Shadow

Cum să alegi filamente potrivite pentru imprimanta 3D?

Printarea 3D este un domeniu foarte complex, deoarece permite utilizarea unui număr variat de materii prime, fiecare dintre acestea adaptându-se perfect la un anumit tip de activitate.

Asta înseamnă că nu ai mereu nevoie de cel mai elegant material pentru obiectivele tale.

Cum să alegi filamente potrivite pentru imprimanta 3D Sursa foto Shutterstock via 3dinbox.ro
Sursa foto Shutterstock via 3dinbox.ro

În funcție de ce ai în plan, tehnica de lucru va putea genera ulterior: acuratețe a detaliilor, viteză de printare optimă, rezistență a modelelor obținute, costuri de utilizare reduse etc.

Filamentele pentru imprimante 3D se numără printre cele mai utilizate materiale, iar alegerea lor poate părea un task foarte complicat dacă este să ne raportăm la gama variată de opțiuni. Ești tentat să lucrezi cu filamente 3D? Iată cum se aleg acestea:

Filamente recomandate pentru începători

Dacă ești interesat de acest domeniu și îți dorești să pui în practică noțiunile cu care te-ai familiarizat deja, optează pentru filamente PLA sau PET-G.

Filamentele PLA (Acid Polilactic) sunt filamente cu rigiditate optima pentru imprimanta 3D și asigură un cost de achiziție pe care ți-l poți permite, astfel încât să utilizezi acest material pentru a învăța bazele printării 3D. De asemenea, se lucrează foarte ușor cu acesta datorită proprietăților sale tehnice:

 • punct de topire: 180-200°C;
 • vaporii degajați nu sunt toxici;
 • utilizabil și în combinație cu alte materiale;

Filamentele PET-G (Polietilena Tereftalata Glycol) sunt, de asemenea, recomandate pentru cei cu experiență redusă în imprimare 3D. Modelele tridimensionale, realizate cu ajutorul acestora, asigură:

 • nivel de transparență ridicat;
 • rezistență chimică și termică;
 • duritate în fața șocurilor mecanice.

Filamente recomandate pentru avansați

Filamente precum PP sau ABS sunt considerate mult mai potrivite pentru tehnici de lucru avansate cu ajutorul cărora se pot obține obiecte 3D complexe. În anumite contexte, utilizarea acestora presupune ajustări suplimentare în programul software de modelare grafică pe care îl utilizezi.

Filamentele PP (Polipropilenă) sunt adesea utilizate în procese de imprimare 3D care au ca obiectiv realizarea de jucării, prototipuri (pentru diferite domenii bazate de producție), piese și ustensile medicale, unelte pentru grădinărit și bricolaj etc. Filamentele PP garantează:

 • proprietăți mecanice foarte bune;
 • rezistență optimă la sarcini ridicate;
 • valoare a densității redusă;
 • punct de topire ridicat: 160°C.

Filamentele ABS (Acrilonitril-Butadien-Stiren) au o durabilitate ridicată și cu un cost de achiziție foarte convenabil. De asemenea, produsele din această categorie asigură simplitate în procesarea materialului. Alte proprietăți de natură tehnică:

 • rezistență sporită la tensionare și factori chimici;
 • punct de topire foarte ridicat: peste 220°C;
 • poate fi reciclat (nu este biodegradabil).

Filamente recomandate pentru prototipare

Imprimantele 3D cu filament reprezintă un instrument foarte util în obținerea prototipurilor, la costuri de exploatare extrem de avantajoase pentru producător. În acest context, filamentele PLA și PET-G sunt cele mai frecvent utilizate datorită funcțiilor proprii.

Prototiparea cu filamente 3D se poate realiza și în cadrul unor activități care implică utilizarea unor substanțe chimice puternice sau parcurgerea unor procese de lucru la temperaturi foarte ridicate. Pentru astfel de premise, se pot alege filamentele ABS sau TPU.

Filamente recomandate pentru uz comercial

În cazul produselor dedicate uzului comercial, se poate opta pentru filamente de nivel mediu sau profesional, așa cum sunt filamentele PA sau TPU. În cazul filamentului TPU (Termoplastic Poliuretan), principalele beneficii de produs sunt flexibilitatea și durabilitatea.

De aceea, reprezintă o opțiune excelentă pentru modelarea 3D a unor obiecte concepute să dureze în timp ce sunt supuse, totodată, unor tensionări ce pot cauza curbarea acestora. Pentru finisaje cu un aspect mai profesional, se poate opta pentru filamente cu fibră de carbon. Acest material este pe cât de elegant, pe atât de durabil.

Filamente apreciate pentru rezistența deosebită

Pentru alegerea celor mai bune filamente de printare 3D, trebuie să ții cont și de cadrul în care vei lucra. Ia în calcul factori precum condițiile meteo, expunerea în fața unor agenți chimici sau posibilitatea ca materialul să fie supus unor temperaturi ridicate.

Pentru procese desfășurate outdoor, filamentele PP sunt recomandate deoarece rezistă la mediu nefavorabil. Dacă lucrezi cu substanțe corozive și cauți opțiuni ce pot rezista în fața unor astfel de factori, filamentele PP și PA (Poliamida) reprezintă opțiuni prioritare. De asemenea, se comportă foarte bine și în condiții de umiditate ridicată.

Procesele de printare 3D, supuse unor niveluri de temperatură mari și foarte mari, implică nevoia utilizării unor materiale adaptate acestui cadru. Printre cele mai rezistente filamente la căldură sunt filamentele ABS și PET-G.

Iată care sunt principalele criterii de care să ții cont atunci când alegi astfel de produse. Ține cont de informațiile pe care le-ai descoperit astăzi, astfel încât procesul de selecție să poată fi simplificat extrem de mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *