free download 78 travel guides written by experts

Criza economica stopeaza dezvoltarea IMM

Criza financiara globala se va manifesta in Romania prin reducerea ritmului de dezvoltare al IMM-urilor si cresterea numarului de falimente. Potrivit unei cercetari facute de Uniunea Nationala a Patronatului Roman in randul membrilor sai, primele efecte ale crizei economice s-au manifestat in Romania printr-o reevaluare a proiectelor de investitii ale companiilor. Majoritatea IMM-urilor estimeaza ca in perioada urmatoare vor stopa investitiile majore in proiecte de dezvoltare pentru a evita riscurile produse de conditiile nefavorabile de creditare si a volatilitatii monedei nationale.  
   
“Peste 80% dintre IMM-uri considera ca instabilitatea financiara din acest moment isi va face simtite efectele abia in anul 2009 cand multe companii mici si mijlocii vor avea probleme de supravietuire. Cele mai expuse riscului sunt start-up-urile care, avand un rulaj foarte mic, nu detin resursele necesare pentru a trece printr-o perioada de recesiune. Solicitam Guvernului Romaniei sa demareze de urgenta un program de consultare cu reprezentantii mediului de afaceri pentru elaborarea unui plan de sustinere a IMM-urilor in urmatoarea perioada” a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR. In lipsa unui plan economic radical, Romania nu va reusi sa indeplineasca predictiile de dezvoltare economica pentru 2008 si va mari decalajul economic fata de tarile din Uniunea Europeana.

UNPR sustine adoptarea unor masuri economice, corelate cu cele anuntate de oficialii Comisiei Europene care ar putea duce la diminuarea efectelor scaderii pietelor asupra micilor intreprinzatori. Continuarea politicilor sociale, lipsa de  informare a intreprinzatorilor si neasumarea responsabilitatii BNR dar si a altor institutii de reglementare fiscala pot fi cauze fatale pentru multe dintre companiile Romanesti in perioada imediat urmatoare.

UNPR recomanda o politica de investitii prudenta si o mai mare atentie la conservarea resurselor umane si financiare. De asemenea, solicita institutiilor financiare sa adopte masurile de garantare a depozitelor si nu in ultimul rand sa limiteze orice cheltuiala din bani publici in scopul atragerii de voturi in campania electorala. Membrii UNPR considera ca o solutie extrema pentru companiile listate la bursa este delistarea, avand in vedere scaderea drastica a valorii acestora. Delistarea are ca avantaj principal conservarea valorii de piata a companiei pe criterii de productivitate si active si evitarea unei expuneri foarte mari in fata speculatorilor de conjunctura.

“In momentul de fata piata bursiera da dovada de vulnerabilitate iar acest lucru afecteaza companii stabile din punct de vedere economic dar a caror valoare este subapreciata. Desi pentru investitorii la bursa solutia delistarii companiilor nu este una benefica, subaprecierea valorii unei companii pe bursa poate avea efecte negative asupra productivitatii acestora si nu in ultimul rand asupra economiei romanesti in general” a mai precizat Marian Petre Milut.

Bucuresti, 23.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *