free download 78 travel guides written by experts

Cum alegi cele mai bune jucării educative: recomandări şi top 3

Una dintre cele mai mari provocări pentru părinţi constă în achiziţionarea unor jucării utile şi educative pentru cei mici, care să nu îi plictisească, ci să le dezvolte abilităţile. Astfel, alegerea unor jucării educative pentru copii poate deveni dificilă, având în vedere gama variată de produse, pe care le poţi găsi atât online, cât şi în magazinele fizice. În acest articol, îţi prezentăm recomandările de care poţi ţine cont în achiziţionarea jucăriilor perfecte, precum şi un top al acestora, astfel încât alegerea ta să fie una perfectă.

Cum alegi jucăriile educative în funcție de vârsta copiilor

În alegerea celor mai bune jucării pentru cei mici, trebuie să ţii cont şi de vârsta pentru care acestea sunt recomandate. Jucăriile alese pot fi periculoase pentru copiii prea mici sau neinteresante pentru cei mari, de aceea acest criteriu trebuie respectat întotdeauna atât din motive de siguranţă, cât şi pentru bucuria celui mic. De regulă, poţi achiziţiona jucării cu care cel mic se poate distra de unul singur sau jocuri mai complexe, care implică mai mulţi parteneri. Poţi opta şi pentru jocuri de care copiii se pot bucura individual, aşa cum sunt cele de stimulare a logicii. Jucăriile individuale reprezintă cele mai bune alegeri pentru un bebeluş sau un copil mai mic de 2-3 ani, deoarece le pot îmbunătăţi abilităţile motrice. Pentru un copil care merge la grădiniţă sau chiar la şcoală, sunt indicate jucăriile care le pot stârni imaginaţia, ajutându-i să colaboreze mai eficient cu ceilalţi copii, precum sunt jocurile de construcţii sau cele pe tablă. Tot în preajma vârstei de 3-4 ani sunt indicate şi puzzle-urile simple şi cuburile de diferite forme, cu ajutorul cărora cei mici îşi pot exersa îndemânarea.

jucarii copii

sursa foto Pexels

Cum alegi jucăriile în funcție de material

Atunci când vrei să cumperi jucării pentru cei mici, trebuie să ţii cont şi de materialul din care acestea sunt confecţionate. Cele mai multe jucării sunt făcute din plastic, care poate fi destul de rezistent, însă unele dintre preferatele micuţilor sunt jucăriile din lemn, mult mai educative şi durabile: cuburile, tăbliţele cu imagini sau puzzle-urile sunt variantele spre care te poţi îndrepta. Fiindcă îţi doreşti ca jucăriile educative să fie sigure pentru cei mici, evită-le pe cele cu magneţi, în special pentru bebeluşii care pot ronţăi bucăţile mici şi care pot deveni periculoase pentru sănătatea lui. Când copiii cresc, poţi cumpăra jocuri educative cu magneţi de tip tăbliţă, unde pot desena şi cu ajutorul cărora pot învăţa să scrie.

Top 3 jucării educative pe placul micuților în 2019

Micuţii se pot distra de minune cu ajutorul jucăriilor educative, care îi vor învăţa multe lucruri noi. Iată câteva dintre recomandările noastre:

Joc de îndemânare Fun Buttons

Joc de îndemânare Fun Buttons

Sursa foto: https://www.educlass.ro/jocuri-de-indemanare/galt/joc-de-indemanare-fun-buttons/

Acest set este alcătuit din 40 de nasturi coloraţi şi un şnur, potrivit pentru activităţi de îndemânare, numărare sau sortare, care contribuie la dezvoltarea coordonării dintre ochi şi mâini şi a dexterităţii. Este recomandat pentru copiii între 3 şi 6 ani şi contraindicat celor mai mici, deoarece setul conţine piese mici, care se pot înghiţi sau inhala.

Joc de strategie – Crozzit

Joc de strategie - Crozzit

Sursa foto: https://www.educlass.ro/jocuri-de-masa/identity-games/joc-de-strategie-crozzit/#img-215016

Pentru acest joc, cel mic va avea nevoie de încă un partener, aşa că îl poţi însoţi cu drag, într-o seară relaxantă. Astfel, setul include o tăbliţă de joc şi alte două seturi de piese, galbene şi albastre, fiind recomandat pentru copiii peste 8 ani. Jocul educativ va contribui la dezvoltarea logicii, a gândirii critice şi în special a atenţiei distributive.

Joc de memorie – Ferma veselă

Joc de memorie - Ferma veselă

Sursa foto: https://www.educlass.ro/jocuri-de-memorie/dino-toys/joc-de-memorie-ferma-vesela/

Jocul de memorie Ferma veselă include 4 de carduri cu imagini, care conţin păsări şi animale de la fermă, pe care copilul va trebui să le privească atent, urmând să le aşeze în ordinea corectă. Jocul este potrivit micuţilor cu vârsta de peste doi ani, care le va antrena memoria şi capacitatea de concentrare.

Alegerea jucăriilor educative pentru cei mici poate părea dificilă, însă trebuie să ţii cont de vârsta celor mici, de materialele durabile din care sunt confecţionate jocurile şi nu în ultimul rând, de abilităţile pe care cei mici le pot dezvolta, în urma jocurilor de îndemânare sau de strategie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *