free download 78 travel guides written by experts

Cum sa te aperi de virusuri si bacterii in sezonul rece?

Lecție interactivă – Doi Profesorii Trăzniți, 30 de elevi de clasa a II-a, experimente haiaose, virusuri și bacterii (Virusul Borcănat, Virusul Colorat și Virusul Cucurigu)

Asociația Pro Imunizare, organizație neguvernamentală care își propune informarea și educarea populației cu privire la importanța prevenției, și Fun Science, prima companie de divertisment educativ din România, au susținut lecția interactivă “Cum să te aperi de virusuri și bacterii în sezonul rece”, aducând lumea științei mai aproape de elevii de clasa a II-a de la Școala Gimnazială Nr. 3, Nicolae Titulescu, din București.

Profesorii Trăzniți de la Fun Science le-au explicat copiilor ce sunt virusurile și bacteriile, de ce sunt considerați cei mai vechi locuitori ai Terrei, ce boli pot provoca, dar, mai important, cum pot „lupta” cu aceste microorganisme, învățând câteva reguli simple de prevenție.

Lecția interactivă face parte din proiectul educațional și de informare “ABC-ul obiceiurilor sănătoase la școală și acasă” inițiat de către Asociația Pro Imunizare în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei, adresat părinților și cadrelor didactice și care se derulează în anul școlar 2015-2016.

“Parteneriatul real între autorități și societatea civilă poate aduce beneficii enorme pentru îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor şi adolescenţilor. Printr-o mai bună informare a cadrelor didactice, a părinţilor şi a copiilor despre riscurile îmbolnăvirii de gripă şi măsurile de prevenţie putem contribui la scăderea ratei îmbolnăvirilor”, a declarat Dr. Anca Drăgănescu, Președinte Pro Imunizare.

Copiii au învățat „Codul bunelor maniere” în sezonul rece, iar cu ajutorul medicului au aflat care sunt diferențele dintre o răceală ușoară și o gripă care te poate pune la pat.

“Virusul gripal se răspândește ușor pe cale aeriană la copiii din colectivități, însă, prin natura sa extrem de contagioasă, ajunge cu ușurință și la adulți: la profesori, părinți și la bunici – aceștia reprezentând o categorie extrem de vulnerabilă. Familiile cu copii la școală sunt de două ori mai expuse la infecția cu virus gripal. Virusul se poate răspândi şi prin strângerea mâinilor sau prin atingerea suprafeţelor contaminate, perioada medie de incubație fiind de 2 zile (între 1 şi 4 zile)”, precizează Dr. Anca Drăgănescu.

De asemenea, ea le-a explicat copiilor și cum pot fi evitate îmbolnăvirile, primele metodele de prevenţie apărând în zona de susţinere a imunităţii organismului şi a rezistenţei acestuia prin: alimentaţie corespunzătoare, îmbrăcăminte adecvată, evitarea expunerii în medii supraaglomerate (magazine, spectacole) și igienă corectă.

Cu ajutorul experimentelor științifice, copiii au descoperit într-un mod distractiv că, deși microscopice, virusurile și bacteriile pot fi văzute. După ce au pus mâna pe pupitre și obiecte “contaminate” intenționat de către Profesorii Trăzniți cu virusuri și bacterii sub forma unui praf colorat, copiii și-au examinat mâinile cu ajutorul unei lămpi UV și au înțeles cât de importantă este igiena.

În urma tuturor activităților interactive, cei 30 de elevi de clasa a II-a, au fost primiți în Clubul Savanților Trăzniți și au fost provocați la un concurs de desenat virusuri și bacterii. Imaginația n-a cunoscut limite, astfel încât, pe lângă virusul cu cinci picioare și virusul gripei, și-au mai făcut apariția: Virusul Borcănat, Virusul Colorat, Virusul Cucurigu și chiar Virusul 007.

Tu știai?

Respectă „Codul bunelor maniere” în sezonul rece!
o Folosește șervețele de hârtie! Când strănuți sau tușești acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel și aruncă-l imediat la gunoi!
o Deși poate părea incomod, strănută în încheietura cotului! Strănutul în palmă trebuie evitat pentru că virusurile se transmit foarte ușor prin contact direct!
o Spală-te pe mâini cât mai des cu apă caldă și săpun! Evită cât mai mult atingerea ochilor, a nasului și a gurii și spală-te pe mâini după fiecare contact.
o Dacă ești răcit sau ai gripă este mai bine să rămâi acasă! Astfel te vei proteja pe tine, dar și pe cei din jurul tău – colegi, părinți și bunici!
o Mergi la medicul de familie de la primele semne de îmbolnăvire!

Bucuresti, 08.12.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *