metalshow

Cum mi-am petrecut… Revolutia

Zilele de 21 şi 22 decembrie aduc, pentru fiecare român, semnificaţii aparte: unora le spun ceva despre o istorie recentă, despre care învaţă la şcoală, alţii rememorează momente dintr-o istorie pe care au trăit-o şi pe care alţii au făcut-o.

TVR 1 difuzează, în aceste zile, programe speciale, de interes în egală măsură atât pentru cei care cunosc comunismul din cărţi şi povestiri, cât şi pentru cei care, în întuneric, nu-şi doreau decât libertate. Cum mi-am petrecut… Revoluţia este titlul sub care stau o emisiune moderată de Irina Păcurariu, Născuţi în 21, un documentar purtând semnătura regizorului Cornel Mihalache, Vreau raţia mea de adevăr, un talk-show moderat de Marian Voicu, numit De ce sfârşitul lumii?  şi un film eveniment, cu multe distincţii obţinute la festivaluri internaţionale, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, în regia lui Cătălin Mitulescu. TVR 1 vă invită să vă amintiţi, să aflaţi şi să priviţi viaţa prin ochii unor adolescenţi, joi, 21, şi vineri, 22 decembrie.

Joi, 21 decembrie, ora 20.15
Născuţi pe 21 decembrie
Moderator: Irina Păcurariu

Pentru cei din generaţiile care au prins comunismul, atât în perioada sa de glorie, cât şi la apus, 21 decembrie 1989 înseamnă: Ole, ole, Ceauşescu nu mai e!, Jos tirania, am scăpat de cartele, frig, economii la lumină, „nicio masă fără peşte”, Cântarea României etc. Pentru cei născuţi în zilele Revoluţiei, 21-22 decembrie 1989 au legătură cu numele lor (Victor, Victoria) sau cu o istorie pe care nu au trăit-o. Ce ştiu sau nu aceşti copii despre ce a fost înainte de ´89? Cum arată aceşti tineri ajunşi la un pas de vârsta maturităţii?

Cu opt dintre ei ne întâlnim, pe 21 decembrie, la TVR 1, în cadrul unui proiect pe care TVR l-a lansat acum jumătate de an, cerându-le adolescenţilor născuţi în zilele Revoluţiei să scrie pe adresa televiziunii şi să spună cum arată o zi obişnuită din viaţa lor sau ce ştiu despre întâmplările zilelor în care au venit pe lume. În final, au fost oprite opt poveşti, care au devenit subiectele a opt scurt-metraje realizate de Cornel Mihalache, Mara Manolescu, Luminiţa Iordănescu, Silvia Ionescu, Florentina Enache, Alexandra Irimia, Silviu Jicman, Sabina Pop. Cele opt scurt-metraje şi poveştile surprinse în ele vor fi discutate în cadrul unui talk-show, difuzat pe 21 decembrie, de la 20.15, moderat de Irina Păcurariu.
„Am lansat în presă, pe site şi printr-un promo un anunţ în care spuneam că vrem să îi sărbătorim pe cei care s-au născut pe 21-22 decembrie 1989, ziua în care a  fugit Ceauşescu şi cea în care a avut loc marea schimbare de destin a României. Am primit email-uri de la adolescenţi care ne spuneau ce ştiau ei despre perioada  comunistă, cum e România de azi, înainte de a intra în UE, ce speranţe  au, ce dezamăgiri. Vrem ca prin aceste scurt-metraje să facem un portret al  generaţiei care peste un an va fi declarată majoră şi va putea merge  la vot”, a explicat Claudia Nedelcu, editor coordonator documentare şi ficţiune TVR.

Moderatoarea talk-show-ului din 21 decembrie 2006, Irina Păcurariu, îşi aminteşte cum au surprins-o pe ea evenimentele din decembrie 1989. „În decembrie 1989, eram studentă în anul trei şi, cu câteva zile înainte ca Revoluţia să se desfăşoare şi în direct la tv, în Iaşi, centrul a fost blocat de maşinile pompierilor. Am aflat, mai târziu, că hotelul Unirea era plin de miliţieni şi securişti încă din 17 decembrie, nu ştiu câţi dintre ei apar acum în emisiuni tv să facă dezvăluiri…  Între timp, s-a aflat că Revoluţia trebuia să înceapă de la Iaşi, manifeste fuseseră strecurate în cutii poştale cu câteva zile în urmă, un grup de oameni pe care mai târziu i-am cunoscut şi, pe unii, intervievat, complota împotriva lui Ceauşescu şi a regimului… Ţin minte că, în 20 decembrie, începuseră să vină la Europa Liberă veştile de la Timişoara, tata mi-a spus să am grijă ce vorbesc, treceau doi militari pe lângă noi pe stradă, pentru ca în aceeaşi noapte să ardă, împreună cu un grup de pictori, tabloul lui Ceauşescu. Revoluţia mea este însă una de spectator şi, pot spune, regret”, povesteşte Irina.  

Irina Păcurariu mărturiseşte că fetiţei sale i-ar spune, despre evenimentele din 1989: „Am trăit istorie, pentru mulţi dărâmarea acelei lumi a însemnat să vadă cum le este amputată mâna dreaptă, cea cu care furau sau semnau delaţiuni şi, pentru majoritatea, înseamnă simplu şi acum firesc libertatea.”

Veţi vedea cei opt copii – Cătălin Dornea, Flavia Cârstea, Adina Leon, Raluca Boboc, Silvana Tivadar, Victor Livadaru, Gina Marin, Sonia Victoria Armaşu – atât în mijlocul familiilor lor, cât şi la şcoală, în locurile preferate şi nu numai, îi veţi auzi vorbind despre vieţile părinţilor lor şi ale colegilor lor, despre aspiraţiile şi problemele lor.

Vineri, 22 decembrie, ora 20.15
Documentar:Vreau raţia mea de adevăr – ediţia a doua

„Au trecut 17 ani. Adevărul s-a pus, fir de nisip lângă fir de nisip, ca într-o scoică. E o cutie a Pandorei sau o perlă tricoloră?”, se întreabă regizorul. Despre răspunsuri la întrebări e vorba în acest documentar semnat de Cornel Mihalache. Dacă adevărul s-ar putea măsura, atunci fiecare român ar putea să obţină câte o bucăţică. Regizorul Cornel Mihalache încearcă să dăruiască fiecăruia, prin intermediul TVR 1, raţia sa de adevăr.

Membru al UCIN şi al UNITER, regizorul Cornel Mihalache a primit „Marele Premiu” al Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj de la Tampere (Finlanda) şi „Sesterce d'Argent” la Festivalul de Film Documentar de la Nyon (1990), pentru filmul său de debut, De Crăciun ne-am luat raţia de libertate. Semnează reportaje, documentare şi anchete pentru televiziune. Serialul de 244 de episoade Curat Caragiale! Parol! este distins cu Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV. La TVR, Cornel Mihalache a realizat Istoria Literaturii Române de G. Călinescu, în 300 de episoade, dar şi seria de documentare 1989. Sânge şi catifea, seria Cinci minute de cultură, de 300 de episoade sau campania şi caravana Dacia literară la ţară.

Vineri, 22 decembrie, ora 21.15
De ce sfârşitul lumii?
Talk show. Moderator Marian Voicu

Marian Voicu va încerca tot vineri, timp de aproape o oră, la TVR 1, să afle De ce sfârşitul lumii?, de la regizorul Cătălin Mitulescu, de la actorul Jean Constantin, dar şi de la alte persoane implicate în filmul Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii.

„Nu m-am regăsit deloc în tot ce s-a scris sau s-a spus în aceşti ani despre decembrie ‘89. Vroiam să exprim propria mea viziune. În acelaşi timp, vroiam să povestesc copilăria şi adolescenţa mea. Asta înseamnă, de fapt, ultimul an din timpul lui Ceauşescu, aşa cum l-am povestit eu”, mărturisea Cătălin Mitulescu.

Cu siguranţă, prin talk-show-ul realizat de Marian Voicu, telespectatorii vor putea afla mult mai multe despre culisele apreciatului film despre Revoluţie!

Vineri, 22 decembrie, ora 22.10
FILM EVENIMENT – Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (CUM MI-AM PETRECUT SFÂRŞITUL LUMII – România, 2006)
Cu: Mircea Diaconu, Dorothea Petre, Ionuţ Becheru, Jean Constantin, Valentin Popescu
Regia: Cătălin Mitulescu

Lung metrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu este o poveste cuceritoare a doi fraţi – Lalalilu (7 ani) şi Eva (17 ani) – şi a întâmplărilor prin care aceştia trec în ultimul an al dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Îndrăgostită de Alexandru, Eva se vede exmatriculată din liceul în care învăţa după ce, împreună cu prietenul ei, sparge, din greşeală, un bust al lui Ceauşescu, postat pe holurile şcolii. Refuzând să îşi recunoască vina, fata ajunge la o şcoală profesională de la periferia Bucureştiului, unde îl cunoaşte pe Andrei, un adolescent al cărui vis este să fugă din România. Eva se antrenează alături de acesta pentru emoţionantul moment al evadării din comunism, dar în ultima clipă se răzgândeşte.

Convins că sora sa plănuieşte să părăsească familia din vina lui, Lalalilu are o tentativă eşuată de sinucidere. Cei doi copii trăiesc, alături de familie şi vecini, momentul schimbării regimului, după Revoluţie, Eva alegând, totuşi, calea muncii pe un vas de croazieră.

Pentru rolul realizat în acest film, actriţa Dorotheea Petre a primit în 2006 premiul pentru intepretare feminină la Cannes (secţiunea Un Certain Regard). Producţia, susţinută de Martin Scorsese şi Wim Wenders (producători executivi), a câştigat premiul pentru Cel mai bun proiect european, în 2005, la competiţia patronată de Robert Redford în SUA – Sundance Film Festival. De asemenea, filmul a primit Premiul tineretului la Festivalul de la Valladolid, secţiunea Punct de întâlnire.

Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii a beneficiat de susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi de fonduri Eurimages şi va mai fi difuzat de postul francez tv Canal + (partener al producţiei) şi televiziunea publică niponă NHK. 

De asemenea, filmul lui Cătălin Mitulescu a fost desemnat să reprezinte România la cea de-a 79 ediţie a ceremoniei Oscarurilor, care va avea loc pe 25 februarie 2007.

„Acest film este o tragi-comedie cu nuanţe de absurd şi sublim. El încearcă să transmită emoţia acelor vremuri şi să redea spectatorilor din întreaga lume o imagine a ceea ce poartă cu ei miile de emigranţi tineri români, în încercarea lor de a-şi găsi un rost departe de ţară. Filmul vorbeşte despre cei care au avut curajul să se opună dictaturii, fiecare în felul lui, dar şi despre cei care, la fel ca părinţii noştri, din teama că poate copiii lor ar putea păţi ceva, au tăcut şi au îndurat”, a declarat regizorul despre filmul său.  

Bucuresti, 18.12.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *