Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Cum se pot proteja românii de inflație prin economisire și schimburi valutare

Inflația este unul dintre cele mai neplăcute fenomene pentru consumatori, căci ei observă cum le scade puterea de cumpărare deși au venituri constante. Din punct de vedere tehnic, inflația reprezintă un dezechilibru major prezent în economia unei țări.

Pe scurt, prețurile cresc la produse și servicii, iar puterea de cumpărare a monedei naționale scade. În România, în 2019 inflația a fost de 3,8%, după ce în 2018 ajunsese chiar la 4,6%. Pentru anul 2020, se așteaptă din nou inflație de circa 3%. Ținta Băncii Naționale a României este 2,5% plus / minus un punct procentual.

Pentru o persoană oarecare, este frustrant să observe că de la lună la lună multe prețuri la produsele preferate cresc în medie, deși cumpără de la aceiași comercianți. Pentru a masca aceste creșteri, retailerii folosesc des campanii promoționale, consumatorii ajungând să nu mai simtă imediat unele creșteri sau chiar să perceapă ieftiniri pe termen scurt.

bancnote euro

sursa foto

Totuși, există mijloace de protecție a populației împotriva inflației, măcar parțial și mai ales pentru protejarea sumelor de bani economisite.

Cu ochii mereu pe un site ce afișează cursul de schimb BNR, așa cum este bnr-cursvalutar, este bine să decizi cum este mai potrivit să economisești – în lei, în euro sau în dolari.

Desigur, ai putea alege și alte valute, dar riscul este și mai mare, pentru că respectivele valute nu sunt deloc legate de lumea financiară din România.

Euro este legat de numeroase elemente, de la prețurile proprietăților imobiliare și ale mașinilor, până la facturile de utilități în cazul multor furnizori (în unele cazuri în mod evident, în alte cazuri indirect).

Dolarul este de asemenea legat de economie prin importuri, în condițiile în care foarte multe produse, în special cele nealimentare, provin din Asia, iar USD este moneda de schimb internațională.

Dacă alegi EUR sau USD ca monedă de economisire, inflația te-ar putea afecta mai puțin în cazul în care leul se depreciază față de aceste monede – o tendință firească, obișnuită. Acum cursul valutar euro – leu este în jur de 4,76 – 4,77 lei pentru un euro și analiștii estimează că va ajunge chiar spre 4,90 până la final de an 2020.

Rămâne însă de văzut care va fi evoluția. Oricum, dacă faci schimburi valutare, vezi cu atenție curs valutar banci, compară și alege ce îți este mai bine, pentru că băncile oferă cursuri diferite pentru vânzare și cumpărare. Unele instituții financiare oferă cursuri mai prietenoase clienților care aleg schimburi valutare în cont.

Dacă alegi RON ca monedă de economisire, ai putea să beneficiezi de dobânzi de până la 4% pe an la depozite bancare, ceea ce ar fi cel puțin teoretic în mod garantat soluția câștigătoare, dacă nu ai nevoie de bani pe termen de cel puțin 1-2 ani din sumele introduse în depozite.

Unele persoane caută să câștige și din oscilațiile cursului de schimb valutar, analizând mereu evoluțiile pe curs-valutarbnr. Este însă riscant, căci trebuie să găsești momentele potrivite pentru speculații, să cumperi ieftin și să vinzi scump, apoi să reiei acest ciclu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *