Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Cum amenajezi un hotel în România ca să aibă succes. Sfaturi de la arhitectul Sergiu Călifar

Sergiu Califar_Pure Mess Design hotel Mandachi

Proprietarii hotelurilor din România urmează tendințele lanțurilor internaționale de hoteluri și apelează la arhitecți și designeri de interior pentru a obține acea identitate vizuală care să îi evidențieze în fața concurenței. Designerul de interior Sergiu Călifar, fondatorul Pure-Mess Design, trece în revistă principalele aspecte de care se ține cont atunci când se are în calcul amenajarea hotelurilor, în special a celor tip boutique, pentru ca acestea să ofere confortul turiștilor, dar să fie și interesante din punct de vedere estetic.

De ce ținem cont înainte de toate

“Când alegem designul interiorului unui hotel vom ține cont de capacitatea acestuia, de numărul de stele, de câte tipologii de camere există. Sunt hoteluri care au de la camere single sau camere duble până la camere de lux sau premium, apartamente, apartamente cu jacuzzi.

Apoi trebuie să ținem cont de zona în care se află și care este tipologia clientului, pentru ce vine acesta: relaxare, travelling sau business.

Sergiu Califar_Pure Mess Design hotel Mandachi

Spre exemplu, dacă hotelul se află într-o zonă verde, într-o parte mai periferică a orașului și are o capacitate mai mare, cu siguranță clientul va fi unul care vine să petreacă între 3 și 7 zile pentru relaxare. Atunci, capacitatea hotelului trebuie să găzduiască un restaurant, o cafenea, o zonă de SPA.

Dacă hotelul se află mai în centrul orașului, atunci suntem condiționați de spațiul mai restrâns și mergem pe zona de business.

Trecem apoi în revistă ce tip de confort se dorește, ce capacitate vom avea la micul dejun, ce trafic estimăm că vom avea la recepție și în zonele de așteptare.

Trebuie să știm dacă micul dejun este a la carte sau bufet suedez, dacă oferă demipensiune sau poate all inclusive. Sunt toate aceste aspecte care în final produc rezultate diferite”, explică Sergiu Călifar, fondatorul Pure-Mess Design.

Detaliile care fac diferența în camerele de cazare

Odată trasate aceste direcții, atenția se îndeaptă spre detaliile care fac diferența în camerele de cazare, care să îmbine perfect designul și funcționalitatea, astfel încât turiștii să aibă o experiență memorabilă.

„Aspectul vizual este foarte important. Atunci când intri, trebuie să fii impresionat de atenția la detalii. De exemplu, într-o cameră să existe 3, maxim 5 piese care să iasă în evidență.

Sergiu Călifar
Sergiu Călifar

De exemplu, din ce am implementat noi pentru zona hotelieră, diferența a fost făcută inclusiv de tăblia patului ori de fototapet cu inserții geometrice sau imagini printate care să îți dea o stare de bine, să îți aducă zâmbetul pe buze”, declară Sergiu Călifar.

Cameră cât mai funcțională pentru turistul dezordonat

„Apoi contează, bineînțeles, partea funcțională. De exemplu noptierele să nu aibă neapărat zonă de sertare, dar să fie suficient de generoase ca spațiu de depozitare.

Din staticici, turistul nu e ordonat așa cum este acasă la el, pentru că știe că la hotel a doua zi va avea curățenie și ordine făcută în cameră. Prin urmare, își împrăștie toate lucrurile. Noi, ca designeri de interior, vom ține cont de acest comportament și vom insera elemente care să ajute la o mai bună organizare în cameră.

Putem să avem o zonă creată special de banchetă pentru bagaje, deasupra și sub aceasta, astfel încât să existe suficient loc de depozitare a două valize. Nu ne vom mai trezi cu valizele în mijlocul camerei, așa cum se întâmplă în multe camere de hotel.

Zona de birou care nu mai este acum destinată strict pentru a scrie sau pentru a da un telefon, cum era în trecut. Acum ea e gândită ca un fel de consolă mai generoasă în care îți poți pune tot felul de accesorii sau unde te poți pregăti înainte de ieșirea din camera de hotel”, spune Sergiu Călifar.

Dulapuri smart și utile

„Dulapul trebuie să fie foarte funcțional. Nu e obligatoriu să aibă o capacitate foarte mare, dar e bine să fie proiectat cât mai smart, astfel încât să fie și zone de încălțăminte, zone de umerașe, dar și zone de polițe pentru tricouri, spre exemplu. Chiar și o zonă special gândită pentru lenjeria intimă, pe care, altfel, de cele mai multe ori, turistul o lasă în bagaje și va scoate valizele de fiecare dată”, spune designerul de interior Sergiu Călifar.

Prezentarea face diferența

Preferințele turiștilor români s-au diversificat, odată cu experiențele trăite în călătoriile de peste hotare, iar aceștia au acum așteptări mai mari în privința turismului intern, în special în ceea ce privește designul și modalitate de prezentare.

„În general, consumatorii pun accent foarte mult pe parte de servicii și pe design în egală măsură. În sensul că de multe ori, alegerea pentru a face o rezervare a constat foarte mult în pozele de prezentare pe care le găsesc pe website-ul hotelului sau pe site-urile de rezervări. Acestea sunt foarte importante și e esențial să fie făcute de un fotograf profesionist, cu experiență în realizarea unor fotografii de locație. Bineînțeles, turistul trebuie să găsească în realitate și ce vede în fotografii, să nu fie o discrepanță”, spune Sergiu Călifar.

Saltele confortabile și tehnologie la zi

„Este foarte important să se investească în saltele și lenjerie de pat de calitate. Turistul plătește pentru a se putea odihni, mai ales că vine după un drum obositor. În special cei care au călătorit peste hotare au pretenții mai ridicate la acest aspect. Cromatica trebuie să fie echilibrată, să nu fie obositoare sau, din contră, stimulatoare pentru a ne împiedica să ne odihnim. Apoi, orice hotel, indiferent de numărul de stele, trebuie să ofere acces la tehnologie și internet. Televizorul să fie inserat discret în decor, să nu existe cabluri la vedere”, spune arhitectul.

Zonă de dining cu schimbări de ambient

“Designul zonei de mic dejun, prânz sau cină trebuie gândită astfel încât, prin detalii și lumini de ambient, să devină multivalentă, să poată funcționa și ca un restaurant de zi, și ca un restaurant de noapte. Luminile trebuie gândite în armonie cu cromatica locației, partea de spoturi ce dau pe timp de zi lumina generală să fie reglabilă pentru ca seara să îți ofere o atmosferă de fine dining”, spune Sergiu Călifar.

Spa și tendință biohotels

„Zona de SPA este, iar, extrem de importantă pentru hotelurile de 4 și 5 stele. Turistul are nevoie de o experiență, nu doar de o noapte de somn. Spre exemplu, noi am transformat toată zona de demisol a hotelului Mandachi, din Bucovina, într-o zonă destinată relaxării. Tema a pornit de la conturarea unui concept de „Biohotel’ care să fie susținut de un design modern, unic și curajos pentru Bucovina. Acolo am proiectat o pisicină, un hammam turcesc, o saună umedă și una uscată. Avem de asemenea camere de masaj și o mică sală de sport. Fiecare e gândită în același spațiu cumva. Ai o recepție individuală pentru partea de SPA. Te așteaptă cineva, îți oferă prosop în funcție de zona pe care vrei să o accesezi, lucru care te face să îți dorești ca fiecare seară să o închei acolo”, declară Sergiu Călifar.

Sergiu Călifar este architect și fondatorul Pure-Mess Design (www.pure-mess.ro). Studioul de creație pe care l-a format este alcătuit din arhitecți care au absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, alături de care creează design-ul de interior pentru locuințe, birouri, hoteluri, clinici și saloane.

By Liliana Kipper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.