free download 78 travel guides written by experts

Cuadratura cercului

Cuadratura cerculuiGheorghe Sasarman
Editura Nemira

In colectia Nautilus – Maestrii SF-ului romanesc Editura Nemira ne propune intalnirea cu o carte deosebit de interesanta devenita, in timp, titlul cu care este asociat Gheorghe Sasarman. Studiile in domeniul arhitecturii se simt in fiecare pagina si tocmai pasiunea pentru acest domeniu a dus la crearea unei opere de „geofictiune”, termen preluat de autorul prefetei, Mariano Martin Rodriguez de la Alain Musset, „De New York a Caruscant, essay de geo-fiction” (2005).

„Ce se intelege prin geofictiune? Dupa parerea noastra, geofictiuni sunt toate textele in care descrierea unui spatiu ipotetic constituie elementul-cheie caruia i se subordoneaza celelalte, de natura structurala, inclusiv eventualele pasaje narative.” (p 27)

Fiecare oras poarta un nume interesant si are, evident, o arhitectura deosebita si fiinte cu o ordine sociala sau particularitati inedite. Fiecare oras este prilej de gandire, de meditatie poate asupra unor idei sau concepte, de imaginatie.

Vorbind despre aceasta carte, autorul spunea ca „destinul ei s-a impletit cu prpriul meu destin”, insotindu-ma in spatiu si timp, purtandu-mi mesajul peste hotarele tarii si ale limbii romane.” (p 210).

Gheorghe Sasarman impartaseste si cele trei motive speciale care il leaga de acest volum – dar nu va stricam aceasta surpriza dezvaluindu-le, va lasam sa le aflati chiar voi, cititnd cartea. Tot el povesteste si contextul in care a aparut „Cuadratura cercului” si persoanele care au jucat un rol important in scrierea si publicarea cartii.

„Titlul volumului, Cuadratura cercului, operatie imposibila care i-a preocupat pe matematicieni inca din antichitate, are cu toate acestea o motivatie profunda, care o depaseste cu mult pe cea formala, legata de jocul elegant al patratelor, poligoanelor si cercurilor din colectia de viniete. (…) Tema dominanta a cartii, reluata in variatiuni, este neputinta de a mentine echilibrul ecologic, la scara microhabitatului ca si a planetei intregi: orice interventie poarta inca din start stigmatul esecului, iar procedeul literar al hiperbolei si al extrapolarii joaca doar rolul revelator.” (p 215)

Orase deosebite, geometrie si forme diverse, o prefata interesanta si utila precum si o parte finala cu informatii multiple ale autorului despre carte, de la idee si pana la modul in care a ajuns sa fie tiparita in editii straine, modificari aparute in timp, corespondente si nu numai, toate se regasesc in acest volum de citit de la Editura Nemira.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *