul CEI O SUTĂ au apărut:
ANABASIS, Editura Facla, Timişoara, 1988
ECCE HOMO, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1993
OUL DE AUR, Editura Alfa, Bucureşti, 1998
MÂNA ALBĂ, Editura Alfa, Bucureşti, 2000
VARA RECE, Uniunea Scriitorilor, Redacţia Publicaţiilor pentru străinătate „România“, Bucureşti, 2004 AXA LUMII, Editura Polirom, Bucureşti, 2005
CULOARUL TEMPLIER, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2008
SECRETUL FLORENŢA, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2010

Bucuresti, 26.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *