free download 78 travel guides written by experts

Cum alegi lenjeria de pat în funcție de amenajarea dormitorului

Pentru că odihna este esențială, ai nevoie de orele binemeritate de somn, după o zi grea de muncă. Astfel, un somn odihnitor va fi influențat de numeroși factori: de o saltea confortabilă, de un set lenjerie pat și de o pilotă de calitate. Deși alegerea lor pare simplă, trebuie să știi pe ce criterii trebuie să te bazezi atunci când optezi pentru o lenjerie de pat, astfel încât să te bucuri de toate avantajele unui somn bun. Află, din rândurile de mai jos, cum poți să alegi o lenjerie de pat calitativă în funcție de amenajarea dormitorului, care să-ți ofere un confort sporit.

lenjerie pat

sursa foto

Cum alegi lenjeria de pat în funcție de material?

Pentru a alege cele mai bune lenjerii de pat, trebuie să ții cont de materialele din care acestea sunt confecționate. Astfel, poți opta pentru materiale naturale, sintetice sau cele fabricate din combinații din materiale. Este indicat să alegi lenjerii de pat din materiale naturale, care permit pielii să respire și care împiedică apariția transpirației în timpul somnului. Grație faptului că acestea oferă o circulație mai bună a aerului prin țesătură, lenjeriile din materiale naturale sunt superioare celor din materiale sintetice.

Lenjeriile de pat pot fi confecționate din diverse materiale naturale, precum bumbacul, inul, mătasea și bambusul, care influențează calitatea unei lenjerii. Cel mai căutat material pentru lenjerii este bumbacul, care păstrează căldura în timpul iernii și permite lenjeriei să aerisească pe timpul verii. În afară de lenjeriile de bumbac, bumbacul satinat este mai gros este mai fin, în timp ce bumbacul flanelat este mai gros, potrivit pentru sezonul rece. În egală măsură, sunt căutate și lenjeriile de pat din crep, un material fin și aerisit, care nu se calcă, precum și satinul sintetic, care arată ca mătasea.

Cum alegi lenjeria de pat în funcție de culori și modele?

În afară de materialul lenjeriei, la fel de importante sunt și modelul și culoarea, care vor influența modul de amenajare a dormitorului. În acest sens, poți opta pentru numeroase variante. Lenjeriile de pat din satin, în culori deschise, reprezintă soluția ideală pentru o cameră feminină, care oferă un aspect elegant patului tău.

La fel de căutate sunt și lenjeriile de pat din jacard, care au un aspect satinat și broderii, care oferă dormitorului un look aristocratic. Poți opta și pentru o lenjerie de pat cu margini din dantelă, care oferă patului și întregului decor, un aspect romantic. O lenjerie de pat plisată poate fi folosită indiferent de stilul în care este amenajat dormitorul, în timp ce o lenjerie de pat în stil country se potrivește perfect cu o cuvertură înflorată, potrivite pentru un dormitor decorat în stil tradițional.

Cum alegi lenjeria de pat în funcție de dimensiuni?

Un alt criteriu după care te poți ghida în alegerea celei mai bune lenjerii de pat este dat de dimensiunea patului, a pernelor și a pilotei pe care le va îmbrăca. Din acest motiv, dacă în casă ai paturi de mai multe dimensiuni, trebuie să alegi pentru fiecare o lenjerie potrivită. În cazul unei lenjerii de pat pentru copii, patul și lenjeria din camera lor sunt de dimensiuni mai mici. Majoritatea paturilor au dimensiuni standard, de 140 x 200 cm, 160 x 200 cm sau 200 x 200 cm, pentru care vei găsi cu ușurință lenjeriile potrivite.

Dacă ai un pat făcut pe comandă, trebuie să măsori cu atenție dimensiunile și să alegi lenjeria ideală pentru el. Fețele de pernă trebuie să fie cu aproximativ 5 cm mai mari decât pernele, pentru ca acestea să nu stea înghesuite și să nu îți afecteze orele de odihnă. În plus, cearceaful pentru pat trebuie să fie suficient de mare, astfel încât să încadreze cu succes salteaua de pat. Cearceaful pentru pilotă trebuie să fie cu câțiva centimetrii mai mari decât pilota, astfel încât să se potrivească perfect cu aceasta.

Cum alegi lenjeria de pat în funcție de aspectul estetic al dormitorului?

În alegerea lenjeriei potrivite, poți ține cont și de finisajele și cusăturile acesteia. De aceea, pe lângă faptul că lenjeriile calitative au de regulă cusături duble, au și finisaje de excepție. În ceea ce privește culorile unei lenjerii de pat, acestea pot fi alese în funcție de preferințele personale și de modul în care este decorat dormitorul.

Dacă pentru camera celor mici poți opta pentru lenjerii viu colorate, cu personaje animate sau cu motive din natură, lenjeria pentru dormitorul părinților poate fi găsită în culori pale, cu broderii delicate sau cu imprimeuri simple, care să pună în valoare dormitorul. În cazul în care pereții dormitorului sunt colorați, poți alege lenjerii care să se potrivească cu aceștia.

Ce trebuie să știi despre întreținerea lenjeriei de pat?

Atunci când achiziționezi o lenjerie de pat pentru dormitor, poți ține cont și de întreținerea ei. O lenjerie de pat de calitate are o durată de viață de minimum 5 ani, atâta timp cât o îngrijești corespunzător. Pentru a prelungi durata de viață a unei lenjerii de pat pentru dormitor, o poți proteja cu o cuvertură pe timpul zilei, pentru ca lenjeria să nu devină aspră. Mai mult, pentru ca lenjeria de pat să reziste în timp, aceasta trebuie să fie spălată și uscată conform recomandărilor de pe eticheta produsului. Lenjeriile de pat nu trebuie spălate la temperaturi foarte mari, de 80 de grade Celsius, care vor degrada țesăturile în timp.

Atunci când speli lenjeria de pat, nu supraîncărca mașina de spălat și setează ciclul potrivit pentru spălare. Totodată, este recomandat să nu o speli împreună cu alte haine sau prosoape și să nu lași lenjeria de pat în mașina de spălat după ce programul de spălare s-a încheiat. Lasă lenjeria la uscat la aer curat, deoarece orice uscare forțată va reduce rezistența țesăturii și poate decolora lenjeria de pat.

Pentru un somn odihnitor și un dormitor curat și modern, alege lenjerii de pat de calitate, din materiale ușoare și confortabile, astfel încât să te bucuri de clipe de relaxare în propriul cămin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *