free download 78 travel guides written by experts

Cum cureți corect pantofii sport – 4 sfaturi practice

Odată cu încălzirea vremii, a venit timpul să schimbi bocancii de iarnă cu pantofii sneakers și adidașii în care te simți mult mai comod și care te îndeamnă la mișcare.

Deocamdată, nu e nevoie decât să-i ștergi de praf cu o cârpă, pentru a arăta ca noi, însă trebuie să îți reamintim faptul că pantofii sport au nevoie de mai multă atenție pentru a rezista cât mai mult. Știm că nu ai de gând să înoți cu ei prin noroi și prin bălți, însă trebuie să îi cureți periodic dacă vrei să arate mereu ca scoși din cutie, iar această operațiune nu se face oricum.

Pentru a nu risca să-i distrugi folosind cine știe ce rețetă minune aflată de la un prieten binevoitor, îți oferim câteva sfaturi practice de care trebuie să ții cont atunci când îți cureți pantofii sport.

Cum cureți corect pantofii sport - 4 sfaturi practice

sursa foto

Cum cureți corect pantofii sport – 4 sfaturi practice

Nu folosi mașina de spălat

Din comoditate, mulți fac greșeala da a-și arunca pantofii sneakers în mașina de spălat, lăsând-o pe aceasta să facă toată treaba, convinși fiind că se descurcă mult mai bine decât ei.

În realitate, mașina de spălat grăbește uzura pantofilor sport, întrucât expunerea prelungită la umezeală, frecarea și utilizarea detergenților afectează iremediabil materialul și cusăturile.

Efectele se vor vedea după câteva astfel de spălări când pantofii vor fi mai curați dar și mult mai fragili, riscând în orice moment să te lase desculț pe stradă.

Curăță separat fiecare parte

Curățarea pantofilor sport de face „pe bucăți”, fiecare parte necesitând un tratament anume. Înainte de a trece la treabă, scoate mai întâi șireturile și branțurile, care se spală separat.

Apoi, se îndepărtează orice urmă de noroi și alte reziduuri, operațiune care se face cu ajutorul unui prosop de hârtie, fără a uda pantofii.

După ce ai umplut un lighean cu apă încălzită la maxim 30 de grade, în care ai adăugat puțin detergent slab, poți trece la curățarea tălpilor și a părților superioare.

Tălpile se spală cu o perie moale sau cu o periuță de dinți, în timp ce partea superioară se curăță cu un burete umed. În același timp branțurile se curăță cu aceeași perie moale și cu săpun, fără a se înmuia în apă, pentru a nu afecta materialul, iar șireturile se spală cu apă și săpun.

Atenție la proprietățile materialului

Curățarea părților superioare necesită cea mai mare atenție, pentru că trebuie respectate recomandările specifice pentru tipul de material din care sunt confecționați pantofii.

Astfel, pantofii din plasă și material textil se curăță cu un burete și săpun, frecând ușor suprafețele, pentru a nu deteriora materialul. Acești pantofi rezistă la multe spălări, însă nu trebuie băgați sub jet și nici scufundați în apă.

Lucrurile sunt puțin mai complicate în cazul pantofilor din piele întoarsă, piele naturală sau imitație de piele, întrucât acestea sunt materiale mai sensibile, care se deteriorează mai ușor sub acțiunea apei si a săpunului. În cazul lor, este indicat să urmezi recomandările producătorului și să folosești produse speciale pentru aceste tipuri de material.

Lasă pantofii să se usuce natural

Chiar dacă ești nerăbdător să ieși în oraș cu pantofii proaspăt spălați, nu grăbi procesul de uscare. Aceștia trebuie lăsați la uscat într-un loc aerisit, fără a fi expuși direct la soare.

De asemenea, este o idee extrem de proastă să pui pantofii la uscat pe sobă, pe calorifer sau în apropierea oricărei alte surse de căldură. Razele soarelui și căldura emanată de alte surse pot duce la apariția petelor și la deteriorarea materialului.

Pentru a grăbi procesul de uscare, poți introduce în interiorul pantofilor prosoape de hârtie, care absorb umiditatea și ajută și la menținerea formei încălțărilor.

Nu uita că nici spălările repetate nu fac bine pantofilor, așa că apelează la această operațiune doar atunci când este neapărat necesar, fără a exagera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *