free download 78 travel guides written by experts

Cruhla: dincolo de civilizatie, in inima intunericului

Seria de reportaje din cadrul campaniei “Tie ti-e frica de intuneric?, din cadrul emisiunii “Asta-i Romania!”, difuzata la Kanal D sambata, de la ora 20.00, continua cu povestile despre oamenii din catunele neelectrificate.

Echipa “Asta-i Romania!” relateaza inca doua cazuri impresionante din Cruhla, judetul Suceava. Aici, la ultima frontiera a civilizatiei, oamenii n-au drum, n-au curent electric, n-au apa potabila. Traiesc pe culmea unui deal, pe firul unui parau.

Pe o colina, se zareste o copilita care coboara cu ghiozdanul in spate. Madalina are 14 ani. E in clasa a opta.  Fie iarna, fie vara, merge o ora prin padure pana la scoala. Poarta cizme de cauciuc si e imbracata gros. Este imbujorata de la atata drum, insa nu se plange.


Fata ajunge acasa, unde o asteapta mama, Geta Buceac. Soarele este zgarcit astazi, s-a aratat putin, apoi s-a ascuns printre nori. La flacara plapanda si in mirosul de petrol, Madalina buchiseste literele. Se inconvoaie pe scaunel si sta aproape de carte ca sa vada mai bine.

“Nu am posibilitati sa o dau sa mearga mai departe, la scoala” isi frange mama mainile.

“Va e frica de intuneric?”, intreaba reporterul. “Ne e frica… pai cum nu? Copiii iarna merg la scoala de la sase jumate, cand e omatul mare. E intuneric si trebuie sa-i conducem cu lanternele”, spune femeia.

Oamenii din Cruhla n-au asteptat cu mainile-n san sa vina statul sa le puna curent. Au incercat singuri sa-si faca lumina in vieti. Insa, uneori, harnicia nu e de-ajuns.

“Noi am tras prin padure, dar nu ne merge, tot cu lampa ne-am chinuit. Sunt vreo 3 – 4 km de unde am tras cablu”, povesteste Geta Buceac.

Animalele, singura lor avere

Pe celalalt deal, se afla tanti Lucretia. Strange rufele intinse pe gard. Sunt multe, ca si incaltarile puse una langa alta la uscat, semn ca familia e numeroasa. Sase copii si doi adulti traiesc mai ceva ca pustnicii aici.

“Cum spalati rufele? La mana?… Credeti ca o sa le spalati cu masina?”, este intrebarea al carui raspuns parca il intuiesti. “Nu cred”, raspunde cu resemnare femeia.

Toata averea Lucretiei sunt animalele. Are grija de ele ca sa aiba ce pune pe masa. Vecini n-are. Sunt departe de ea, tocmai peste padure.

Doar o data pe luna ajunge la civilizatie. Are de strabatut vreo 16 kilometri prin padure. N-are televizor, n-are nici macar un aparat de radio, iar un beci acoperit cu scanduri le tine loc de frigider. Cine i-a trecut pragul, n-a dorit sa ramana.

“Noi avem cumatri de la Radauti. Au spus ca aici nu ar trai. Numai vara sa vina in excursie, dar sa traiasca aici, nu!”, povesteste tanti Lucretia.

Cand seara se lasa din nou peste catun, Lucretia aprinde opaitul in fereastra. A mai trecut o zi. Nu stie cum ar fi sa intre in casa si sa aprinda un bec. E imaginea care o bantuie ori de cate ori pune capul pe perna, in bezna camarutei.  Ce ar fi daca…? Ce ar fi…?

Nu ratati o noua editie a emisiunii “Asta-i Romania!”, sambata, 16 aprilie, de la ora 20:00, la Kanal D!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *