free download 78 travel guides written by experts

Criza: un viitor pentru Romania

Daca actuala criza poate fi considerata o premisa pentru un restart al economiei mondiale, atunci romanii pot avea sansa unui nou inceput, dupa cel din 1990, scrie BUSINESS Magazin in aceasta saptamana, dupa discutiile cu peste 20 de manageri si antreprenori pe tema sectoarelor cu potential de revitalizare a economiei.

Oamenii de afaceri care au raspuns intrebarilor BUSINESS Magazin spun ca este necesara o strategie nationala de dezvoltare, unde cuvantul de ordine sa fie consecventa. Iar principalele sectoare pe care acestia mizeaza sunt agricultura, tehnologia informatiei si turismul, sustinute de o infrastructura solida si de un invatamant de calitate.

La una dintre extremitati, cea care sustine exclusive rolul fortelor liberale ale pietei, se situeaza Dinu Patriciu, directorul general al Rompetrol: “Daca am elibera de constrangeri mediul economic, oportunitatile s-ar naste pe cale naturala”, afirma singurul roman ramas in topul Forbes al celor mai bogati oameni.

Mai multi sunt insa oamenii de afaceri care considera necesara implicarea statului in stabilirea unor directii economice de urmat, in parteneriat cu mediul de afaceri. “Guvernele Romaniei de pana acum au dovedit o mare neutralitate de domeniile viitorului. Iar mediul politic nu cred ca favorizeaza constructiile de strategii pe termen mediu-lung si de executie consecventa a acestor strategii”, spune pentru BUSINESS Magazin Florin Talpes, directorul executiv al producatorului software BitDefender.

Dinu Patriciu face si o propunere de anvergura, vorbind despre transformarea Bucurestiului intr-un centru financiar al Balcanilor si listarea la Bursa de Valori a unor mari companii din zona, dar si din spatiul Marii Negre. O bursa regionala ar dinamiza intreg mediul de afaceri, spune Patriciu.

Preocuparea pentru o Romanie competitiva ar putea capata si o forma institutionala, considera si Andreea Vass, consilierul economic al prim-ministrului Emil Boc. Andreea Vass spune in  BUSINESS Magazin ca a reusit sa aduca in atentia actualei coalitii de guvernare proiectul unui consiliu national de competitivitate – “un think-thank guvernamental bazat pe parteneriat public-privat”, gandit dupa modelul organismelor asemanatoare din Thailanda si Irlanda. In viziunea Andreei Vass, consiliul ar putea fi compus in proportie de 35% din reprezentanti ai institutiilor centrale, 30% din experti si 35% din reprezentanti ai oamenilor de afaceri sis a aiba opt filiale regionale, cate una pentru fiecare din regiunile de dezvoltare din tara. Consiliul ar urma sa faca analize sistematice ale tuturor pietelor, sa recomande zone si domenii unde ar trebui investite cu precadere resursele si sa reactioneze la ce spun oamenii de afaceri – “de pilda, la lipsa temporara sau nu a fortei de munca, invocata in anumite sectoare si regiuni”.

Daca morala este ca dezvoltarea unei tari poate fi masurata prin felul cum isi imagineaza tara respectiva viitorul dupa criza mondiala, Romania este inca la stadiul de a-si implini niste vise mai vechi, conclude analiza BUSINESS Magazin de miercuri 15 aprilie.  

Bucuresti, 14.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *