free download 78 travel guides written by experts

Cum să modernizezi procesele financiar-contabile ale afacerii tale

Orice activitate economică necesită zilnic adoptarea unor tehnici de management financiar și contabilitate care ajută factorii de decizie să facă față presiunii permanente a fluctuației factorilor micro și macroeconomici.

Tendințele tehnologice își pun tot mai mult amprenta asupra dezvoltării unui business, iar în condițiile unei economii din ce în ce mai competitive, antreprenorii sunt nevoiți să implementeze strategii moderne pentru optimizarea proceselor din cadrul firmei. Folosirea adecvată a sistemelor actuale conduce către atingerea obiectivelor și monitorizarea continuă a rezultatelor reale obținute.

plata cu telefonul

sursa foto

Iată câteva modalități prin care poți îmbunătăți procesele financiar-contabile ale afacerii tale:

Ține pasul cu tehnologia

În orice domeniu de activitate, adaptarea la noutățile de pe piață reprezintă un avantaj de neegalat și în sectorul financiar-contabil. De pildă, sistemele POS moderne transformă un terminal cu sistem de operare iOS într-un terminal mobil. În acest fel, orice companie poate oferi clienților o experiență plăcută, scurtând timpul de așteptare la cozi prin vânzare directă la stand sau în magazin. Aceste produse transformă modul în care retailerii vând și oferă un avantaj competitiv în fața celorlalți comercianți.

Totodată, pe lângă faptul că toți clienții beneficiază de servicii de ultimă generație și angajații din cadrul departamentului sunt mai productivi și se simt mai motivați să-și îmbunătățească munca. Sistemele moderne permit de asemenea și emiterea rapoartelor de analiză financiară într-un timp foarte scurt, personalizarea bilanțului contabil, inventarierea ori tipărirea etichetelor de produs, astfel încât sarcinile de lucru să fie realizate mult mai simplu și mai eficient.

Implementează un sistem de management al performanței

Cunoscute și ca soluții ERP, sistemele de management al performanței companiei permit planificarea bugetelor și realizarea rapoartelor financiare interne, optimizarea procesului de analiză, reducerea timpului de prelucrare și consolidare a datelor financiare sau testarea diverselor scenarii financiare pentru evaluarea impactului lor asupra rezultatelor firmei. Practic, toate acțiunile financiar-contabile din cadrul unei organizații se desfășoară prin intermediul acestui sistem inteligent care oferă antreprenorilor posibilitatea de a-și ajusta din mers planurile pe termen scurt, mediu sau lung astfel încât să-și poată îndeplini cu succes toate obiectivele de afaceri.

Un departament financiar flexibil va permite companiei să-și automatizeze activitățile de rutină și să ofere mai mult timp angajaților pentru sarcini mult mai importante. Folosirea unui astfel de sistem poate preveni materializarea unor riscuri, iar totodată contribuie la identificarea din timp a unor măsuri corective dacă apar depășiri ale cheltuielilor planificate, nu sunt obținute veniturile așteptate sau firma se confruntă cu lipsa lichidităților.

Investește în dezvoltarea profesională a angajaților

Modernizarea proceselor financiar-contabile poate fi îmbunătățită printr-un mix între resurse umane și tehnologie, factori ce funcționează într-o perfectă sinergie în orice organizație. Este importantă automatizarea sarcinilor de lucru și implementarea noutăților tehnologice pentru a îmbunătăți considerabil experiența personalului și a clienților, dar totodată și echipa trebuie specializată pentru a ști cum să facă tuturor față provocărilor profesionale. Un departament financiar-contabil poate oferi valoare adăugată companiei doar dacă beneficiază de toate mijloacele pentru a lucra eficient.

Așadar, orice companie trebuie să le ofere angajaților posibilitatea de dezvoltare profesională prin sesiuni regulate de pregătire. În acest fel, antreprenorii se vor asigura că personalul știe cum să utilizeze toate programele și sistemele implementate, iar în cazul în care o persoană părăsește compania, va avea la dispoziție oameni de rezervă cu aceeași pregătire financiar-contabilă.

Modernizarea proceselor financiar-contabile din cadrul unei companii este esențială pentru identificarea și exploatarea competitivă a oportunităților din piață, dar și pentru creșterea afacerii prin accesul la informații relevante și sisteme tehnologice performante.

Este datoria oricărui antreprenor să analizeze nevoile organizației sale și să ia cele mai bune decizii în ceea ce privește îmbunătățirea experienței pentru clienți și angajați dacă își dorește o evoluție economică adaptată contextului actual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *